Nederlands Insituut van Psychologen
online lezen  
Nieuwsbrief A&O-items
1 juli 2020
 
 
Van de redactie
Sandra Rethmeier adviseert: Gun jezelf en je vrije geest een geweldige vakantie! Monique Bekker vervolgt haar serie ACT in groepen. Godfried Westen wijst op het belang van een open geest bij kritiek. Ana Bloemraad stelt het fenomeen Queen Bee aan de kaak. Angela Koolmees beantwoordt de vraag hoe de vakantieperiode er nu uit gaat zien. Volgens Huibrecht Boluijt is een vaccin tegen het coronavirus slechts een onderdeel van de aanpak. ‘Talent moet de ruimte krijgen om zich te laten zien en ontwikkelen’, aldus Rik Duursma. En Lieke Bezemer laat zien dat mensen altijd een keuze hebben, ook om te kiezen voor hun eigen werkgeluk.

Margreet de Jonge
De vrije geest gaat op vakantie
Sandra Rethmeier
Sommige gedachten lijken al vastgedraaid te zijn voordat je ze hebt kunnen uitspreken. Een van die gedachtenkronkels ga ik toch met jullie proberen te delen.

Lees verder  
 
ACT in groepen, de praktijk (2)
Monique Bekker
Toen ik enkele jaren geleden met Acceptance en Commitment Therapy (ACT) in aanraking kwam, was mijn grootste wens om de principes van ACT in te zetten in groepen.


Lees verder  
 
Open van geest bij kritiek
Godfried Westen
Open van geest zijn, wie zou dat niet willen? Zeker voor psychologen lijkt dat een wenselijke geestestoestand. Wat is open van geest? Wat werkt het tegen? Hoe bevorder je het bij kritiek?

Lees verder  
 
'Queen Bee' vanuit overleving!
Ana Bloemraad
Succesvolle vrouwen in het topmanagement ziet men als ambassadeurs die andere vrouwen omhoog kunnen trekken. Gek genoeg vormen zij juist vaak het grootste obstakel.

Lees verder  
 
Vakantie, dichterbij dan je denkt
Angela Koolmees
De zomer roept bij iedereen wel iets op. In het algemeen is dat een gevoel van vrijheid en terug naar de basis. Los van de verplichtingen, het moeten en in het stramien lopen.

Lees verder  
 
ASI, het nieuwe 'vaccin'
Huibrecht Boluijt
Naarstig wordt gezocht naar het vaccin dat de uitbraak van het coronavirus tot stilstand kan brengen. Echter, een vaccin is slechts een onderdeel van de aanpak.
Lees verder  
 
If you don't use it, you'll lose it
Rik Duursma
Talent is de aanleg om iets goed te kunnen en in mijn optiek is dat bij iedereen aanwezig! Het hoort bij iemand en is verweven met de persoonlijkheid.

Lees verder  
 
Welke koers kies jij?
Lieke Bezemer
Door corona zijn we in rap tempo online en thuis gaan werken. Wat doet dit met ons als mens? Wat betekent dit voor de beleving van werk?
Lees verder  
 
Omarm de kanarie in de mijn!
‘Elk geval van burn-out zou een reden moeten zijn om de werkorganisatie tegen het licht te houden. Omarm elke uitgevallen medewerker, want hij is de kanarie in de mijn’, aldus Cora Reijerse, bestuurslid van de sectie Arbeid & Organisatie (A&O) van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Burn-out is dus veel meer dan een individueel probleem. Om dit onder de aandacht te brengen, heeft de sectie A&O een manifest en een whitepaper ontwikkeld. Het manifest wijst op de misverstanden die over burn-out leven. De whitepaper toont vanuit een wetenschappelijke insteek hoe het echt zit.
Download, lees en deel het Manifest en de Whitepaper burn-out  
Nieuws
Gevolgen van coronacrisis onder hbo’ers lopen sterk uiteen
Ondanks dat voor sommige afgestudeerde hbo’ers de coronacrisis een behoorlijke impact heeft, vallen de negatieve effecten over het algemeen mee, volgens onderzoekers van de Maastricht University. Bron: Maastricht University


De taken thuis beter verdelen? Zo pak je dat aan
Veel vaders zien de band met hun kinderen versterken nu ze vaker thuiswerken, blijkt uit onderzoek. En ja, ze willen ook best meer doen in het huishouden. Vijf adviezen voor een betere taakverdeling thuis. Bron: AD


Leiderschap: kies juist nu voor vertrouwen en autonomie
Wat maakt iemand tot een goed leider? En hoe coach je een leider, al dan niet samen met leiders die hij of zij aanstuurt? Deze vragen fascineren organisatiepsycholoog Anje-Marijcke van Boxtel al vele jaren. Bron: PW.


Een duurzame carrière: hoe doe je dat?
Sofija Pajic richt zich op de vraag wat individuen kunnen doen om hun carrière te verduurzamen. Een carrière die gekenmerkt wordt door continuïteit in de tijd en wisselende omstandigheden op een manier die individuen in staat stelt om productief, gelukkig en gezond te leven. Bron: UvA


Onderzoek tijdens lockdown: thuiswerken loont!
Mensen ervaren dat thuiswerken beter aansluit op hun eigen sociale voorkeuren, dat ze efficiënter kunnen werken en meer regie hebben over hun werkdag. Dat toont recent onderzoek, uitgevoerd door Tilburg University in samenwerking met Veldhoen + Company. Bron: Tilburg University


Racisme op de werkvloer: hoe staan we ervoor?
Door de wereldwijde protesten een onvermijdelijke vraag: hoe staat het met racisme op de Nederlandse werkvloer? Vaak gaat het al mis bij de werving, maar ook binnen organisaties blijft het nastreven van diversiteit een heet hangijzer voor veel organisaties. Bron: HR Praktijk

Waarom kom je niet uit je kantoorstoel? Naar een nieuwe psychologie van zitgedrag
Zitten is het nieuwe roken. Te veel en lang zitten leidt onder meer tot stress en depressie. Voor een beter begrip van ons zitgedrag is gedetailleerd psychologisch onderzoek nodig. Bron: RU


UMCG start nieuwe studie naar piekeren bij gevoeligheid voor depressie
Het UMCG start een nieuwe studie naar het effect van verschillende therapeutische technieken op herhaaldelijk negatieve gedachten die een belangrijke rol spelen in de gevoeligheid voor depressieve terugval. Bron: RUG


Verloren generatie? Na een aantal wanhopige jaren viel het allemaal wel mee
Nu moeten starten op de arbeidsmarkt is niet makkelijk. Is de carrière van deze jongeren nu al verloren? In eerdere crises bleek dat achteraf vaak mee te vallen. Bron: EUR


Thuiswerken leidt tot beter welzijn, maar vaak lagere beoordeling
Moderne werkvormen zoals thuiswerken kunnen een positieve invloed hebben op een succesvolle carrière, maar alleen als leidingevenden de beslissingen van individuen ondersteunen, aldus onderzoeker Maral Darouei. Bron: Universiteit Leiden
 
David van Lennep Scriptieprijs dit jaar online uitgereikt
 
Voor het eerst in de geschiedenis is de David van Lennep Scriptieprijs online uitgereikt. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de drie beste mastertheses op het gebied van mens, werk en organisatie. Floris de Krijger, Tom Junker en Nick Becker
wonnen respectievelijk de 1e, 2e en 3e prijs. Bron: NSvP


Lees de winnende mastertheses  
 
Boeken
Een nieuw begin – Een kompas voor een andere manier van werken en leven tijdens en na corona (2020, 1e druk)
Tony Crabbe
We hadden het al te druk en dat is nu in tijden van corona voor velen niet minder geworden. Te veel informatie, te veel onzekerheid en we blijven het gevoel houden tekort te schieten.
Meer informatie en bestellen

Werk kan ook uit – 52 tips om jouw dag stressvrij te houden (2020, 1e druk)
Thijs Launspach
We dienen beschikbaar te zijn, purpose-driven en onze tijd te managen. En tegelijkertijd wordt er van ons verwacht dat we goed kunnen omgaan met bakken aan stress. Hoe houd je het hoofd koel?
Meer informatie en bestellen

Stop burn-out – En kies voor je talent (2020, 2e druk)
Luk Dewulf
Energieverlies en burn-out vanuit een talentgericht en systematisch perspectief, aan de hand van levensechte voorbeelden. Hoe je de gevarenzone kunt herkennen en burn-out voorkomen.
Meer informatie en bestellen

Futureproof (2020, 1e druk)
Mike Hoogveld
Praktische hulpmiddelen waarmee je concreet aan de slag kunt om te zorgen dat jij en jouw organisatie er in de toekomst nog toe doen. En dat je daar ook nog eens plezier aan beleeft.
Meer informatie en bestellen

De psychologie van het onderhandelen – De beste strategieën om elke onderhandeling naar je hand te zetten (2020, 1e druk)
George van Houtem
Tijdens een onderhandeling wordt je mensenkennis continu op de proef gesteld. Hoe goed ben jij in staat om te beoordelen wat jouw gesprekspartners denken en doen?
Meer informatie en bestellen

Vakantieboek voor professionals en manager – Trend & tips, fun & facts, bijlezen, quizzes en tests
Business Contact (2020, 1e druk)
Met dit boek in de hand kun je bijlezen, ontspannen, reflecteren en opladen. Lees over trends in managementland, laat je verrassen door handige technieken om werk en privé slimmer te organiseren en leer van de nieuwste inzichten in de wetenschap. Met tests, columns, inspirerende quotes én doedingen, want het is per slot van rekening een vakantieboek.
Meer informatie en bestellen

Work and Stress - A Research Overview (2020, 1st Edition)
Philip Dewe & Cary L. Cooper
A compelling framework for researchers of work, organisation and psychology, this concise book is also valuable reading for reflective practitioners, seeking to understand the importance of wellbeing in the workplace.
Meer informatie en bestellen
 
A&O-expertise gebundeld in A&O-coronadossier
 
De huidige omstandigheden vragen veel van werkgevers en werknemers. A&O-psychologen zijn dé experts op dit gebied. In het A&O-coronadossier bundelen A&O-collega’s hun krachten en delen zij (wetenschapelijke) kennis en ervaringen. De informatie in dit dossier wordt dagelijks aangevuld.

Heb je ook een bijdrage? Aarzel niet en stuur deze naar nicole.janssen@psynip.nl
Blijf up-to-date via het A&O-coronadossier  
 
Internetpublicaties
Celant, L. & Veenkamp, W. (2020, mei). Duurzaam benutten van talent: hoe doe je dat? [e-boek]. Windesheim/NSvP. (pdf)
Werkbare koppeling van talent aan werkactiviteiten en organisatiedoelen.

De Jong, W.C.J. (2020, 16 juni). Stap voor stap naar meer inclusie. MT.
Foute kantoorhumor, onflexibele werktijden: het zijn maar een paar dingen waardoor vrouwen zich niet thuis zouden kunnen voelen op de werkvloer. Twee hogescholen ontwikkelden een gereedschapskist om je organisatie vrouwvriendelijk te verbouwen.

Otto, M.C.B., Van Ruysseveldt, J., Hoefsmit, N. & Dam, K.V. (2020). The development of a proactive burnout prevention inventory: How employees can contribute to reduce burnout risks. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(5), 1711.
Proactive behaviors of employees in the work, home and personal domain may be essential to complement organizations’ interventions to optimize the effectiveness of burnout prevention. Until now, what employees can do themselves to prevent burnout has received less research attention.

Peters, P. (2020). Vrouwelijke grondleggers van HRM. AllesoverHR.
Het is logisch dat vrouwen ontbreken in het historisch overzicht van het denken over HRM, maar het is ook logisch dat ze nu voorlopers zijn in de wetenschappelijke vernieuwing van het veld!

Van Lunteren, F.-J. (2020, 3 juni). Hoe AI een hele arbeidersklasse onzichtbaar maakte. SETUP.
De ‘dirty little secret’ van AI vraagt om een nieuw gesprek over de toekomst van werk, en hoe mens en machine daarin samenwerken. Met de installatie Guest Worker maken we tastbaar wat er op het spel staat.

Van Neure, S., Muffels, R. & De Lange, A. (2020). Stel de mens en zijn talent centraal. PW., maart, 46-47(pdf)
De huidige mismatch op de arbeidsmarkt vergt een kantelend arbeidsmarktperspectief waarin niet de functie, maar de mens met al zijn of haar talenten centraal staat.

Zinmeister, J., Van Middelkoop, D. & Van Maanen, M. (2020). Naar een duurzame toekomst? Het belang van vakmanschap van (oudere) werknemers bij de transitie naar een meer duurzame industrie. Tijdschrift voor HRM, 2, 1-23.  (pdf)
Welke inbreng kan HR hebben rond de toekomst van het vakmanschap in een organisatie in transitie? Wat kan of moet er gebeuren om klaar te zijn voor een – voorlopig onzekere – toekomst?
 
NIP A&O-Summerschool 2020! Nog enkele plaatsen beschikbaar!
De NIP-sectie A&O organiseert dit jaar weer de succesvolle A&O-Summerschool, een aantal inhoudelijke nascholingsdagen van hoge kwaliteit op postmasterniveau. De school is exclusief toegankelijk voor academisch geschoolde A&O- en A&G-psychologen.
 • 04-09-2020 - Utrecht
  Psychologie in de boardroom, lessen voor psychologen
  René Ravenhorst en Cora Reijerse maken de psychologische aspecten van het werken in een Raad van Toezicht inzichtelijk voor collega’s en toepasbaar in hun eigen werk als begeleider/coach/adviseur van teams.
  Lees meer en schrijf je in

 • 25-09-2020: Utrecht
  Van burn-out naar bevlogenheid (VOL! Laat je op de wachtlijst plaatsen!)
  Wilmar Schaufeli gaat nader in op wat er precies onder burn-out en bevlogenheid moet worden verstaan en wat bijvoorbeeld het verschil is met werkverslaving en arbeidstevredenheid.
  Lees meer en laat je op de wachtlijst plaatsen via secretariaat@psynip.nl 
 • 09-10-2020: Utrecht
  Duurzame psychische gezondheid – een perspectief vanuit de capability benadering
  Jac van der Klink maakt u vertrouwd met het capability model. Dit model is uitermate geschikt om een conceptueel kader te geven voor stromingen als positieve gezondheid en psychologie en oplossingsgerichte therapie. 
  Lees meer en schrijf je in

Oproepen
Draag bij aan de kwaliteit binnen de A&O/A&G-psychologie
Het NIP zoekt nieuwe Commissieleden voor de accreditatiecommissie A&O/A&G en voor de registratiecommissie A&O. Zet uw expertise in voor uw vakgenoten en solliciteer!


Schrijven voor A&O-items
Wil je af en toe een artikel of column voor A&O-items schrijven? Over actuele onderwerpen gerelateerd aan het werkveld van de A&O/A&G-psycholoog. Schroom niet en mail voor meer informatie naar A&O-items via aeno-items@kpnmail.nl.


Met jouw masterthesis 'in the picture'
Wil je met je masterscriptie in A&O-items in beeld komen in de rubriek Masterthesis? Mail dan naar A&O-items via
aeno-items@kpnmail.nl voor informatie.
WAOP WEBINAR 2020, November 20th – Organized by the Open University
 
This year an online webinar will be organized by the Open University (due to the current corona circumstance). More information about the webinar will follow.
Check the website  
 
 
Agenda
 
 

   
  Archief       

     
Colofon      
 
   
Reageren     

 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin
...