En: symposium Forensische Verslavingszorg van de toekomst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Verslaving
NIP-nummer: onbekend
december 2022
 
 
Van de voorzitter
 

Stoor jij je ook zo aan reclames voor online gokken? Wij als sectiebestuur in ieder geval wel! Je las in onze vorige nieuwsbrief al ons standpunt hierover. We zijn enigszins tevreden over het feit dat aanbieders van online kansspelen vanaf 1 januari as. geen ongerichte reclame meer mogen maken. We voorspellen echter dat de gokindustrie op allerlei andere manieren in beeld blijft en o.a. via social media een groot deel van de potentiële doelgroep bereikt.

Als sectiebestuur spannen we ons samen met het Trimbos-instituut actief in om gokverslaving onder jongvolwassenen tegen te gaan. Je kan o.a. in het voorjaar een webinar volgen over dit onderwerp met Tony van Rooij van het Trimbos-instituut. Houd hiervoor onze spiksplinternieuwe LinkedIn pagina in de gaten!

Beter nieuws, we kunnen elkaar eindelijk weer fysiek ontmoeten! Op 10 maart 2023 vindt namelijk ons symposium ‘Forensische Verslavingszorg van de toekomst’ plaats in Utrecht. Bekijk snel het gevarieerde programma.

Veel leesplezier en alvast hele fijne dagen gewenst! Tot in het nieuwe jaar.

  
Dr. Peter Greeven
Voorzitter Sectie Verslavingspsychologie

Ontdek de nieuwe keuzehulp bij de richtlijn Drugs 
Heb je geen tijd om alle richtlijnen en zorgstandaarden tot in detail te lezen? Maak dan gebruik van de handige keuzehulpen die speciaal ontwikkeld zijn om professionals te ondersteunen. Aan de hand van korte vragen volgt een concreet advies voor behandeling en begeleiding, afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt.

Er zijn keuzehulpen voor o.a.:
  • Drugs
  • ADHD
  • Angststoornissen
  • Autisme
  • Bipolaire stoornissen
  • Persoonlijkheidsstoornissen
  • Psychose
  • Psychotrauma
  • Eetstoornissen
  • SOLK/ALK

Download de app Keuzehulpen gratis via Google Play of Appstore. De keuzehulpen zijn ook als desktopversie beschikbaar.
 
Onze bestuursleden zijn nét mensen!
 
Benieuwd wat wij zoal voor jou doen? En wie wij zijn? Maak dan kennis met ons nieuwe bestuurslid Rolf Panjer. Hij vertelt wat het actief worden binnen het bestuur hem tot nu toe heeft gebracht en wat hem de afgelopen tijd opviel.

Lijkt het jou ook leuk en interessant om onderdeel uit te maken van ons sectiebestuur? Maak het verschil, draag bij! Mail ons voor meer informatie.
Lees wat Rolf opviel de afgelopen tijd  
Strijd je mee voor een samenleving zonder tabaksindustrie?
'Alleen al in ons land heeft de tabaksindustrie jaarlijks 20.000 doden op haar naam.’ Dit is een van de 10 redenen om doei te zeggen tegen de tabaksindustrie. Het nieuwe initiatief ‘Doei tabaksindustrie’ stelt misstanden rondom de tabaksindustrie aan de kaak. Je kan hen actief volgen via de website en socials. ‘Doei tabaksindustrie’ is opgericht door de Nederlandse Hartstichting, KWF en het Longfonds.
Bekijk de 10 redenen om doei te zeggen  
 
Arnt Schellekens benoemd tot Nationaal Rapporteur Verslavingen
Om beter zicht te krijgen op de impact van verslavingen is in het coalitieakkoord afgesproken dat er een Nationaal Rapporteur Verslavingen wordt ingesteld. De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) mee ingestemd Arnt Schellekens te benoemen tot Nationaal Rapporteur Verslavingen. Hij start per direct.
Lees de reactie van Arnt op zijn benoeming  
 
Verslavingsnieuws uit de wetenschap
  • Uit twee nieuwe onderzoeken blijkt dat vapen net zo ongezond is voor je hart en bloedvaten als gewoon roken.
  • Mogelijk is er een nieuwe pijnstiller ontdekt zonder verslavende effecten.
 
Nieuwsberichten
  • Het lachgasverbod gaat in op 1 januari 2023, vanaf dan zijn het bezit en het gebruik van lachgas verboden. (Rijksoverheid) 
  • Een nieuwe zorgelijke ontwikkeling: het gebruik van snus onder jongeren groeit. (Volkskrant)
  • De overlegtafel voor alcoholgebruik wordt definitief stopgezet. Er was sprake van te veel verschil van mening bij de deelnemers. Lees meer over het besluit van staatssecretaris Maarten van Ooijen. (LEF magazine)
  • Er zijn zorgen over het steeds makkelijker kunnen bestellen van designerdrugs met een QR-code op je mobiel. (LEF magazine)
Volg je ons al op social media?
 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram