En: Nieuwe Cao Jeugdzorg, Functiewaardering binnen het onderwijs, Terugkijken: webinar "Vaders in beeld"
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen  |  afmelden
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Jeugd
juni 2022
 
 
 
Aandacht voor Jeugd
De tweede nieuwsbrief Jeugd van dit jaar in de mailbox! In deze nieuwsbrief kijken we terug én vooruit naar de bijeenkomsten van sectie Jeugd, lees je over CAO jeugdzorg en hoe jij input kunt geven over functiewaardering in het onderwijs.

Veel leesplezier! 
Handreiking informele steun
 

In de reeks producten die door de samenwerkende beroepsverenigingen zijn ontwikkeld in het kader van het programma Zorg voor de jeugd is als laatste verschenen: de Handreiking informele steun.

Ondersteuning vanuit het informele netwerk is volgens het werkveld een van de belangrijkste beschermende factoren voor veilig opgroeien. Professionals in de jeugdhulp, (geestelijke) jeugdgezondheidzorg en jeugdbescherming hebben een taak waar het gaat om het in kaart brengen van het netwerk, en van het versterken van die steun waar mogelijk.

Naar aanleiding van het verschijnen van deze handreiking organiseert NVO op 14 en 28 juni twee gratis webinars - van 12.30 tot 13.30 uur.

Download de handreiking  
Inspirerende studieavonden NIP Het Jonge Kind
 
Dit voorjaar waren er voor het eerst sinds lange tijd weer live studieavonden van de werkgroep Het Jonge Kind van de sectie Jeugd. Op 5 april namen sprekers Anja Dumoulin, Gerinda van Haaften en Marianne Went ons mee in de theorie en praktijk van traumabehandeling voor 0-5-jarigen en hun ouders. Op 10 mei vertelde kinderfysiotherapeut Greet Wagemaker alles over de rol van beweging in de ontwikkeling van het jonge kind.
Er volgen nog twee studieavonden:
  • 14 juni (thema: ‘Uit balans: psychische klachten bij ouders na de geboorte en het effect op de ouder-kindrelatie’)
  • 11 oktober (thema: ‘Diversiteit in ouderschap’).
Aanmelden kan nog! 
Lees de terugblik van de studieavonden  
Nieuwe Cao Jeugdzorg is rond!
De nieuwe Cao is een feit en gaat in met terugwerkende kracht per 1 januari 2021. NIP-leden die onder de Cao Jeugdzorg vallen, hebben ingestemd met de Cao-afspraken in het onderhandelaarsakkoord, naast leden van andere bij FBZ aangesloten verenigingen; leden van FNV en CNV en de achterban van werkgeversorganisatie Jeugdzorg Nederland. NIP-leden hebben via FBZ inbreng gegeven aan de Cao-tafel.
Lees meer over de Cao Jeugdzorg  
 
Minister Kuipers reageert op aanvraag K&J psycholoog in de Wet BIG
 
De minister van VWS heeft gereageerd op de aanvraag die wij in 2015 bij VWS hebben ingediend om het beroep Kinder- en Jeugdpsycholoog onder te brengen in de wet BIG. Wij hebben hierover jarenlang intensief overleg gevoerd met VWS. Daarbij hebben wij een pleidooi opgesteld waarin het belang van de inzet van Kinder- en Jeugdpsychologen NIP en de noodzaak tot verankering in de wet BIG wordt onderbouwd.
Lees het hele nieuwsbericht  
 
Schoolpsycholoog? Denk mee over jouw functiewaardering binnen het onderwijs!
De onderwijsvakbonden zijn gestart met een onderzoek naar de functiewaardering van het onderwijsondersteunend personeel in het primair onderwijs. Ook schoolpsychologen en orthopedagogen vallen in de functiegroep onderwijsondersteunend personeel.

Het doel van dit onderzoek is om informatie te verkrijgen over de werking van het functiewaarderingssysteem in het primair onderwijs. Hierbij wordt gekeken naar de mate waarin de complexiteit en de verantwoordelijkheid in de functies van gedragswetenschapper op een juiste wijze in de voorbeeldfuncties is vastgelegd en in hoeverre dit wordt meegenomen in de waardering (weging) van de functie.

Daarnaast willen de cao-partijen (meer) inzicht krijgen in de wijze waarop de (voorbeeld)functies de afgelopen periode zijn geïmplementeerd binnen de schoolbesturen. Ook voor schoolpsychologen zeer relevant om over mee te praten. 

Op woensdag 15 juni (9.00 – 11.00 uur) wordt een bijeenkomst georganiseerd speciaal voor gedragswetenschappers.
  • Locatie: PO-raad
  • Adres: Aidadreef 4, 3561 GE in Utrecht
Meepraten

Wil jij meepraten over jouw functiewaardering en op die manier invloed uitoefenen op jouw arbeidsvoorwaarden? Meld je dan aan vóór 7 juni voor deze bijeenkomst bij Denise Jansen (Coördinator Secties NIP) via denise.jansen@psynip.nl. Graag bij je aanmelding je adresgegevens, werkgever en het type onderwijs waarin je werkzaam bent vermelden.

Tip: Voor deze bijeenkomst kun je verlof aanvragen bij je werkgever op basis van artikel 8.16.1.c van de cao-po. Aangezien het hier gaat om zogenaamd imperatief verlof moet je werkgever je dat in principe verlenen. We adviseren je om dit alvast met je werkgever te bespreken wanneer je je aanmeldt.
Terugkijken: webinar "Vaders in beeld"
 

Op 23 mei organiseerde werkgroep WAG (Werkgroep Aangaande Gehoor en communicatieve beperkingen) het webinar ‘Vaders in beeld’. In dit webinar voor leden ging Evelien Dirks in op de unieke rol van vaders in de opvoeding van jonge kinderen (0-4 jarigen). Zij deed dit aan de hand van recente onderzoeken gericht op vaders in het algemeen en heeft een klein uitstapje gemaakt naar haar onderzoek gericht op vaders van dove en slechthorende kinderen.

Ook aansluiten bij een WAG bijeenkomst? Reserveer dan alvast 7 oktober in je agenda voor de jaarlijkse WAG dag en houdt de NIP agenda in de gaten! De WAG dag vindt plaats op locatie in Utrecht.
Kijk het webinar terug  
Gezocht: commissieleden voor symposium complexe scheidingen

Voor iedereen die in z’n werk met complexe ouderlijke scheidingen te maken heeft, hebben NIP en NVO dit voorjaar drie webinars georganiseerd. Hierin zijn thema’s besproken die in complexe scheidingen van ouders aan de orde zijn: systeemgericht denken en complexiteit, juridische en ethische aspecten en het tijdig inschatten van de mogelijkheden en grenzen van diverse interventies.

Deze webinars zijn de aanloop naar een symposium over systeemgericht werken in complexe scheidingen. Naar verwachting zal dit in het voorjaar van 2023 plaatsvinden. Daartoe zijn Gerda de Boer (NVO-lid) en Renske de Graauw (NIP-lid) op zoek naar enthousiaste en gedreven professionals die mee willen denken over de invulling van dit symposium. De voorbereidingscommissie zal per september van start gaan. 

Beschik je over de juiste kennis en wil je graag een bijdrage leveren aan de organisatie van dit symposium? Stuur dan een e-mail naar Denise Jansen.

 
ALV 18 maart 2022 – een terugblik
Op 18 maart was de ALV van sectie Jeugd. Samen met leden keken we terug naar 2021 en presenteerden we de plannen voor 2022. De leden hebben unaniem ingestemd met het werkplan en de begroting voor 2022. Beleidsmedewerker Britt van Beek gaf een interessante presentatie over de Kinder- en Jeugdpsycholoog op weg naar de wet BIG. Aansluitend sprak Arne Popma over ”Impact van Corona-periode en maatregelen op jongeren en hun ontwikkeling: wat weten we en hoe gaan we met deze kennis om?” Wil je de stukken en presentaties nog een keer inzien? Voor NIP-leden zijn deze in te zien via de NIP-website.
Bekijk de stukken bij de ALV  
Kom je ook?
Agenda met interessante bijeenkomsten voor Jeugdleden
9
juni
Belang van kinderen meewegen in het migratierecht - In samenwerking met NIP en NVO organiseert het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht op 9 juni in Utrecht een verdiepende bijeenkomst over Best Interest of the Child(BIC)-assessments in het migratierecht
10
juni
NIP Jaarcongres te Utrecht - Tot en met 6 juni kun je je nog aanmelden voor het NIP-Jaarcongres. Twijfel je nog? Bekijk het programma en de sprekers. 
14
juni
Webinar: Het belang van informele steun in de jeugdhulp - In dit gratis webinar wordt ingegaan op de redenen om informele steun in te zetten. Verschillende richtlijnen wijzen op de positieve effecten van informele steun en het verstreken van het netwerk. Er wordt een globaal overzicht van vormen van informele steun gepresenteerd, en bij elke vorm worden voorbeelden genoemd.
14
JUN
Studieavond 'Uit balans: psychische klachten bij ouders na de geboorte en het effect op de ouder-kindrelatie' - Psychische klachten kunnen de kwaliteit van de ouder-kindinteractie negatief beïnvloeden. Vooral de sensitiviteit van ouders voor de signalen en behoeften van het kind staat onder druk. Tijdens deze studieavond gaan we in op de laatste wetenschappelijke en klinische inzichten op dit gebied.
26
JUN
Webinar: Samen met het netwerk optrekken: wat betekent dat voor professionals? - Uit signalen van jeugdigen en ouders blijkt dat professionals nog niet altijd de inzet van informele steunfiguren meenemen in hun werkwijze. Wat er nodig is om informele steun in te zetten is een allereerst een bewustwording met betrekking tot de taakopvatting van de professional.
29
JUN
Webinar – Social media verslaving - Hoe herken je een social media verslaving, wat zijn de gevolgen en hoe kom je ervan af in een maatschappij waarin social media zo’n grote rol speelt? Op deze vragen geven dr. Regina van den Eijnden en dr. Ina Koning antwoord tijdens dit webinar.
7
okt
Jaarlijkse WAG-dag - In Utrecht. Houdt de NIP agenda in de gaten.
11
okt
Studieavond NIP Het Jonge Kind - Diversiteit in ouderschap. Houdt de NIP agenda in de gaten.
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin