en meer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Ouderenpsychologie
NIP-nummer: onbekend
18 mei 2022
 
 
Namens het bestuur

Dit is de tweede nieuwsbrief van dit jaar. We hadden gehoopt positief nieuws te hebben over de Gz-opleidingsplaatsen binnen de ouderenzorg maar helaas is dit een zeer gecompliceerd onderwerp. Gezien de tekorten die alleen maar toenemen baart dit ons grote zorgen. We doen wat we kunnen en blijven ons hiervoor inzetten.

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, want afgelopen maand is het ‘Convent Hoogleraren Ouderenpsychologie’ opgericht. Een mooie stap in de verdere ontwikkeling van ons vakgebied. We hopen dat er komende periode meer stappen in de goede richting zullen volgen.

We blijven verder strijden en laat het ons weten als je ons wilt helpen.

Vriendelijke groet,
Het Bestuur

Ben je al lid van onze LinkedIn-groep?  
Peiling – abonnement tijdschrift Ouderenpsychologie voor leden van de sectie
Tijdens de ALV kwam het al aan bod. Nederlandstalige wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van de Ouderenpsychologie ontbreken. Sectie Ouderenpsychologie onderzoekt de mogelijkheden van het opzetten van een wetenschappelijk tijdschrift Ouderenpsychologie. Onderdeel van de verkenning is een peiling onder onze leden. We verzoeken je om deel te nemen aan de peiling via de link onderaan dit artikel.

Een Nederlandstalig tijdschrift volledig gericht op de (klinische) Ouderenpsychologie draagt volgens ons niet alleen bij aan profilering van het werkveld maar zorgt ook voor gerichte kennisverspreiding en doorontwikkeling onder ouderenpsychologen.

Het plan is om een eerste publicatie in 2023 te realiseren. Leden van de sectie worden automatisch lid van dit tijdschrift als onderdeel van het lidmaatschap. Hiermee gaat een verhoging van het lidmaatschapsgeld gepaard (ong. € 40,- /€ 45,- per jaar).

Graag horen we van jou of je je kunt vinden in een voorgenomen koppeling van het abonnement met het lidmaatschap en daarmee verhoging van lidmaatschapsgeld.

Neem deel aan de peiling  
Aftrap Convent Hoogleraren Ouderenpsychologie
Op initiatief van Prof. dr. Bas van Alphen en Prof. dr. Hilde Verbeek heeft op 22 april j.l. de aftrap van het convent hoogleraren ouderenpsychologie plaatsgevonden.
Het doel van dit convent is door landelijk overleg in een kernteam van de hoogleraren op het gebied van de ouderenpsychologie de kwaliteit van het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek, (post-)academisch onderwijs en in de praktijk toegepaste vakgebied van de ouderenpsychologie te bevorderen.

Daarnaast stemt genoemd kernteam af met ‘ambassadeurs’ ofwel hoogleraren actief in de ouderenzorg, maar niet specifiek ouderenpsychologie als achtergrond hebben. Verder kunnen ook sleutelfiguren van kennis- of expertisecentra door het kernteam worden benaderd op inhoudelijk relevante thema’s.

Hiermee wil het convent haar leden op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van onderzoek, onderwijs en praktijkgerichte of maatschappelijke zaken binnen de ouderenpsychologie in brede zin.
Lees meer   
 
Filmrecensie 'Help'
 
'Help’ gaat over Sarah, een pas afgestudeerde en toegewijde verpleegster. Zij solliciteert vlak voor het uitbreken van de coronacrisis bij een verpleeghuis met een gesloten setting.

In de film wordt een beeld geschetst van hoe het was in het verpleeghuis voor de coronacrisis. Gedurende de film komen er langzaamaan steeds meer maatregelen en gaat corona steeds meer deel uit maken van de gang van zaken op de afdelingen. De film laat het perspectief zien vanuit de zorgverlener en minder vanuit de bewoners. 

Je krijgt een inkijkje in de eerste golf van het coronavirus en het effect hiervan op de medewerkers in het verpleeghuis. Je ziet de emoties van de medewerkers als reactie op bijvoorbeeld het tekort aan beschermingsmiddelen, het overlijden van bewoners en het hoge ziekteverzuim onder collega’s, terwijl ze tegelijkertijd de beste zorg proberen te bieden voor de bewoners. Dit alles drijft Sarah uiteindelijk tot een groot besluit. Kortom, een film die je eigenlijk wel gezien moet hebben.
 
De film ‘Help!’ werd op 25 februari uitgezonden en is terug te kijken via NPO plus. 

Bekijk de film  
Boekrecensie - Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte
 
In maart verscheen het boek 'Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte'. Elf klinisch neuropsychologen bespreken in dit boek 'die ene patiënt'. De patiënt die hen aan het denken zette, die hun altijd is bijgebleven, hen verbaasde of hun iets leerde over veerkracht.
Alle elf de casussen zijn erg verschillend, stuk voor stuk prachtig beschreven en heel aangrijpend. Het zijn verhalen van mensen die vechten voor hun leven, leren leven met een beperking, zich noodgedwongen neerleggen bij een onvermijdelijk einde en meer. Het boek geeft duidelijk weer hoe complex het brein is en hoe weinig we eigenlijk nog weten over alle processen in het brein. 
Voor psychologen is het heel interessant om mee te lezen met de gedachteprocessen van deze neuropsychologen. Daarnaast kan dit boek een bron van troost, herkenning en hoop zijn voor (de naasten van) de steeds grotere groep mensen die leeft met niet-aangeboren hersenletsel. Het boek leest heel prettig: zeker een aanrader om te lezen!
Bestel het boek bij Boom Psychologie  
Proefschriftbespreking - Neuropsychologisch onderzoek in de multiculturele geheugenpolikliniek
Sanne Franzen, neuropsycholoog en onderzoeker aan het Alzheimercentrum Erasmus MC, heeft op 29 maart jl. haar proefschrift verdedigd. Het proefschrift is getiteld: ‘Neuropsychological Assessment in the Multicultural Memory Clinic’.

In dit proefschrift biedt Franzen een routekaart naar een meer sensitieve neuropsychologische diagnostiek in diverse patiëntenpopulaties, met een nadruk op Europese - en specifiek Nederlandse - geheugenpoliklinieken.

Het eerste deel van het proefschrift vat de belangrijkste hiaten in de cross-culturele neuropsychologie samen. In het tweede deel van het proefschrift presenteert Franzen verschillende nieuwe neuropsychologische testen ter verbetering van de cross-culturele neuropsychologie.

Ten laatste voorziet Franzen het veld van aanbevelingen voor de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek op zowel nationaal als internationaal niveau. Tevens heeft Franzen samen met andere Europese onderzoekers het Europees Consortium voor Cross-Culturele Neuropsychologie opgericht. Een geweldige ontwikkeling voor het veld en een indrukwekkend, interessant en mooi proefschrift! 

Lees hier een samenvatting van het proefschrift.  
Interview Sylvia Heijnen-Kohl
 
In april spraken wij Sylvia Heijnen-Kohl: de eerste Klinisch Psycholoog met een aantekening ouderen.

Geweldig, zo’n aantekening! Iets wat we als sectie in de toekomst meer hopen te zien. Sylvia werkt inmiddels al meer dan 20 jaar bij Mondriaan, een geïntegreerde GGZ-instelling in Limburg, en is lovend over haar baan. Naast het werk als Klinisch Psycholoog is ze sinds 2018 ook Zorgdirecteur Ouderen bij Mondriaan.

Opleiding en werk

Sylvia is opgegroeid in Limburg en heeft aan de Radboud Universiteit Nijmegen haar studie Psychologie afgerond met als afstudeerrichting gerontologie. Al vroeg in haar studie wist ze dat ze later graag in de klinische praktijk zou willen werken en om haar kansen te vergroten op een baan in de zorg, is ze zich gaan focussen op de ouderenpsychologie. Zonder te weten of de doelgroep haar daadwerkelijk zou aanspreken, is ze als bijbaan in de thuiszorg gaan werken en al snel kwam ze erachter dat ze het werken met ouderen erg leuk vond. ‘Dit is het gewoon’ dacht ze.

Lees verder  
Nieuwe handreiking dementie
 
Top-initiatief van het Netwerk Gedragsdeskundigen voor Ouderen met een verstandelijke beperkingen (NGO) is de handreiking (H)erken jij dementie?

De handreiking is geschreven voor psychodiagnostisch onderzoek door orthopedagogen en psychologen. Het doel is te ondersteunen bij functionele achteruitgang of vermoedens van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

Het document is geen wetenschappelijke richtlijn, maar een handreiking die zo goed mogelijk wil aansluiten op de dagelijkse praktijk van orthopedagogen en psychologen. Zij zijn in de verstandelijk gehandicaptensector (vg-sector) meestal degenen die regie voeren over de psychodiagnostische processen.

De handreiking biedt handvatten voor de uitvoering van het diagnostisch proces, gestoeld op informatie uit de literatuur en wetenschap. Daarnaast bevat het achtergrondinformatie over veroudering en verschillende vormen van dementie en hoe deze zichtbaar kunnen worden bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit is van groot belang in een sector waar kennis over verouderingsprocessen tot op de dag van vandaag niet of nauwelijks in de vooropleiding van orthopedagogen en psychologen geboden wordt. 

Lees meer over deze handreiking  
 
Zeer interessant om bij te wonen: Symposium Ouderenpsychologie: van psychosomatiek tot heldentragiek
30
sept

Op vrijdag 30 september 2022 organiseren Medische en Klinische Psychologie en Tranzo van Tilburg University een symposium Ouderenpsychologie, met diverse gerenommeerde sprekers. Zij gaan in op recente ontwikkelingen rond psychodiagnostiek en psychotherapie bij ouderen van thuis tot het verpleeghuis en GGz.
Zo wordt ingegaan op traumabehandeling, psychosomatiek, persoonlijkheidsstoornissen, verslaving, systeemtherapie, mediatietherapie en ethische aspecten. In de behandeling van ouderen hanteren we vaak het adagium ‘het is nu of nooit’; dat geldt eigenlijk ook voor dit symposium door de unieke samenstelling van thema’s en sprekers.

  • Kosten voor dit symposium bedragen 95 euro.
  • Locatie: Loc Hal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg
  • Voor meer informatie kun je contact opnemen met Prof. Dr. B. van Alphen: b.van.alphen@mondriaan.eu
     
 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram