‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thema: vermoeidheid online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Revalidatie
april 2022
NIP-nummer: onbekend
 
 
Van het bestuur

Bij deze de eerste nieuwsbrief van 2022. Naast het thema vermoeidheid ook wat aandacht voor waar we mee bezig zijn (geweest) de afgelopen maanden. We zijn samen met de PAZ aan het onderzoeken hoe we nog verder kunnen gaan samenwerken en mogelijk ook (deels) samengaan. Via de klankbordgroep opleidingen is en wordt er feedback geleverd op stukken zoals de beroepenstructuur en de diverse werkgroepen die landelijk betrokken zijn bij het Programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen.

Naar aanleiding van het laatste vakgroepvoorzittersoverleg zijn we verder aan het oriënteren op een eventueel nieuw specialisme. Hier zullen we in een volgend vakgroepvoorzittersoverleg verder over spreken. We hebben met Revalidatie Nederland (RN) en de VRA in een oriënterend gesprek onderzocht wat we nog meer voor elkaar kunnen betekenen. Dit wordt vervolgd.

De samenwerking met RN was de afgelopen jaren vooral gericht op samenwerking en input leveren bij de betreffende instanties voor gesubsidieerde opleidingsplaatsen. Verder staat er 17/18 juni a.s. een revalidatiecongres gepland met prachtig programma waarover meer in deze nieuwsbrief. 

Op 11 maart was er, georganiseerd door onze werkgroep onderzoek, het minisymposium vermoeidheid in de revalidatie: transdiagnostisch of diagnose specifiek? Aansluitend op dit minisymposium is het thema van deze nieuwsbrief ook vermoeidheid. In deze nieuwsbrief een terugblik op het symposium en daarnaast onder andere interessante stukken over nocebo en vermoeidheid en of CGT mogelijk chronische vermoeidheid kan voorkomen bij Covid-19-patiënten met vermoeidheidsklachten. 

Ik wens jullie veel leesplezier!

Marianne Hofman, GZ-psycholoog
Bestuurslid sectie Revalidatie


Houd ook onze LinkedIn in de gaten 

 
Revalidatiecongres 17 en 18 juni
Meer dan psychologie – Vooruitgang door verbinding en samenwerken
 
Op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni verwelkomen we je graag bij het #Revalidatiepsychologie-congres, georganiseerd door de Limburgse revalidatiecongrescommissie van de sectie.

Programma

In ruim 30 sessies nemen we je mee op reis door het werkveld in een afwisselend programma. Wat waren de ideeën en werkwijzen vroeger, wat leren we hieruit voor de toekomst en hoe pas je dat toe in de praktijk? We hebben het natuurlijk over corona en corona nazorg, en er loopt op vrijdag een parallelsessie over aanhoudende klachten.

Een tipje van de sluier:
  • Prof. dr. Petra Hurks geeft een lezing over Technology advanced diagnostics
  • Jeroen Roor en Peter Smits verzorgen met medewerking van zowel clinici als onderzoekers een deelsessie over diagnostiek behandeling van aanhoudende klachten.
  • Prof. dr. Caroline van Heugten geeft een mini-lezing over de juiste zorg op de juiste plek na hersenletsel: hoe doe je dat?
Bekijk hier het complete programma.

Zien wij jou ook in juni?
Aanmelden voor het congres  
Start Moe-i-teloos studie: nieuwe Blended Care behandeling voor vermoeidheid na hersenletsel
 

Binnenkort start in UMC Utrecht, het Maastricht UMC en nog een aantal locaties, met steun van de Hersenstichting, een groot onderzoek naar de effectiviteit van een nieuwe interventie voor vermoeidheid na hersenletsel.

De term ‘blended care’ verwijst in dit geval naar de combinatie van enerzijds gesprekken met de patiënt en anderzijds een app, de PsyMate, die wordt geïnstalleerd op de smartphone
Lees meer over de mogelijkheden en voordelen van deze ‘Experience Sampling Methode’  
Is CGT een goede behandeling voor vermoeidheidsklachten na COVID-19?
 

In de ReCOVer studie wordt onderzocht of cognitieve gedragstherapie (CGT) een effectieve behandeling is voor het verminderen van vermoeidheidsklachten na COVID-19. De studie is in oktober 2020 van start gegaan. Voorbereidende werkzaamheden bestonden uit:

  1. het aanpassen van de bestaande CGT behandeling voor ernstige vermoeidheid naar COVID-19 patiënten,
  2. het programmeren van de internet-behandeling,
  3. het trainen van therapeuten in het geven van de behandeling,
  4. het samenstellen van de testbatterij en
  5. het opzetten van de infrastructuur voor de werving.

De deelnemers voor ReCOVer zijn via verschillende kanalen geworven. Specialisten van de deelnemende ziekenhuizen (Amsterdam UMC, Radboud umc, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Catharina ziekenhuis, Bernhoven), huisartsen en bedrijfsartsen konden kandidaten verwijzen. Ook konden geïnteresseerden zichzelf aanmelden. Hiervoor hebben de onderzoekers de studie onder de aandacht gebracht via kranten, op social media en via de studiewebsite www.moenacovid.nl. 

Van de 114 deelnemers zijn 106 gerandomiseerd. Vijftig deelnemers zijn gestart met de interventie, waarvan 17 deelnemers de interventie al afgerond hebben en de eerste nameting hebben voltooid. Hiermee loopt de inclusie van deelnemers twee maanden voor op de planning.
Het artikel waarin het studie protocol van ReCOVer wordt beschreven is onlangs geaccepteerd voor publicatie in BMC Trials.
Lees het artikel  
Nocebo-effect bij vermoeidheid?
Waar iedereen wel eens gehoord heeft van het placebo-effect, bestaat er ook een tegenovergestelde variant: het nocebo-effect. Bij een placebo speelt de positieve verwachting van bijvoorbeeld een behandeling een rol in hoe effectief die behandeling uiteindelijk is. Bij een nocebo kunnen negatieve verwachtingen er juist voor zorgen dat klachten verergeren of een interventie minder effectief is.

In het onderzoek van Bert Lenaert en collega's wordt de invloed van nocebo op vermoeidheid onderzocht. Als je mensen van tevoren vertelt dat een opdracht erg vermoeiend is, ervaren ze dan ook eerder vermoeidheid? En heeft dit nog invloed op hun motivatie in het uitvoeren van de taak? De resultaten bieden stof tot nadenken over de informatie die aan patiënten gegeven wordt tijdens een (revalidatie)behandeling.
Lees het onderzoek  
 
Luistertips (podcasts)
Hoe beïnvloedt vermoeidheid het leven van mensen met hersenletsel?

Luister de podcast van onderzoeker Jessica Bruijel over vermoeidheid na hersenletsel en welke consequenties dit heeft voor zowel de getroffene als de naasten.t,
Luister de podcast  
 
Hebben we straks massaal een post-covid syndroom?

Máándenlang ernstige klachten houden na een infectie met het coronavirus. Het overkomt niet alleen ouderen die van de intensive care afkomen, maar ook veel relatief jonge mensen die hun covid-infectie gewoon thuis dachten uit te zieken. Artsen spreken al van een post virale tsunami in de wereld. Wat is deze aandoening die sterk lijkt op het chronisch vermoeidheidssyndroom?,
Luister de podcast van de Volkskrant  
 
Van denken naar doen – Gerrie Bloothoofd geeft de stimulerende voorzet aan beginnende therapeuten
 
Recensie geschreven door: Ester van Asten, GZ-psycholoog Basalt Revalidatie 
Beginnende therapeuten zitten vaak vol kennis, opgedaan uit allerlei literatuur en protocollenboeken, en zijn hiermee klaargestoomd om alles in de praktijk te gaan brengen. Eenmaal werkzaam in de therapeutische praktijk zullen zij echter in allerlei onvoorziene en uitdagende situaties belanden, die vragen om een handvat. Neem bijvoorbeeld de patiënt die besluit om in de therapiekamer een sigaret op te steken; wat zou dat bij jou oproepen en hoe zou je daarop reageren?

Interesse? Je kunt het boek hier bestellen:  Fundamentele vaardigheden in gesprekstherapie | Bloothoofd | 9789024443147 | Boom hoger onderwijs
Lees de boekrecensie verder  
Symposium Vermoeidheid in de revalidatie: transdiagnostisch of diagnose specifiek? (terugblik)
Door Chantal Arnaud de Calavon (stagiaire neuropsychologie Heliomare)

Vrijdag 11 maart was het online NIP-symposium: “Vermoeidheid in de revalidatie: transdiagnostisch of diagnose specifiek?”. Iedereen kent kortdurende periodes van vermoeidheid. Gedurende zo’n periode kan men minder activiteiten ondernemen en voelt elke stap als één teveel. Bij chronische aandoeningen voelt deze vermoeidheid anders. Doordat ernstige vermoeidheid zo vaak voorkomt bij verschillende chronische aandoeningen werd de terechte vraag gesteld; is vermoeidheid transdiagnostisch of diagnose specifiek? Dit symposium gaf vanuit wetenschappelijk perspectief antwoord op deze en andere vragen.

Klik hier voor samenvattingen van de lezingen om meteen up-to-date te zijn, of kijk het symposium terug (alleen leden).
Kijk het symposium terug  
 
Column ‘Voelen of zijn’ - Niels Farenhorst
Als een pijl uit de boog schiet de hond over het gras. Ze rent als een speer achter de bal aan. Sierlijk springt zij op en vangt de bal nadat deze twee keer heeft gestuiterd. Later rent zij rondjes door het bos. Gewoon voor haar plezier. De kinderen hollen met haar mee. Ze lijken onvermoeibaar. Maar toch, als we thuiskomen gaat de hond op haar deken liggen en dommelt weg.  En ook de kinderen gaan – na enig aandringen – naar hun bed. Bewegen, spelen, werken. Het kan niet blijven doorgaan. What goes up, must come down. Niets is voor altijd. Dus na de actie, komt de moeheid. Onvermijdelijk. En niets is zo rustgevend om naar te kijken als een slapende hond of een slapend kind.
Lees de volledige column  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram