En: Workshop Behandelen negatief zelfbeeld
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
En: workshop behandelen negatief zelfbeeld online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
NIP-nummer: onbekend
 6 april 2022
 
 
Themanieuwsbrief zingeving
Zingeving is een actueel thema in de GGZ. In deze nieuwsbrief willen we hierover meer informatie geven uit het veld en daarnaast inspiratie aandragen voor verdieping.
 
Er is een cultuurverandering nodig in de hele maatschappij en binnen het werkveld van de GGZ. Wij als psychologen weten op heel veel gebieden wat helpend is voor de patiënt. Maar als het over zingeving gaat is er maar één expert, namelijk de patiënt zélf. Wat doen we dan met onze klinische blik, die we dragen als een behaaglijke jas?
 
Kortom: lees snel verder!
 
Generieke Module Zingeving en spiritualiteit door Akwa GGZ 
 
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de generieke module zingeving en spiritualiteit binnen de GGZ van Akwa GGZ. Een belangrijk adagium daarbij is: ‘zingeving is de motor van duurzaam herstel’. Hiermee wordt bedoeld dat vanaf de diagnostische fase tot het afronden van behandeling, zingeving en spiritualiteit worden geïntegreerd in de gesprekken. Zingevingsvragen zijn vaak 'onzegbaar' of moeilijk te verwoorden, ze worden dikwijls indirect gecommuniceerd, zoals in uitingen van machteloosheid, in gedachten aan de dood of in de moed opgeven. Het integreren en exploreren van zingeving en spiritualiteit draagt na verloop van tijd bij aan het vertrouwen van (ex)patiënten dat existentiële pijn en twijfel erkenning, tolerantie en troost behoeven, dat zij leren denken in care in plaats van cure. Duurzaam herstel en betekenisvol meedoen is in het belang van iedereen, omdat het raakt aan de problemen van hospitalisering, werkdruk en marktwerking.
Bekijk hier de generieke module zingeving en spiritualiteit  
Boekentip – Existential Psychotherapy van Irvin D. Yalom
 
Eén van de inspiratiebronnen voor de werkgroep die bezig is met de generieke module Zingeving en spiritualiteit is een boek van Irvin D. Yalom (geb. 1931), een Amerikaanse psychiater en schrijver. Existential psychotherapy (1980) is een inspirerend boek dat het conflict van ieder mens met ‘the givens of existence: fear of death, freedom, meaninglessness and isolation’ centraal stelt. Hij haalt filosofen aan, en doet casusbeschrijvingen, waarin hij laat zien hoe hij steeds zoekt naar ‘the ground that underlies all ground’: onder alle psychische problematiek liggen existentiële- en zingevingsthema’s verscholen (met angst, vertwijfeling en al).

Zo rijst de vraag wat kan of moet de ambitie zijn van de GGZ, gezien de ingewikkelde interactie tussen enerzijds psychische klachten en anderzijds zingevingsvragen en existentiële problematiek. Wat te doen in een samenleving waarin lijden als defect gezien wordt, in plaats van als horend bij het leven. Het is voor ons als beroepsgroep van levensbelang om hier steeds weer opnieuw over te reflecteren. Zingeving is niet alleen voor patiënten, maar voor iedereen, ook beroepsmatig. En het is nooit af.

Heb jij luister-, kijk- of leestips m.b.t. het thema zingeving binnen de psychologie? Laat het weten via sectieggz@psynip.nl en dan delen wij het verder via onze social media kanalen!
Webinar Zingeving – 9 juni 2022
Een filosoof en een psycholoog in gesprek
 
Hoe maak je als psycholoog existentiële thema’s, zoals vertrouwen, vrijheid en autonomie zichtbaar en bespreekbaar? GZ-psycholoog Sara Helmink en Existentiefilosoof Herman de Neef vertellen je er alles over tijdens dit webinar.

Sara Helmink en Herman de Neef schreven het boek ‘Ruimte voor zingeving’. Ze signaleerden een handelingsverlegenheid bij zorgverleners op het thema zingeving. Daarom gingen zij in gesprek met elkaar om de zingeving in de GGZ te analyseren en te verhelderen. Herman als filosoof en Sara vanuit ACT (Acceptance & Commitment Therapy) in termen van waarden en waardengericht handelen.

Aan de hand van casussen hoor je een existentiële en een psychologische insteek waarbij er ruimte is voor dialoog.
Meer informatie en aanmelden  
Kijktip - Webinar Damiaan Denys over zijn boek ‘Het tekort van het teveel, de paradox in de GGZ (2020)’
 
Vorig jaar organiseerden wij een webinar met Damiaan Denys, dat je nog kan terugkijken. Het boek van Denys analyseert op creatieve en heldere manier het gegeven dat er procentueel nergens zoveel psychiaters en psychologen zijn als in Nederland, terwijl we het tweede land ter wereld zijn op de geluksindex. Het is een boek dat aanzet tot denken. 

Iedereen haalt uit zo’n boek natuurlijk iets anders, maar drie aspecten in het verlengde van ons thema zijn: 
• het niet-stellen van een diagnose na intake, en de hordes die dat oplevert 
• de maatschappelijke ontwikkeling dat lijden als defect wordt gezien, terwijl het onderdeel is van mens-zijn
• op ludieke wijze een lans breken voor niets-doen als er chaos is, ‘en dat is het allermoeilijkste voor de mens’.

Meer NIP-webinars terugkijken? Neem een kijkje op onze webinar-pagina!
Bekijk hier het webinar met Damiaan Denys  
Duurzaam herstel met zingeving
 
Hoe kunnen we als beroepsgroep beter omgaan met (ex)patiënten die terug blijven komen? Een (te) langdurende afhankelijkheidsrelatie tussen hulpverlener en hulpvrager is bezwaarlijk: ten eerste is het niet helpend voor het zelfvertrouwen van de hulpvrager, ten tweede vanwege personele tekorten. Duurzaam herstel met zingeving: hoe kunnen we ons daar sterk voor maken? Er zijn tal van initiatieven die aansluiten op einde-behandeling in de GGZ, en de vervolgstap zetten naar het ‘zelf-expert-zijn’ over het eigen gedoe. De gedachte erachter is steeds weer: het ruilen van aandacht tussen mensen die vertrouwen op ‘the human side of human beings’, waar gekkigheden en kinderachtigheid dus ook bij horen en op creatieve wijze gevierd, vastgepakt en getransformeerd worden. Een kleine greep uit de initiatieven:

Stichting Perceval
Herstel Dichtbij
Kenniscentrum Phrenos

De sectie GGZ overweegt om een werkgroep of een workshop aan dit thema te wijden. Laat het ons weten als je geïnteresseerd bent via sectieggz@psynip.nl
Versterking voor ons sectiebestuur gezocht! 
Ben jij de enthousiaste collega die ons komt versterken en meebouwt aan een stevig sectiebestuur voor de toekomst? 

Deze bestuursfunctie is een mooie kans om nieuwe ontwikkelingen in jouw werkveld te agenderen, te beïnvloeden en te volgen. Door middel van uitwisseling met gedreven vakgenoten draag je bij aan de kwaliteit en ontwikkeling van ons vak. We zoeken per direct:
Meer informatie of direct solliciteren? Dat kan via bestuur@psynip.nl 
 
Agenda
12
APR
Webinar - Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden Wil jij als (startende) psycholoog leren beter te onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden? Tijdens dit webinar leer je een aantal principes voor onderhandelen te begrijpen en krijg je praktische tips. 
23
MEI
Live- Workshop behandelen negatief zelfbeeld - Hoe kan je cliënten helpen een positief zelfbeeld op te bouwen? Tijdens deze interactieve workshop leer je er alles over.
9
JUN
Webinar- Zingeving - Hoe maak je als psycholoog existentiële thema’s, zoals vertrouwen, vrijheid en autonomie zichtbaar en bespreekbaar? GZ-psycholoog Sara Helmink en Existentiefilosoof Herman de Neef vertellen je er alles over tijdens dit webinar.
30
JUN
Live- Symposium psychotrauma - Save the date! Houd onze agenda in de gaten voor meer informatie. 
Volg je de sectie GGZ al op social media?
Blijf op de hoogte van het laatste NIP-nieuws

     

+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin