Live meet-up gepland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie SEP
maart 2022
 
 

Woordje van voorzitter Bart
 
Wat een begin van het jaar. Lijkt Covid ten einde, krijgen we oorlog in Europa. Gelukkig weet men onze sectie vol sociaal en economisch psychologen inmiddels goed te vinden. En kunnen jullie je waardevolle expertise goed inzetten voor een beter menselijk welzijn in deze bizarre tijd. 

Eén voorbeeldje: in de vorige nieuwsbrief verklapten we al dat we een werkgroep ‘klimaat- en gedragsverandering’ gingen starten. Maar wat een start! Met 5 experts onder leiding van Reint Jan Renes werd er meteen hard gewerkt aan een ‘rapport voor de overheid’. Met de mooiste gedragswetenschappelijke studies naar gedragsverandering om de klimaatverandering tegen te gaan. Doel was de werkgroep kenbaar te maken binnen de overheid. Meerdere ministeries wisten de werkgroep meteen al te vinden. Er is een grote vraag naar de kennis. Niet alleen omdat de verplichtingen van de klimaatwet in 2021 niet werden gehaald, maar ook vanwege de urgentie om minder afhankelijk van Rusland te worden. De werkgroep gaat dus meteen assisteren bij de ministeries BZK én EZK .

Ook keek ik trots naar het Benefiet webinar voor Oekraïne: eerste (psychologische) hulp aan oorlogsgetroffenen met inspirerende experts en een opgehaald bedrag van € 60.000! Op deze speciale themapagina ‘Oorlog in Oekraïne’ vind je meer webinars en informatie voor psychologen.

Benieuwd wat er de komende tijd te doen is? Lees dan verder over…
  • de volgende SEP meet-up;
  • het SEPxTalks event;
  • onze ethische principes delen met wie je maar wilt (zie ook onze nieuwe beslisboom);
  • je aanmelden als vrijwilliger voor één van de werkgroepen (bv. ethiek of de werkgroep klimaat- en gedragsverandering), of
  • meepraten, leestips en kennisdelen op de SEP-Discord-Communityserver.
Met jouw expertise en die van alle andere leden, kunnen we de wereld een stukje ethischer, gelukkiger en duurzamer maken!

Bart Schutz - jouw voorzitter
Meet-up SEP - ontmoeting en uitwisseling op het NIP
 
Wat hebben wij het afgelopen jaar voor jou bereikt? En wat zijn de plannen voor komend jaar? Ben je benieuwd waar we mee bezig zijn in het kader van klimaat en ethiek? Het sectiebestuur SEP praat jou tijdens een hapje en een drankje bij tijdens deze meet-up op het NIP!

Datum: Donderdag 31 maart 2022
Locatie: NIP, Utrecht
Tijd: 16:00 - 18.00 uur
Meld je nu aan  
NIEUW: SEPxTalks
 
Op 23 juni 2022 organiseren we de SEPxTalks. Vijf (jonge) onderzoekers krijgen het podium om bijzonder onderzoek in de sociaal/economische richting toe te lichten. Zo geeft Marleen Gillebaart ons inzage in het onderzoek ‘Food Valley’ waarin 5 promovendi werken aan het realiseren van een gezonde en duurzame voedselomgeving. Terence Dores Cruz neemt ons mee in de wereld van het roddelen!

Met de SEPxTalks gaan we jou inspireren met bijzonder, innovatief, spraakmakend en/of super relevant onderzoek door (jonge) onderzoekers aan Nederlandse universiteiten. We willen hen een podium geven, zodat zij aan jou kunnen laten zien dat onderzoek doen boeiend, relevant, leuk en uitdagend is. Kortom:

  • 1 event
  • 5 onderzoekers
  • 15-min talks
  • ontelbare inzichten.
Meld je daarom nu aan!


Datum: 23 juni 2022
Locatie: Het Huis, Boorstraat 107, Utrecht
Tijd: 14.30 - 17.00 met een drankje na.
Ik meld me aan voor de SEPxTalks  
 
De negatieve effecten van stereotypering
Artikel door bestuurslid Carla
Als moeder van drie kinderen is het leven opvoedkundig al een aardige uitdaging. Maar als je daarnaast ook nog sociaal psycholoog bent, kun je je lol op. Zeker als een van je favoriete psychologie-thema's stereotypering is en het effect ervan. Graag neem ik je mee in een dag uit het leven van een moeder/psycholoog.

Op een lentedag, als de eerste ochtend-cracker op is, vraag ik aan mijn oudste zoon of de container buiten staat. Want ik wil niet opnieuw vergeten deze aan de straat te zetten. Waarop hij antwoordt, 'Mam de vuilnisman is al lang geweest, maar je hebt mazzel, papa heeft het al gedaan'. Waarop ik een zucht van opluchting slaak en tegelijkertijd verontwaardigd ben door deze boute opmerking. 'Je bedoelt vuilnisman of
-vrouw?'.
Als iedereen in de jassen hangt, begin ik aan de ontspannende fietstocht naar school. Deze wordt abrupt verstoord wanneer een sirene klinkt en mijn jongste zoon roept: ‘Mama, hoor: brandweerman’. Verdoofd door het geluid, voeg ik snel aan deze waarneming toe: ‘of brandweervrouw’. En als er een vliegtuig over ons heen dendert, hoor ik een enthousiast ‘Mama, kijk: piloot’. Waarop mijn jongste zoon voortborduurt dat ‘hij waarschijnlijk zo gaat landen’. Ik vul aan dat ‘zij misschien wel net wegvliegt’.

Als de oudste uiteindelijk ook nog geërgerd uitkraamt dat de vuilnisman, die nog steeds in het dorp is, door moet rijden, omdat we anders te laat op school aankomen, zakt me de moed in de schoenen. Ik slik de woorden ‘of vuilnisvrouw’ in. Ik besluit deze discussie voor een later moment te bewaren.

Lees verder.
 
Ethische handvatten - 5 stappen

We hebben vorig jaar een publicatie uitgegeven 'Ethische Handvatten voor Gedragsbeïnvloeding' (in het Nederlands en Engels) waarin onder meer de aspecten uit het artikel in de vorige nieuwsbrief (van 21 december 2021) behandeld worden. Doe er je voordeel mee, voor je eigen professionele standaard en voor het imago van je klant of opdrachtgever!

Ook heeft de werkgroep ethiek een beslisboom ontwikkeld waarmee je in 5 stappen achterhaalt of je gedragsbeïnvloeding als ethisch kan worden beschouwd. Hierbij de primeur:

Share and we will all benefit!

 
 
Werk jij ook mee aan een beter klimaat?
 
Wil jij ook meewerken en met je kennis van gedragsbeïnvloeding en -verandering helpen de klimaatverandering tegen te gaan? Dat kan!

De recent opgerichte werkgroep ‘Klimaat- en Gedragsverandering’ heeft genoeg te doen en kan zeker ondersteuning gebruiken. Zoals in het voorwoord genoemd, is de werkgroep druk met meerdere regionale organen en bij de ministeries BZK én EZK. Wil jij ons helpen met de onderzoeksrapporten samen te stellen, een petitie uit te schrijven of een brandbrief te formuleren?
Laat het ons weten  
Uitnodiging: kennisdeling, leestips, methodieken/modellen en nog veel meer!

Alleen voor NIP-SEP leden
We hebben voor onze NIP-SEP leden een Discord communityserver (platform) opgezet om met elkaar methoden & technieken, leestips, jobs en relevant nieuws te delen. De leden met elkaar, maar onze redactie zal hier ook regelmatig nieuws in zetten voor jullie. Ook vragen we sprekers op onze events om deel te nemen zodat jullie hen laagdrempelig kunnen benaderen. Dus accepteer jouw uitnodiging om lid te worden.

Meer uitleg

Check it out  
 
Food for thought: psy-inspiratie 

We halen de nodige psychologie-vitamines dit voorjaar ook uit podcasts, series, documentaires en artikelen. Hieronder enkele tips van onze collega-bestuursleden:

The Mind Explained
Als psychologen zijn we constant bezig wat er in mensen hun hoofd gebeurt. Wil jij op een ontspannen manier graag meer leren over verschillende psychologische onderwerpen? Benieuwd? Je kan deze serie bekijken via Netflix.

Is duurzaamheid duur? 
Een serie nieuwe experimenten door experts in consumentengedrag laat zien wat er nodig is om die associatie te voorkomen. En duurzame alternatieven als een volwaardig alternatief te presenteren. Lees hier wat er uit het onderzoek bleek

Shiftcast
In de podcast van Shift leer je alles over gedragsverandering. Er worden uiteenlopende onderwerpen besproken die te maken hebben met de gedragspsychologie en het opzetten van interventies. Ideaal voor onderweg!

Op onze NIP-website staat een handig overzicht met deze en nog veel meer boeiende podcasts.

Heb jij nog tips voor podcasts, heb je er een gemaakt en wil je deze delen?
Mail dan naar webredactie@psynip.nl.

Vergroot je netwerk!
 

Ervaringen, artikelen of evenementen met elkaar delen?                                          

Word lid van de SEP LinkedIn-groep!  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram