En: webinar cognitieve gevolgen COVID-19
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Neuropsychologie
NIP-nummer: onbekend
maart 2022
 
 

Beste collega neuropsycholoog,
  portret vienna
Wij hebben mooie plannen voor het nieuwe jaar! Allereerst gaan we jullie vaker informeren over actuele thema’s en onze activiteiten via onze social media kanalen. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

Daarnaast kijken we uit naar een fijne samenwerking met ons nieuwe bestuurslid Vera van Stek-Smits en zijn we blij met Anne Buunk die inmiddels vertrouwd is in haar rol als voorzitter.

Benieuwd wat we afgelopen jaar allemaal hebben bereikt voor jou? Meld je dan aan voor onze digitale ALV op 1 april. We blikken dan terug op 2021 en presenteren onze plannen voor 2022. Alvast een tipje van de sluier: een van onze hoogtepunten vorig was dat we met de sectie Ouderenpsychologie een symposium over de herziene richtlijn voor de ziekte van Parkinson organiseerden. Sprekers uit verschillende disciplines verrasten ons met interessante en leerzame informatie. Wij blikken met tevredenheid terug op een geslaagd symposium.

Om jullie ook inhoudelijk te inspireren vindt er tijdens de ALV een webinar plaats over de cognitieve gevolgen van COVID-19 en de gevolgen voor zorgmedewerkers. Daarvoor kan je je nu aanmelden! Accreditatie voor de KNP wordt uiteraard aangevraagd.

Heb je zelf ideeën voor een symposium, webinar of masterclass? Wil je graag dat op bepaalde informatie dieper wordt ingegaan of heb je andere suggesties? Laat het ons vooral weten! Je kunt ons contacteren via neuropsychologie@psynip.nl

Veel leesplezier!

Collegiale groeten namens het sectiebestuur,

Vienna Kooijman
Bestuurslid sectie Neuropsychologie
Nieuwe richtlijn wakkere craniotomie gepubliceerd
Deze nieuwe monodisciplinaire richtlijn is bedoeld voor gebruik door klinisch neuropsychologen die specifiek opgeleid zijn in het bedrijven van klinische neuropsychologie in het kader van een wakkere craniotomie.

De richtlijn kwam tot stand op basis van:
  • wetenschappelijk onderzoek
  • consensus tussen verschillende instituten
  • de expertise en klinische ervaring van een projectgroep, met dr. Irene Huenges Wajer als voorzitter.
Vervolgens is dit getoetst door een landelijke werkgroep en tot slot voor verdere aanscherping bekeken door onze sectie Neuropsychologie.

Het resultaat mag er zijn: een helder overzicht met handvatten voor de klinische besluitvorming en praktische uitvoering rondom de wakkere resecties.

Vanaf vandaag is de richtlijn onderaan op onze eigen webpagina te downloaden!
Ga naar onze webpagina  
 
Korting voor NIP-leden

Op initiatief van ons sectiebestuur krijgen NIP-leden, die vanaf 1 februari 2022 een abonnement nemen op ANDI-Norms, 20% procent korting op een jaarabonnement! ANDI omvat een grote en unieke database met normgegevens, waarin de representativiteit voor patiënten gewaarborgd is en het biedt uitgebreide opties voor verslaglegging. Op basis van multivariate diagnostiek kunnen meerdere karakteristieken van een individuele patiënt worden vergeleken met die van een normgroep.

Sluit je vanaf 1 februari een jaarabonnement af, communiceer dan met ANDI dat je NIP-lid bent, zodat de korting meteen wordt toegepast. De korting kan worden gebruikt voor zowel een nieuw abonnement als voor een verlenging van een eerder afgesloten abonnement. De korting is niet beschikbaar met terugwerkende kracht en geldt alleen voor jaarabonnementen.
Meer info op www.andi.nl  
 
Webinar 'Gevolgen van COVID-19 voor de neuropsychologie' + ALV
Onze jaarlijkse ALV wordt gecombineerd met een webinar over de gevolgen van COVID-19 voor de neuropsychologie. Wat zijn de gevolgen van een infectie op het cognitief functioneren? En wat is er bekend over de gevolgen van de coronacrisis voor zorgprofessionals?

Sprekers zijn: dr. Lars de Vroege, dr. Anneloes van den Broek en prof. dr. Caroline van Heugten. Tijdens de ALV geven we jullie naast een overzicht van het afgelopen jaar, ook een update over onze huidige werkzaamheden en speerpunten voor het komende jaar. Uiteraard wordt er accreditatie aangevraagd voor de KP/KNP.

Meer info en aanmelden  
 
Onze sectie op social media
Vorig jaar deden wij een kort marktonderzoek onder de huidige volgers van onze Instagram-, LinkedIn- en Twitter-pagina. Hiermee hebben we getracht enkele karakteristieken en demografische gegevens te in kaart te brengen, zodat we onze PR-plannen voor de toekomst gerichter in kunnen stellen.

Via onze social media kanalen willen wij jullie enerzijds een inkijkje geven in ons bestuurswerk. Anderzijds willen we jullie informeren over bepaalde thema’s gerelateerd aan onze beroepsgroep. Een thema kan bijvoorbeeld zijn:
  • de ziekte van Parkinson zijn
  • vroegdiagnostiek bij dementie of
  • de chronische fase bij licht traumatisch hersenletsel.

Door 2 of 3 dergelijke thema’s per jaar uit te lichten op de genoemde social media kanalen hopen wij jullie nog meer inzicht te geven in het veelzijdige karakter van onze beroepsgroep. Alsmede wat een bestuursfunctie zoal inhoudt (denk aan een live-verslag tijdens een van onze evenementen of vergaderingen).

Onze eerste campagne start naar verwachting in april. Ben jij ook benieuwd naar onze eerste post van het nieuwe thema? Houd dan onze socials in de gaten!


    

 
Nieuw bestuurslid Vera van Stek-Smits
Portret VeraSinds het najaar van 2021 is Vera van Stek-Smits aangesloten bij ons bestuur. Zij heeft ruim 25 jaar ervaring op de afdeling neurologie in diverse ziekenhuizen en is daarnaast GZ-praktijkopleider. Naast deze klinische ervaring heeft zij ook een ruim aantal jaar bestuursfuncties bekleed. Diagnostiek, onderwijs, multidisciplinaire samenwerking en ethiek zijn voor haar speerpunten.

Zij is enthousiast om door middel van een bestuursfunctie in onze sectie een bijdrage te kunnen leveren aan ontwikkelingen voor onze beroepsgroep. De afgelopen tijd hebben wij al enkele van haar waardevolle bijdragen mogen ontvangen. Jullie zullen hiervan in de nabije toekomst meer gaan zien. Vera volgt Marleen Gerritsen op in de functie van secretaris.

Van harte welkom Vera!
Agenda
11
maart
Minisymposium: vermoeidheid in de revalidatie, transdiagnostisch of diagnose specifiek?
De sectie Revalidatie organiseert een minisymposium op vrijdagmiddag over een veelvoorkomende klacht met een grote impact op het dagelijks functioneren en op de kwaliteit van leven.        
1
april
Webinar neuropsychologie en corona + ALV
Onze jaarlijkse ALV combineren we met een webinar, waarin we jullie updaten over de combinatie van neuropsychologie en corona. We zullen jullie eveneens niet alleen een overzicht geven over afgelopen jaar, maar ook een update over onze huidige werkzaamheden en speerpunten voor aankomend jaar. Er wordt accreditatie aangevraagd. 
12+13
mei
Voorjaarsconferentie Nederlandse Vereniging voor Neuropsychologie
In Nijmegen wordt een tweedaagse conferentie georganiseerd door de NVN met als thema 'focus op aandacht'. Dit zal een hybride evenement zijn. Bekijk de details over het programma.
20
mei
Het OPSYRIS symposium door Neuropsychology Lab KU Leuven en SMARTneurolab Utrecht University
Tijdens dit symposium worden Nederlandse en Belgische onderzoekers en clinici met interesse in de psychologische aspecten van stroke samengebracht. Iedereen met interesse in de psychologische aspecten van stroke is welkom! Meer informatie over het programma en het indienen van abstracts.
4-15
juli
Summerschool voor PhD kandidaten in de Neuropsychologie
Deze summerschool wordt speciaal georganiseerd voor PhD kandidaten in de Neuropsychologie.  
Voor meer informatie en aanmelden.
13-14
okt
Neuropsychological Rehabilitation Special Interest Group of the World Federation for NeuroRehabilitation (NR-SIG-WFNR)
Dit congres wordt georganiseerd in Maastricht. De sectie Neuropsychologie zal hieraan in bepaalde vorm een bijdrage gaan leveren. Stay tuned!
2
nov
Congres Nederlands Geheugenpoli Netwerk
In de Jaarbeurs Utrecht vindt dit jaar het congres van de NGN plaats. Vanuit diverse disciplines worden presentaties gegeven. De inhoud wordt nog nader gespecifieerd. Hou ook deze datum alvast vrij in je agenda! Meer info.
Volg je onze sectie al op social media?
  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram