Voor effectievere en ethischere gedragsbeïnvloeding
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie SEP
december 2021
 
 
Woordje van voorzitter Bart
 
1) De ethiek van gedragsbeïnvloeding, en 2) klimaat- en gedragsverandering. Dat waren de winnende thema’s die 3 maanden geleden uit jullie reacties en enquête kwamen. Beide hebben wij direct omarmd en zullen ook in 2022 duidelijk zichtbaar zijn in onze activiteiten (waarvoor we net een jaarplan hebben opgesteld). Daarom ook extra aandacht voor ethiek en klimaatpsychologie in deze nieuwsbrief! 

Stiekem zijn we best trots op wat we het afgelopen kwartaal meteen al hebben bereikt! We hebben samen 5 ethische principes (in het Nederlands en Engels) ontwikkeld voor iedereen die aan grootschalige gedragsbeïnvloeding of -verandering doet.
Deel deze vooral ook met je collega’s, vrienden, kennissen. Juist ook als ze geen psycholoog zijn! 

En we organiseerden een webinar over klimaat- en gedragsverandering, samen met de top-psychologen Reint Jan Renes, Melissa Degen en Rico Disco. Meer hierover verderop in deze nieuwsbrief. Tijdens het webinar hebben we een geheel nieuwe SEP-activiteit aangekondigd: we starten de ‘werkgroep Klimaat- en gedragsverandering’!

Tot slot blijven we uiteraard ’gewoon’ de psychologie profileren. Zo beschrijft bestuurslid Michiel Kuik hoe hij met psychologen succesvol de functie ’Gedragswetenschapper’ officieel in het functiehuis van het UWV heeft gekregen. En we hopen volgend jaar weer echte evenementen ‘in real life’ te kunnen organiseren. 

Dus veel leesplezier, en mocht je mee willen helpen: deel de 5 ethische principes, bezoek volgend jaar één van onze events, en/of meld je als vrijwilliger aan voor een van onze werkgroepen. Want met psychologie kunnen we de wereld een stukje ethischer, gelukkiger en duurzamer maken!

Bart Schutz - vele psychologie-passies en -posities, waaronder voorzitter SEP
Black Friday, White Christmas, Black Magic?
 
Je kent het wel: het zeurende gevoel dat je die superdeal eigenlijk niet mág missen. Ook al heb je eigenlijk niet echt een nieuwe espressomachine nodig. Maar zo'n kans, wanneer krijg je die nou nog eens? Black Magic? Nee hoor, just another Black Friday. Met veel, héél veel psychologie!

Voorafgaand aan Black Friday, maar ook daarna tijdens de Sint- en Kerstmarketing worden allerlei 'trucs' gebruikt om jou over de streep te trekken. Welke zijn dat? En zijn we in staat ons als ‘gewone consument’ om door al deze technieken heen te prikken? Lees snel verder!
Hoe dan?  
Ethische handvatten
De sectie Sociale en Economische Psychologie van het NIP heeft onlangs een publicatie uitgegeven 'Ethische Handvatten voor Gedragsbeïnvloeding' (in het Nederlands en Engels), waarin onder meer de aspecten uit het vorige artikel behandeld worden. 

Doe er je voordeel mee, voor je eigen professionele standaard en voor het imago van je klant of opdrachtgever. En laten we dan zorgen voor bijzonder leuke feestdagen met mooie momenten, waardevolle cadeaus, lachende gezichten én ook nog een gezonde bankrekening in januari.
 
Terugblik SEP 2021
 
Voordat we weer hard aan de weg timmeren in 2022, willen we terugkijken op een wederom enerverend jaar. Een jaar waarin thema’s als afstand en connectie een grote rol speelden. Onze sectie werkte hard aan het overbruggen van de afstand en het behouden van die connectie met het vak en collega’s; we werkten aan onze vijf speerpunten: profilering, netwerken, ethiek, kennisontwikkeling & kwaliteit.
8 activiteiten waar we met trots op terugkijken  
UWV bestendigt gedragswetenschap
Als NIP werken we er hard aan om de titel psycholoog/gedragswetenschapper nieuw elan te geven. Binnen overheden en organisaties wordt er gelukkig steeds meer waarde gehecht aan gedragswetenschap (sociale en economische psychologie en gedragseconomie). Gedragswetenschap heeft zelfs het grote publiek weten te bereiken door alle coronamaatregelen.

De termen gedragswetenschap of gedragskennis komen steeds vaker voor in kamerbrieven, toespraken, adviesrapporten en jaarplannen. Het ‘Behavioral Insights Netwerk Nederland’ (BIN NL) wordt georganiseerd en gefinancierd vanuit de Nederlandse ministeries en bijna elke prominente overheidsorganisatie heeft tenminste één psycholoog of gedragseconoom in dienst, of zelfs een heel team.

Veelal worden deze gedragswetenschappers intern geplaatst onder een paraplu-functie of nevenfunctie die al in het functiehuis bestaat. UWV heeft sinds kort de functie ‘Gedragswetenschapper’ officieel in het functiehuis opgenomen. Ons bestuurslid Michiel Kuik werkte daar aan mee en vertelt erover.
 
Webinar Klimaatpsychologie – ‘Het klimaat verandert: hoe zit het met ons gedrag?’
 
Afgelopen woensdag 15 december gingen verschillende psychologen het gesprek aan over de vraag: “Hoe kun je mensen motiveren om juist wél aan de slag te gaan en hoe bereik je mensen die hier nog niet zo mee bezig zijn? 

Je kunt dit webinar nu terugkijken.
Bekijk het webinar  
Food for thought: psy-inspiratie 
We halen de nodige psychologie-vitamines deze herfst ook uit podcasts, series, documentaires en artikelen. Hieronder enkele tips van onze collega-bestuursleden:

We are fucked
Klimaatdepressie en eco-anxiety zijn sinds kort officiële diagnoses. Onder de tieners en twintigers van nu leeft sterk het gevoel dat zij de rotzooi moeten opruimen van de generaties vóór hen. In de korte documentaire “We Are Fucked” zien we drie jongeren die hun klimaatzorgen omzetten in actie. Hoe ver gaan ze daarin en hoe eenzaam is hun strijd? 

Daarnaast kun je op de pagina van de documentaire een interview lezen waarin Sara Helmink en Sara Wortelboer, beiden klimaatpsychologen, vertellen hoe je omgaat met de angst voor klimaatverandering. Lees het gesprek tussen de twee klimaatpsychologen of kijk de documentaire!

Nudgen of boosten?
Wat werkt nou eigenlijk beter? Medewerkers stimuleren tot nuttig gedrag via onbewuste of bewuste weg? Via emotionele of rationele prikkels? Drie Nederlandse onderzoekers, Henrico van Roekel, Joanne Reinhard en Stephan Grimmelikhuijsen, vergeleken nudging en boosting in een experiment in een ziekenhuis, waarbij volgen van het handenwasprotocol werd gestimuleerd. Benieuwd naar het resultaat? Hier lees je er meer over. 

Podcast klimaatpsychologie
Waarom is het zo lastig om mensen te stimuleren tot milieubewust handelen? In de podcast ‘Hersenkrakers’ gaat studentensectie SPS-NIP het gesprek aan met hoogleraar Paul van Lange over klimaatpsychologie. Hij legt uit hoe we psychologische kennis kunnen gebruiken om duurzaam gedrag te stimuleren en vertelt over wat duurzaam gedrag inhoudt. Verbreed je kennis eenvoudig onderweg! 

Er zijn natuurlijk nog talloze andere podcasts over het klimaat te beluisteren. Michiel tipt deze van The Guardian nog. Ook staat er een handig overzicht op onze NIP-website met deze en nog veel meer boeiende podcasts.

Heb jij nog tips voor podcasts, heb je er een gemaakt en wil je deze delen? Mail dan naar webredactie@psynip.nl.
Samen aan de slag voor een beter klimaat
 
De klimaatverandering vraagt om meer gedragsverandering van mensen. Alleen technologische oplossingen zijn onvoldoende. Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen hun afval scheiden of vaker de fiets en trein pakken? De media en maatschappelijke organisaties die het kabinet adviseren benaderen het NIP steeds vaker met dit soort vragen. Ook jullie als leden geven bij ons aan dit thema graag op te willen pakken. Reden voor ons om in 2022 een werkgroep over klimaat- en gedragsverandering op te zetten.
Lees meer over de werkgroep en wat jij kunt doen  
Vergroot je netwerk!
 

Ervaringen, artikelen of evenementen met elkaar delen?                     

Word lid van de SEP LinkedIn-groep!  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram