En: online diagnostiekmiddag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
En: online diagnostiekmiddag online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
NIP-nummer: onbekend
december 2021
 
 
Van de voorzitter sectie GGZ – Jij maakt het verschil!
 
Het einde van wederom een bijzonder jaar is alweer in zicht. Als sectiebestuur kijken we terug op een bewogen jaar dat veel flexibiliteit van ons vroeg en onze veerkracht op de proef stelde, maar waarin we toch veel bereikten. We organiseerden interessante webinars, startten een aantal nieuwe projecten en gaven input op verschillende beleidsthema’s. Maar we kwamen er ook achter dat we niet alles alleen kunnen. Daarom maak ik graag van de gelegenheid gebruik om een oproep aan jou als psycholoog te doen. Want we kunnen jouw hulp hard gebruiken en jij kan het verschil maken.

De GGZ is namelijk al een tijdje volop in beweging, waardoor er enorm veel speelt waarbij we jouw input vanuit de praktijk hard nodig hebben. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste leden die ons kunnen voeden met praktijkvoorbeelden. Waar loop jij tegen aan bij de uitoefening van je beroep? Wat zou je graag anders zien? We horen het graag! De onderwerpen waar we ons mee bezig houden zijn o.a. het landelijke kwaliteitsstatuut, het zorgprestatiemodel, de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden en visitatie. Voor meer informatie en het geven van input kan je terecht bij onze beleidsmedewerker Anne Kole of neem deel aan ons webinar over het kwaliteitsstatuut en het zorgprestatiemodel.

Rest mij niets anders dan je veel plezier te wensen met het lezen van deze nieuwsbrief. Hopelijk ontmoeten we elkaar weer snel fysiek in het nieuwe jaar bij een van onze evenementen.
 
Collegiale groet,
 
Esther Westenberg
Voorzitter sectie GGZ
Nieuwe Kwaliteitsstandaarden voor de GGZ
Er staan weer acht nieuwe kwaliteitsstandaarden in het register! Het totaal aan opgenomen kwaliteitsstandaarden komt daarmee op 39 voor de GGZ. Alle geautoriseerde kwaliteitsstandaarden staan gepubliceerd op GGZ Standaarden.nl. Je vindt daar alle informatie en praktische hulpmiddelen voor het gebruik van kwaliteitsstandaarden, die deel uitmaken van jouw professionele standaard als psycholoog. Een van de nieuwe kwaliteitsstandaarden gaat over het betrekken van naasten. 
Volg het webinar over ‘betrekken van naasten’  
 
Online project over DIS
Over Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS) doen sterke verhalen de ronde. Reden voor een groep ervaringsdeskundigen om een breed scala aan ervaringen te verzamelen en te delen, zodat er meer bekendheid met en begrip voor DIS komt. Geïnteresseerd in DIS of meewerken aan het project? Bekijk het korte filmpje over Project DIS is me.
Bekijk het filmpje  
 
Boek ‘Verdwijnpunt’ over seksueel misbruik en de zoektocht naar hulpverlening
 
Linda Noordeman uit de werkgroep Psychotrauma recenseerde het boek ‘Verdwijnpunt’ van schrijfster Wytske Versteeg: Wytske confronteert je door middel van een indringend verslag met de verdragende gevolgen van seksueel misbruik. Als een woordkunstenaar geeft ze woorden aan haar ervaringen en neemt ze je mee in de zoektocht naar zichzelf en de hulpverlening. Het boek is beschouwend geschreven, heeft een hoog tempo en beschrijft nauwkeurig de denkbeelden en het gevoelsleven van de schrijfster. Het schuurt en haalt je uit je comfortzone om dat het zo invoelbaar beschreven is. Dit boek laat je na het lezen in stilte achter. Zoals Wytske zelf schrijft: ‘Er is geen manier om wat je eenmaal weet, niet meer te weten.’
Waarom schrijfster Wytske Versteeg niets met psychologen heeft  
Noa Wielage wint Masterthesisprijs Psychotrauma 2021
 
Noa Wielage is de winnares van de Masterthesisprijs Psychotrauma 2021 met haar masterthesis over ‘Childhood trauma and phenomenology of auditory verbal hallucinations across the psychosis continuum: a cluster analysis’

De masterthesisprijs is een initiatief van de werkgroep Psychotrauma om studenten te stimuleren onderzoek te blijven doen naar psychotrauma. De jury, bestaande uit prof. dr. Ad de Jongh (bijzonder hoogleraar angst en gedragsstoornissen), Martijn Stöfsel (klinisch psycholoog/psychotherapeut) en Dorethe Gijsbertsen (GZ-psycholoog en lid werkgroep Psychotrauma), was het er unaniem over eens dat Noa de prijs moest winnen. 

De juryleden prijzen Noa om de heldere structuur met uitgebreide en nette verwijzingen, geavanceerde, goed uitgewerkte analyses en het klinisch relevante onderwerp.
Lees het artikel over het onderzoek van Noa  
NIP-visitatie groot succes – visiteurs gezocht!
 
Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het NIP visitatie-instrument. Het visitatie-instrument helpt te reflecteren op je professioneel handelen, geeft richting aan je professionele ontwikkeling en helpt je professionele identiteit te versterken. Het is goed om te zien dat de vraag hiernaar groot is.

Het visitatie-instrument is beschikbaar voor vrijgevestigde (GZ)-psychologen in de GGZ. Daarnaast is er een aangepast reflectie-instrument, speciaal voor psychologen en orthopedagogen die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg. De komende tijd gaan we ons inzetten om het instrument voor verschillende doelgroepen toepasbaar te maken. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Door de toenemende vraag zijn er meer visiteurs nodig. Ben jij sterk in het reflecteren op het professioneel handelen van collega’s? En heb je het in je om de kwaliteit van psychologen te verhogen?
Word visiteur!  
 
NIP-webinars
  
    
E-learning Zorgprestatiemodel - Deze E-learning is ontwikkeld voor (regie-)behandelaren en andere professionals die te maken krijgen met de nieuwe bekostiging en zorgvraagtypering.
 
7
DEC
Webinar Kwaliteitsstandaard ‘Betrekken van naasten’ - Naasten hebben een belangrijke rol in het herstelproces van mensen met psychische of verslavingsproblematiek. Volg dit webinar over de samenwerking met én ondersteuning van naasten.
13
DEC
Webinar Ins & Outs Kwaliteitsstatuut GGz en Zorgprestatiemodel - Een interactief webinar over de laatste stand van zaken rond het Kwaliteitsstatuut GGZ en de invoering van de nieuwe bekostiging in de GGZ/FZ: het zorgprestatiemodel.
17
DEC
Webinar Diagnostiek bij middelengebruik - De BAPD-commissie organiseert dit jaar een online diagnostiekmiddag over Diagnostiek bij middelengebruik.
Volg je de sectie GGZ al op social media?
Blijf op de hoogte van het laatste NIP-nieuws

     

+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin