En: interview met Janneke Wentink van Akwa GGZ
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
En: interview met Janneke Wentink van Akwa GGZ online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Ouderenpsychologie
NIP-nummer: onbekend
26 november 2021
 
 
Namens het bestuur
Hierbij de laatste nieuwsbrief van dit jaar. We hebben als sectiebestuur een factsheet gemaakt over psychologische beroepen in de ouderenzorg, die we graag als eerste met jullie willen delen. De factsheet liegt er niet om: de tekorten aan GZ-psychologen, Klinisch (Neuro-)psychologen en opleidingsplaatsen zijn in geen enkele sector zo hoog als in die van ons.

We zullen de factsheet de komende periode verder onder de aandacht brengen bij diverse organisaties in de hoop dat er zaken kunnen gaan veranderen.

We wensen jullie alvast een goede kerst en wellicht zien we elkaar op de tweede (3 december) of derde (28 januari 2022) seminar van het Drieluik: ‘Probleemgedrag bij dementie, van lijden naar leiderschap’.

Vriendelijke groet,

Het Bestuur
Ben je al lid van onze LinkedIn-groep?  
Veranderingen in opleidingsstructuur Psychologieopleidingen
 
Momenteel wordt in NL gewerkt aan het programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen (APV). Om beter in te kunnen spelen op de vraag van (toekomstige) psychologische cliënten/patiënten/bewoners en aan te sluiten bij de behoefte van de maatschappij en behandelmogelijkheden is het van belang om te kijken of het huidige opleidingssysteem nog voldoet. Er wordt vanuit het programma gekeken naar flexibelere psychologische vervolgopleidingen, om de grote tekorten aan GZ-psychologen te kunnen oplossen en om een betere aansluiting tussen Master- en GZ-opleiding te waarborgen.
Lees verder  
Leestip voor omgeving van uw patiënten: Het geheugenlabyrint, Prof. Rik Vandenberghe
 
Rik Vandenberghe, die al 20 jaar als neuroloog in de geheugenkliniek van UZ Leuven werkt, vindt het tijd om de 1001 verhalen die hij meegemaakt heeft samen te voegen: “Wat mensen met dementie en hun naasten vertellen, is niet alleen een menselijk en individueel relaas. Het is ook een encyclopedie van de neurowetenschappen die opengaat. Nog elke dag hoor ik nieuwe verhalen en inzichten die toch weer een andere en eigen kijk op het geheugen werpen”. Vandenberghe schreef Het Geheugenlabyrint, een heldere wegwijzer bij dementie. Hij loodst de lezer met toegankelijke informatie en tips door het gehele traject: van de eerste klachten, de oorzaken, de diagnose en de behandelingen, tot het verdere verloop van het ziekteproces. Voor een ouderenpsycholoog zal de inhoud niet nieuw zijn, maar het boek kan als leestip meegegeven worden aan de naasten van iemand met (beginnende) dementie en kan bijdragen aan betere inzichten, kennis en begrip over de ziekte.
Het boek bestellen  
Interview met Janneke Wentink van Akwa GGZ
Met patiënten, naasten en professionals werkt Akwa GGZ aan continue kwaliteitsverbetering. Dat doen zij door samen met hen kwaliteitsstandaarden te ontwikkelen en ondersteuning te geven bij het gebruik ervan. Met GGZ Dataportaal bieden zij de ggz een veilig en kosteloos platform om meer inzicht in behandelingen te krijgen en faciliteren zij datagedreven leren en verbeteren. Hoe zien kwaliteitsstandaarden eruit, voor wie zijn ze en hoe worden deze standaarden ontwikkeld? Wij interviewden Janneke Wentink – van de Laar, projectmanager bij Akwa GGZ. Janneke is epidemioloog en toxicoloog én opgeleid als onderzoeker. Ze is sinds de oprichting betrokken bij Akwa GGZ, begeleidt de ontwikkeling en herziening van kwaliteitsstandaarden en organiseert projecten ter ondersteuning van het gebruik van standaarden in de praktijk.
Lees het interview  
 
Kijktip: Maud & Babs
 
Ontroerend, geestig en herkenbaar: Maud & Babs gaat over mantelzorg. Zondag 31 oktober was alweer de laatste aflevering van het eerste seizoen Maud & Babs, te zien op NPO1. Mocht je deze serie nog niet hebben gezien, dan is het een échte aanrader om terug te kijken! Het verhaal gaat over verloskundige Maud. Ze heeft het druk naast haar werk. De laatste tijd fungeert ze namelijk als een verkapte mantelzorger voor haar dementerende moeder Babs. Tot grote ergernis van haar collega Suus en haar echtgenoot Koen. Het regelen van thuishulp of thuiszorg blijkt voor Maud – die de kneepjes van het zorg vak toch wel kent – een flinke beproeving
Kijk de serie terug op NPO Start  
Visiegestuurd werken – terugblik dag 1 Drieluik
Op 3 november heeft het CCE de aftrap genomen van het Drieluik "Probleemgedrag bij dementie, van lijden naar leiderschap", een samenwerking tussen het CCE, NIP en de PgD. De nadruk van het eerste symposium op 3 november lag op de regievoerder, in sporttermen vertaald: de aanvoerder op het speelveld. Het volgende symposium binnen het drieluik op 3 december is een thuiswedstrijd.
Lees de korte terugblik op een inspirerende middag  
 
Geslaagde behandeling: overplaatsing is niet altijd verplaatsen van het probleem
 
Een 66-jarige man, bekend met epilepsie, woont sinds kort in een zorgappartement na een revalidatietraject. Hij is opgenomen met een WLZ-indicatie zonder behandeling, dat wil zeggen dat de huisarts regiebehandelaar is en dat er zorg wordt geboden zoals in de thuissituatie zou gebeuren. De client werd aangemeld voor de basis GGZ in verband met depressieve klachten en ‘moeite’ hebben met veel veranderingen in korte tijd ten gevolge van het doormaken van een CVA.
Lees verder  
Save the date: webinar Wzd en IGJ
Op woensdag 12 januari 2022 van 19:00 tot 20:00 uur organiseren we een webinar over de Wzd en de IGJ: wanneer krijg je ermee te maken? De IGJ komt een toelichting geven op welke manier zij haar toezichtsbevoegdheden in het kader van de Wzd invult. Aan de orde zal bijvoorbeeld komen wat de Wzd, maar ook de Inspectie van ons verwacht. Houd de NIP nieuwsbrief in de gaten. Binnenkort volgt daar meer informatie en ook de mogelijkheid tot aanmelden.
 
Proefschriftbespreking: Neurocognitieve mechanismen van het visuele werkgeheugen en episodische geheugen bij gezond ouder worden en na een beroerte
 
Het geheugen is essentieel voor veel van onze dagelijkse activiteiten. Vooral het visuele geheugen, omdat de interactie met onze omgeving een sterk visuele component heeft. Selma Lugtmeijer heeft zich in haar proefschrift daarom ook gericht op het visuele werk- en episodisch geheugen. De resultaten van het onderzoek zijn met name interessant voor (ouderen)psychologen die werken binnen de revalidatie.
Naar de proefschriftbespreking  
     
 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram