Wat kunnen en willen we hieraan bijdragen?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Wat kunnen en willen we hieraan bijdragen? online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
 
A&O-items
Nieuws uit de A&O-psychologie
     8 november 2021
 
 
 
 
Beste lezers, beste collega’s,
 

Voor jullie ligt alweer de laatste A&O-items van dit jaar. We hopen dat deze nieuwsbrief afgelopen jaar bijgedragen heeft aan het informeren van de A&O-ers over belangrijke ontwikkelingen in het vakgebied. Ook volgend jaar gaan we hier ons uiterste best voor doen, en ook willen we nog meer een platform worden voor de inbreng van onze schrijvende leden. Stuur dus vooral een eigen bijdrage in naar aenoitems@psynip.nl, wie weet staat jouw tekst er de volgende editie in!

In deze aflevering staat het begrip ‘inclusie’ centraal. Al jaren wordt er gesproken over diversiteit en later ook over inclusie in organisaties van mensen met zichtbare onderlinge verschillen. En is dat eigenlijk niet altijd het geval, dat we zichtbaar of minder zichtbaar verschillen van elkaar? Hoe gaan organisaties, managers en collega’s hiermee om?

In het bijzonder wordt gedacht aan groepen mensen die niet snel toegelaten worden in organisaties. Omdat ze niet solliciteren of niet door de selectierondes komen. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen in leidinggevende functies, of mbo'ers van niet Nederlandse afkomst. En er zijn nog veel meer groepen te benoemen.

Het onderwerp is ook relevant gezien de tekorten aan sollicitanten, maar weten werkgevers hier hun weg in, of houden ze het voor het gemak bij hun oude vertrouwde functie-eisen voor hun vacatures? Gelukkig zijn er ook vernieuwende voorbeelden te vinden. Tenslotte is inclusie essentieel vanuit een ethisch standpunt. We weten dat werk een belangrijke waarde in het leven van mensen vervult en niet alleen financieel. Het leidt tot welbevinden en geeft zelfvertrouwen.

Wat kunnen en willen wij als psychologen bijdragen aan meer inclusiviteit?

Veel leesplezier gewenst!

Namens het bestuur,

Cora Reijerse, voorzitter sectie A&O

sectieao@psynip.nl  

Inclusie is...

Meer info: www.burobeeldkracht.nl  
Onmacht van de onwrikbare overtuigingen
Onze bestuurders hebben een onwrikbaar vertrouwen in zichzelf. Een rotsvaste overtuiging dat ze de juiste visie hanteren. Hun fouten gaan ze zelf weer even repareren. Sandra Rethmeier vraagt zich af of deze bestuurders wel zo onwrikbaar zijn als het lijkt.
Lees verder  
 
Hoor ik er wel bij?
Monique Bekker schrijft veel over groepsdynamica en ACT. Omdat het thema voor deze nieuwsbrief te maken heeft met ‘inclusie’ was het bruggetje met groepsdynamica al snel gemaakt. Ze neemt je mee in de casus van Linda, die het gevoel had dat ze er niet meer bij hoorde in haar vakgebied.
Lees verder  
 
De wil en innerlijke autoriteit deel 4: Vrije keuze?
Hele boekenkasten zijn er al volgeschreven over de menselijke wil. Toch zijn er nog geen sluitende antwoorden over, stelt Godfried Westen. Komt dat omdat mensen terugschrikken voor een kritische blik in de spiegel? In zijn nieuwe artikel staat hij stil bij ‘de vrije keuze’ en betrekt hij dat op inclusiviteit.
Lees verder  
 
Vrouw tussen de mannen
Joke Tacoma was lang een van de weinige vrouwen tussen de mannen in de wereld van de chemie. Nu zit ze als psycholoog in een vrouwenberoep.
Lees verder  
 
Inclusie en hoogbegaafdheid
Inclusie gaat over het recht om mee te doen, ongeacht leeftijd, sekse, seksuele geaardheid of een fysiek of psychisch gebrek. En als Ana Bloemraad nu zegt ‘hoogbegaafden? Dan beginnen sommigen zich toch achter de oren te krabben van ‘wat bedoel je?’
Lees verder  
 
Iedere mening mag er zijn, behalve als het afwijkt
Inclusie is een ‘hot item’. Maatschappelijk is er een steeds luider klinkende roep om gelijkheid, die ook doorwerkt in het bedrijfsleven. De meeste grote organisaties voeren een actief beleid waarin de mens in zijn uniekheid vooropstaat en iedereen meetelt. Angela Koolmees plaatst echter ook kanttekeningen bij al die goede bedoelingen.
Lees verder  
 
Inclusiviteit discrimineert
Eens in de zoveel tijd heeft de geciviliseerde mens een kapstok nodig, schrijft Huibrecht Boluijt, waaraan het eigen normatieve handelen in het licht van gelijkheid, gelijke kansen en vrijheid kan worden opgehangen en getoetst. Maar wat als die kapstok een boemerang blijkt en leidt tot het tegendeel?
Lees verder  
 
Aan welke knoppen kun je draaien?
Het werken gaat bijna weer als vanouds, mensen treffen elkaar weer op kantoor, de files zijn (helaas) weer terug en de blik is weer gericht op de toekomst. Het is tijd om verder te gaan. Volgens Lieke Bezemer een momentum om aan te grijpen als A&O-psycholoog en te bekijken aan welke knoppen je kunt draaien.
Lees verder  
 
Ik ben geen coach
Afgelopen zomer heeft Willem de Wijs zichzelf de titel ‘interventiekundige des vaderlands’ toegekend. Die titel verplicht hem tot een ambassadeurschap: de wereld meer bekend maken met wat een interventiekundige doet, en waarin het verschilt van andere disciplines.
Lees verder  
 
Duik in het archief van Tijdschrift De Psycholoog
Tijdschrift De Psycholoog (uitgave van het NIP) heeft al enige tijd een geheel vernieuwde website waarop het makkelijk zoeken is naar onderwerpen. Alle artikelen in het digitale archief zijn per vakgebied ondergebracht in dossiers. Zo ook de artikelen over Arbeid & Organisatie. Ieder NIP-lid heeft toegang tot dit archief. Hou bij het inloggen je NIP-nummer bij de hand.
Bekijk het archief  
 
A&O-nieuwtjes
De waarde van schaamte
 
Aukje Nauta schaamt zich graag. Dat was ooit anders, maar nu ze weet de psycholoog en bijzonder hoogleraar hoe ze van schaamte haar kracht moet maken. En dat kunnen we allemaal leren. "Schaamte kan richting geven aan wie je wilt zijn."
Lees het interview  
Beoordelen Loont! door Paul Jansen
 
Paul Jansen, emeritus-hoogleraar bedrijfspsychologie aan de VU Amsterdam, gaf in zijn afscheidsrede een wetenschappelijke en verfrissende kijk op beoordelen.
Bekijk de afscheidsrede op YouTube  
Congres | "Hey Siri: Vind een geschikte kandidaat"
 
Artificial Intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in werving- en selectieprocedures. Dit brengt risico’s maar ook kansen met zich mee. Tijdens dit offline congres wordt de weg uitgestippeld naar mensgerichte en inclusieve AI uitstippelen. In het programma staan inspiratie, sparring en netwerken centraal. Wees erbij!
Meer info & aanmelden  
Agenda
15
NOV
De Week van de Werkstress - Van 15 tot en met 19 november 2021 organiseert OVAL de Week van de Werkstress. Doel is om werkenden en werkgevers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en de mogelijkheden om serieus werk te maken van mentale kracht.
9
DEC
Congres ‘Hey Siri: Vind een geschikte kandidaat’ - Hoe kan AI bijdragen aan gelijke kansen op de arbeidsmarkt? Tijdens dit offline congres willen we samen met jou en andere belangrijke spelers de weg naar mensgerichte en inclusieve AI uitstippelen. In het programma staan inspiratie, sparring en netwerken centraal.
11
JAN
EAWOP congres, Glasgow - Van 11 tot en met 14 januari 2022 vindt in Glasgow het EAWOP congres plaats. Het thema van dit congres is Interventions at Work – Integrating Science and Practice.
 
Volg sectie A&O op social media:
     
Contact  

   
Archief   
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram