En: vakantie-food for thought online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie SEP
13 juli 2021
 
 
Woordje van voorzitter Bart - De ethiek van gedragsbeïnvloeding?
 
Onlangs was ik nog bij het NIP-jaarcongres 'Corona: de wereld van morgen'. Er was een toffe rappende psychologe, sprekers gingen in hoe we leerden over hoe krachtig de menselijke veerkracht is, en hoe psychologen eindelijk sterke posities kregen binnen de overheid en bij beleidsmakers.
 
Ik genoot ervan: Koren op de molen van onze jonge sectie!
 
Alle onderwerpen gingen over grootschalige beïnvloeding en verandering van gedrag en emoties, én over het belang van psychologen daarbij (wat mij betreft ‘de noodzaak’). En laten juist ‘ons soort’ (excusé le mot) psychologen daar dé specialist in zijn: Daar maken wij ons als sectie keihard voor .
 
En ja, het ging gelukkig ook over de ethiek van grootschalige beïnvloeding. Dat is een hoofdthema binnen onze sectie, want komt als één van de belangrijkste thema’s uit onze ledenenquête (zie onder). Dat sterkt weer onze 'task force ethiek'. Samen met hoogleraar Rick van Baaren en BEZ-voorzitter Kees-Jan van der Boom voerde ik een rondetafelgesprek over ethiek.
Eindstand: Ook hier zijn ‘echte’ psychologen noodzakelijk!
 
Ik heb weer genoten, want hoe geweldig dat er meer aandacht is voor het specialisme ‘gedragsbeïnvloeder’, en de ethiek daarvan! Dus veel leesplezier in deze nieuwsbrief met deze onderwerpen, en... wees trots: Jij bent psycholoog!

Bart Schutz
voorzitter sectie SEP
Belangrijke thema's Sociale & Economische Psychologie
Onze sectie zet zich in voor vele onderwerpen. We vroegen in de enquête eerder dit jaar welke thema’s relevant zijn binnen om te behandelen binnen onze sectie. Dat is een flink aantal. Veelgenoemde thema’s: ethiek en integriteit, media behavior, positieve gedragsbeïnvloeding (nudge vs manipulatie), publiekscampagnes, groepsprocessen, relatie overheid/burger. Maar ook klimaat, financiële gezondheid, diversity & inclusion, positionering psycholoog. En nog heel wat andere thema’s.
 
Heb jij een thema dat wij zeker moeten behandelen en wil je daar een bijdrage aan leveren? Laat het ons weten!
Mail naar sectiesep@psynip.nl  
 
Het wilde westen van de psychologie
 
In onze moderne wereld praten we regelmatig over technologische of medische ontwikkelingen. Er zijn echter ook enorme ontwikkelingen geweest op het gebied van sociaal psychologische wetenschap, en hoewel deze inzichten overal om ons heen gebruikt worden, praten we er weinig over. Een specifiek aspect hiervan komt volgens mij te weinig terug in discussies: Hoeveel mag je zomaar gebruiken? Deze vraag is veel dieper dan je misschien denkt, en ondanks dat ik een voorstander ben van het gebruik van sociaal psychologische technieken in vele situaties, wil ik je nu overtuigen dat we regelmatig aan veel te veel technieken worden blootgesteld.
Lees (of luister) de opinie van ons bestuurslid Michiel  
Campagnes in beeld
 
De sectie SEP gaat meer inspelen op de actualiteiten die spelen rondom ons vakgebied en zo ons vakgebied meer op de kaart zetten. Ook gaan we publieke campagnes onder de psychologische loep nemen. Als een campagne voor een groot publiek beschikbaar is en hiermee gedrag beïnvloed, welke eisen mogen we dan stellen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En hebben de campagnemakers wel voldoende zicht op de gevolgen van de campagne? Deze en andere vragen willen we samen met sociaal- en economisch psychologen, de campagnemakers en andere betrokkenen beantwoorden.
 
Houd onze LinkedIn in de gaten! We gaan als eerste de overheidscampagne over orgaandonatie bespreken. Natuurlijk zijn jouw ideeën ook van harte welkom. Stuur gerust jouw meest spraakmakende campagne suggestie door.
Mail naar sectiesep@psynip.nl  
Vakantie-food for thought
We halen de nodige psychologie-vitamines deze zomer ook uit podcasts, documentaires en artikelen. Hieronder enkele tips van onze collega-bestuursleden:
 
Netflix
Carla kijkt deze zomervakantie onder ander naar ‘Coded Bias’ over hoe bevoordeeld algoritmes kunnen zijn.
 
Spotify
Michiel tipte ons over twee podcasts waarin wordt uitgelegd hoe conspiracy theorieën ontstaan. Een aanrader!
Michelle is enthousiast over de volgende podcast:
Er zijn natuurlijk nog talloze andere podcasts te beluisteren. Het NIP maakte een handig overzicht met deze en nog veel meer boeiende podcasts Heb jij nog tips voor podcasts, heb je er een gemaakt en wil je deze delen? Mail dan naar webredactie@psynip.nl
Agenda
14 okt 21         Congres Positief werken na corona (Congres Positieve Psychologie)
18 nov 21        Dag van het Gedrag (BIN NL - met bijdrage SEP)
Bekijk de NIP-agenda  
Vergroot je netwerk!
 

Ervaringen, artikelen of evenementen met elkaar delen?                         

Word lid van de SEP LinkedIn-groep!  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram