Wat gaan we veranderen? online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
 
A&O-items
Hoe ziet de werkvloer er ná corona uit?
   9 juli 2021
 
 
 
 
Werken na de coronacrisis
 

Terug naar het oude normaal? Liever niet, maar hoe dan wel? Thuiswerken: een beetje meer of meer dan ooit. Aanschuiven aan de keukentafel ‘s ochtends met de laptop en niet in de file. Je collega’s missen om mee te overleggen over lastige vraagstukken in je werk. Of gewoon om een kletspraatje mee te houden. Talloze nieuwe ervaringen deden we allemaal op. Soms negatief en soms positief. Zoals het zonder afleiding en storingen door kunnen werken. Met volle concentratie een complex stuk schrijven of tussendoor boodschappen doen en de was ophangen. We verzuchtten samen dat we na de coronacrisis het goede moesten behouden en overbodige gewoonten uit de goede oude tijd beter achter ons kunnen laten. Gaat dat lukken nu het zover is? Hybride werken is het nieuwe toverwoord, maar hoe gaat dat eruitzien? En waar baseren we een goed ontwerp van een post-Covid manier van werken op? Onze vaste schrijvende collega’s is gevraagd hun licht te laten schijnen op deze vragen. Omdat psychologen daar verstandige dingen over te zeggen hebben vanuit een mensgericht/psychologisch perspectief.
En daarmee een mooie aanvulling kunnen geven op de praktische en logistieke gezichtspunten die tot nu toe te lezen zijn in het maatschappelijk debat. De politiek en organisaties zullen daar hun voordeel mee kunnen doen.
Wil je op dit onderwerp reageren? Heel graag. Mail ons via onderstaande button.
Veel leesplezier en inspiratie gewenst.

Cora Reijerse
Voorzitter sectie A&O/NIP

sectieao@psynip.nl  
Je plek vinden
Angela Koolmees is verhuisd. Een flinke transitie, net als de maatschappij die weer ‘opengaat’. Dat proces gaat stap voor stap, schrijft ze. En het kan ook heel verfrissend zijn dat in het huidige ‘nieuwe normaal’ alles opgeschud is.
Lees verder  
 
Het zolderkamertje als nieuw walhalla
Sandra Rethmeier denkt dat het virus zijn plek in de maatschappij heeft veroverd. En ze vreest dat dat ten koste zal gaan van sociale interactie en empathie. Ze pleit ervoor om empathie, interactie en menselijke waardigheid als centrale waarden leidend laten zijn. 
Lees verder  
 
Van lockdown naar lockin
Hoe behoud je het goede van de coronatijd en vind je een effectieve nieuwe manier van werken? Aan de hand van haar Klaver 4-model voor werkgeluk laat Lieke Bezemer zien welke facetten van belang zijn om mee te nemen in een ontwerp voor een nieuwe vorm van werken.
Lees verder  
 
Resonance als zuurstof voor de mens
Door het online werken sinds corona zijn we nog efficiënter geworden, en we ervaren steeds minder ‘resonance’; ‘het weerklinken in de wereld’. Barbara van der Steen werpt de vraag op wanneer leidinggevenden en adviseurs deze resonantie kunnen ervaren
Lees verder  
 
Zelfdeterminatie en Corona
Mensen hebben drie aangeboren psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie en verbondenheid. Monique Bekker kijkt terug op het coronatijdperk en vraagt zich af welke invloed die periode had op haar basisbehoeften.
Lees verder  
 
Hybride werken
Ana Bloemraad gaat ook in op de psychologische basisbehoeften en koppelt die aan het nieuwe hybride werken. Als we daarvan een succes willen maken, schrijft ze, moet er ruimte zijn voor maatwerk. De individuele voorkeuren en mogelijkheden van een werknemer bepalen mede in hoeverre thuiswerken bij kan dragen aan de effectiviteit en productiviteit.
Lees verder  
 
Weer naar kantoor?
Het ‘nieuwe normaal’ wordt ‘één groot flexgedoe’, vermoedt Joke Tacoma. Daarbij zijn introverten harder nodig dan extraverten zich realiseren.
Lees verder  
 
Behoeften en motivatie
In zijn serie ‘De wil en innerlijke autoriteit’ gaat Godfried Westen verder in op de relatie tussen behoeftes, instinct en drijfveren en de wil en willen. Waar behoeftes het verlangen en motivatie de bereidheid bepalen, stelt hij, is willen het besluit om een doel daadwerkelijk te gaan realiseren.
Lees verder  
 
~ In Memoriam ~
Dr. Marc J. Schabracq stond aan de basis van de Arbeids- en Gezondheidpsychologie bij de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef een indrukwekkend aantal boeken en artikelen over dit onderwerp en vele andere onderwerpen verbonden aan psychologie. April van dit jaar overleed hij. Een man om bij stil te staan, met een bijzondere carrière.
Lees verder  
A&O-nieuwtjes
Hoe mensen in organisaties gestimuleerd worden 'het goede' te doen
 
Onderzoek heeft laten zien dat gedragsregels beter geïnternaliseerd worden en gedragsverandering beter plaatsvindt als mensen begrijpen waarom de regels belangrijk zijn. ‘Gedragscodes zijn alleen effectief als ze goed geïmplementeerd en ingebed zijn in de organisatie,’ betoogt Elianne van Steenbergen.
Lees het artikel in tijdschrift De Psycholoog  
Na het thuiswerken eindelijk terug naar kantoor: 'Ik voel me net een brugklasser'
 
Na het grootste thuiswerkexperiment uit de moderne geschiedenis begint het grote terugkeerexperiment. Werkenden mogen na anderhalf jaar deels terug naar kantoor. Maar willen ze dat wel?
Lees het artikel in de Volkskrant  
Lessen in leidinggeven in coronatijd
 
Arbeids- en Organisatiepsycholoog en sectievoorzitter A&O Cora Reijerse bespreekt het dilemma van meer thuiswerken en meer afstand, en toch ook meer en beter teamverband te willen smeden.
Lees het artikel in BG Magazine (pdf)  
Gaan we weer naar kantoor? En hoe dan?
Aanleiding voor deze tekening van Manja Rosinga (meer info: www.burobeeldkracht.nl) was een inspiratiesessie met columnist Japke-d. Bouma bij de gemeente Den Haag. Over de waarde van samen lachen en spontane ontmoetingen op kantoor, waar ook afleiding op de loer ligt en het zoeken kan zijn naar een plekje. Net zoals thuiswerken voor- en nadelen heeft. Wat is de beste combi
Zie ook dit filmpje van Omroep Gelderland.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten
 
Agenda
13
jul
Webinar – Prestatiemanagement en de (psychologische) voorbereiding van Team NL - Wat komt er kijken bij een goede psychologische voorbereiding op de Olympische Spelen voor sporters en coaches? Hoe kun je (sport-)psychologie daarbij inzetten? Meld je aan en tip je netwerk: het gratis webinar is toegankelijk voor iedereen!
10
sep
De organisatie-psycholoog: meerwaarde en unieke deskundigheid in de advieswereld - Wat onderscheidt de A&O psychologie van de bedrijfskundige, de jurist en de zichzelf ontdekkende goeroe? Met die vraag houden we ons bezig in deze masterclass voor A&O psychologen aan het begin van hun carrière of eind van hun masterstudie. Twee middagen: 10 september en 1 oktober!
30
sep
Het wonder der verbinding - Appreciative Inquiry practioners congres - Het wonder van verbinding. Hoe kan een waarderende benadering tegenkracht bieden aan polarisatie en de eigen, gescheiden werkelijkheden.
 
Volg sectie A&O op social media:
     
Contact  

   
Archief   
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram