En: verslag Symposium Richtlijn bij de ziekt van Parkinson online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Ouderenpsychologie
NIP-nummer: onbekend
2 juli 2021
 
 
Beste ouderenpsychologen,
Wat is er veel gebeurd sinds de vorige nieuwsbrief. Naast alle inspanningen rondom Corona heeft het bestuur zich ook ingezet op andere fronten zoals het pleiten voor meer GZ- en KP-opleidingsplaatsen binnen de ouderenzorg en de doorgroei-mogelijkheden voor ervaren masterpsychologen binnen ons werkveld. Inmiddels zijn alle ouderen in de verpleeghuizen en thuis gevaccineerd. Dit geeft het gevoel dat onze missie is geslaagd. We hebben zo hard gewerkt en ons best gedaan om de leef- en gezondheidstoestanden van onze doelgroep zo goed mogelijk te houden tijdens de pandemie en er alles aan gedaan om hun gevoel van welbevinden te behouden.
We zijn al ruim een jaar lang over onze grenzen aan het gaan; een jaar vol zorgen, een jaar van heel hard werken en bijspringen voor collega’s. Een jaar van zorgen dat het thuis ook nog allemaal goed gaat. Zoals al eerder in een artikel in 'De Psycholoog’ stond beschreven is er onder medewerkers in de zorg een verhoogde kans op ‘post-viral fatigue’ als gevolg van deze wereldwijde pandemie.
Er lijkt nu pas een moment aangebroken te zijn om te reflecteren. Hoe gaat het eigenlijk met ons? Voelen we onszelf inmiddels weer veilig en houden we het nog vol? Kunnen we voldoende ruimte voor onszelf creëren om bij te komen van dit fysiek en emotioneel intensieve jaar? Daarom hebben we ook een aantal bioscoop-tips voor jullie om eens een avondje uit te gaan zodra het weer kan. We willen jullie als bestuur vragen voor jezelf stil te staan bij hoe het met je gaat en wat je nodig hebt.

Als wij iets voor jullie kunnen doen, laat het ons weten. We wensen jullie een mooie zomer en zorg goed voor jezelf,

Het Bestuur
Wat kunnen wij voor je doen? Mail ons  
Recensie: A place for everything
 
Auteur: Anna Wilson
Uitgeverij: HarperCollins Publisher
Prijs: €26,95
ISBN: 9780008342531
Een rauwe, confronterende, maar vooral ook liefdevolle autobiografische roman over het leven met een ouder met autisme zonder diagnose. Anna vertelt niet alleen heel genuanceerd waar ze zelf mee worstelt, maar ook hoe moeilijk het leven voor haar moeder moet zijn (geweest). Dit boek is vooral een noodkreet voor begrip voor en hulp aan ouderen met autisme en hun mantelzorgers. Het is een pleidooi voor vroegdiagnostiek. Voorlopig is het boek helaas nog alleen in het Engels te verkrijgen.

Recensie door Petra Doze. Haar moeder kreeg ook op latere leeftijd de diagnose ASS. Petra heeft samen met haar zus Monica een film gemaakt over haar moeder; over de diagnose en de zoektocht naar een goede woonplek. Zij delen graag hun ervaringen met anderen (ouderen, mantelzorgers, zorg medewerkers) om de zorg rondom deze ouderen te verbeteren en hun mantelzorgers te ondersteunen. Voor meer informatie over de film en contactgegevens, zie typischmatty.nl
Meer weten over autismespectrumstoornis op oudere leeftijd?  
Beloop en klinische aspecten van dementie op jonge leeftijd
In juni 2020 is Adrie Gerritsen gepromoveerd op 'Het beloop en de klinische aspecten van dementie op jonge leeftijd'. Het proefschrift is gebaseerd op gegevens van de Needs in Young-onset Dementia-studie, een studie waarin 215 jonge thuiswonende mensen met dementie en hun naasten zes jaar gevolgd zijn.
Lees meer  
Vernieuwend onderzoek naar PTSS bij mensen met dementie
 
Een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) bij mensen met dementie komt vaker voor dan je denkt: geschat wordt dat het anno 2021 in Nederland om minimaal 22.400 mensen gaat. Het TRAuma and DEmentia (TRADE) project doet onderzoek naar PTSS bij dementie met als doel om te weten hoe vaak PTSS bij dementie voorkomt, hoe het zich dan klinisch presenteert en of EMDR-behandeling helpt. Het TRADE-interview is een instrument om de diagnose PTSS bij deze mensen te stellen. Het streven is te komen tot doelmatige zorg met vermindering van zorglast en verbetering van kwaliteit van leven van mensen met dementie, liefst zo vroeg mogelijk! Lees het artikel (pdf).
Vraag het TRADE-interview op bij ouderenpsychiater Sjacko Sobczak (Mondriaan en Universiteit Maastricht  
 
Filmtips
Helaas hebben we weinig films in de bioscoop kunnen zien het afgelopen jaar. Dit betekent echter niet dat er geen nieuwe films zijn uitgekomen. Er zijn drie films die we onder jullie aandacht willen brengen omdat wij denken dat ze de moeite waard zijn om te kijken.

In The Father (trailer) draait het om een vader (Anthony Hopkins) met dementie en zijn dochter (Olivia Colman). Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat niet. Zijn dochter wil vanwege haar aanstaande verhuizing zeker weten dat er goed voor hem gezorgd wordt, maar hij houdt hulp af. Vanwege het goede acteerwerk en doordat je de film beleeft door de ogen van Anthony, is zijn verwarring ook voor de kijker voelbaar.

100UP (trailer) is een documentaire over het leven van zeven 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Allemaal zijn zij op verschillende manieren nog actief: geven les, werken in het ziekenhuis of werken aan een online platform. Documentairemaakster Heddy Honigmann interviewt hen over hun leven, hoe zij omgaan met de ouderdom en alle zaken die daarbij komen kijken.

Supernova (trailer en nieuws)  is een drama over het stel Sam en Tusker. Tusker heeft dementie en samen reizen zij in een camper door Engeland. Het is echter geen gewone vakantie, want ze bezoeken familie, vrienden en plaatsen uit hun verleden. Op deze manier proberen zij te genieten van de tijd die ze nog hebben, maar worden ze ook geconfronteerd met de gevolgen van de ziekte. De film wordt omschreven als een verhaal waarin liefde en verlies samenkomen.

Geslaagde behandeling
Toen de 67-jarige man voor het intakegesprek kwam zat hij ineengedoken en maakte nauwelijks oogcontact. Gedurende het behandeltraject vertelde hij eerlijk dat hij bij de intake had gelogen en al 4 jaar te veel alcohol dronk. Hij had dit zelfs voor zijn eigen familie verborgen gehouden.
Er werd een dubbel-traject gestart binnen de ouderenpsychiatrie en de verslavingszorg om het alcoholgebruik te stoppen. Hij leerde assertiever te worden en over zichzelf en zijn emoties te praten. In het afsluitende gesprek vertelde hij erg veel aan de behandeling te hebben gehad. Hij had geleerd om te praten, zijn vrijwilligerswerk weer opgepakt en nam elke middag rust om overprikkeling te voorkomen.
Voor de behandelaren was het leerzaam om bedacht te zijn op alcoholmisbruik, ook al is dit al meerdere keren uitgevraagd en ontkend.
 
Symposium Richtlijn bij de ziekt van Parkinson
 
Eind 2020 verscheen de herziening van de multidisciplinaire Richtlijn ziekte van Parkinson. Voor de NIP-secties neuropsychologie en ouderenpsychologie reden om gezamenlijk op te trekken bij het organiseren van een online symposium over Parkinson en de nieuwe richtlijn. De opening van dit symposium vond plaats door ons eigen bestuurslid Ingrid Rietkerk waarna een interessante middag volgde. Er werd gesproken over vroegsignalering, nieuwe behandelvormen, poeptransplantaties, revalidatie bij executieve functiestoornissen, stemmingsstoornissen en angststoornissen bij Parkinson, het onderscheid met apathie en anhedonie en de diagnostiek en behandeling hiervan. Meerdere keren werd duidelijk hoe belangrijk het is dat behandelingen worden uitgevoerd door in Parkinson gespecialiseerde psychologen
Lees het uitgebreide verslag (pdf)  
Digitale workshop STIP-methode
De voorlopige resultaten na 1 jaar van de implementatie van de STIP-Methode bij probleemgedrag worden gedeeld in een digitale workshop. De methode is gebaseerd op de Richtlijn Probleemgedrag bij Dementie van NIP/Verenso (2018). In deze richtlijn worden drie aanpakken genoemd die effectief zijn (IRR, STA OP!, Grip op Probleemgedrag). De betrokkenen van deze drie aanpakken hebben samen een nieuwe complete aanpak ontwikkeld: De STIP-Methode. De beste implementatiestrategie van de STIP-Methode wordt onderzocht met behulp van een ZonMw subsidie.
Terugkijken resultaten  
 
Drieluik 'Probleemgedrag bij dementie'
Het CCE, de PgD en het NIP organiseren een drieluik van seminars: 'Probleemgedrag bij dementie, van lijden naar leiderschap'. De seminars sluiten nauw aan bij de dagelijkse praktijk van (GZ-) psychologen, verpleegkundig specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en teamcoaches die samenwerken in multidisciplinaire teams. Met veel aandacht voor de invloed van organisatiedynamieken op het ontstaan en voortbestaan van probleemgedrag. De seminars zijn mede daarom ook bijzonder geschikt voor bestuurders, directeuren en leidinggevenden in de VVT.
Meer informatie  
 
Diversiteit in het verpleeghuis
Het afgelopen jaar stond in het teken van Covid-19 en de daarbij behorende lockdown-periodes die in de loop van 2020 en 2021 steeds verder versoepelden. In de verpleeghuizen leidden de lockdowns regelmatig tot schrijnende situaties van familieleden die niet op bezoek konden komen. Ook bij de versoepelingen konden de afdelingen niet voor iedereen geopend worden en moest per bewoner een afspraak gemaakt worden welke familieleden mochten komen.
Zeker voor bewoners met grote, hechte gezinnen kon deze keuze moeilijk zijn en leidde het regelmatig tot verdriet bij familieleden die niet naar de afdeling mochten. Bij sommige Hindoestaanse, Marokkaanse en Turkse families speelde dit, maar ook bij families met een Nederlandse achtergrond waren er verschillende grote families die moeite hadden met de keuze.
Lees verder...  
     
 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram