En: word jij ons nieuwe bestuurslid? online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Mediation
NIP-nummer: onbekend
4 juni 2021
 
 
Beste lezer,
 
In deze nieuwsbrief blikken we kort terug op een geslaagd webinar afgelopen maart. Hieraan gekoppeld is er voor geïnteresseerden de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de e-health module 'Pesten op het werk'.
 
Als sectiebestuur zijn we druk met de vertegenwoordiging van het NIP op diverse plekken, waaronder de Mediatorsfederatie Nederland en de adviesraad van de Stichting Bijzondere Curator. We kunnen zeker hulp en input gebruiken, mocht je willen meedenken over bepaalde thema’s dan horen wij dat graag. Ook wijzen we je graag nog extra op de vacature als bestuurslid.
 
Verder lees je in deze nieuwsbrief dat Sven Zebel is benoemd tot bijzonder hoogleraar Mediation. We wensen hem als collega-psycholoog veel succes en plezier!

Bestuur sectie Mediation
Word jij het nieuwe bestuurslid van onze sectie?
De sectie is nog steeds op zoek naar bestuursleden. Wil jij je steentje bijdragen aan de sectie, bekijk dan de vacature.
Open de vacature  
 
Webinar 'Psychologie in Mediation' goed bezocht
 
Op 25 maart vond het webinar 'Psychologie in Mediation' plaats, dit was met 286 deelnemers een groot succes. De spreker Cokkie Verschuren gaf een lezing over 'Pesten op het werk'. Haar advies aan psychologen: stimuleer constructieve rollen in de omgeving van de gepeste partij.
De spreker Corrie Haverkort gaf een lezing over emoties, dilemma’s en transitiewoede bij scheiden en de komst van een nieuwe partner. Hier heeft zij het boek 'Van woede naar redelijkheid' over geschreven.
Als NIP-lid bekijk je het webinar hier gratis terug  
E-health module 'Pesten en agressie op de werkplek'
 
Tijdens het webinar van 25 maart vertelde Cokkie Verschuren over de e-health module 'Pesten en agressie op de werkvloer' die zij ontwikkeld heeft voor Therapieland. Deze module maakt onderdeel uit van zo’n 162 online modules die uitgezet kunnen worden door psychologen, POH, huisartsen, bedrijfsartsen etc. De betreffende modules worden door professionals naast hun eigen zorg / gesprekken met cliënten aangeboden aan hun cliënten. Therapieland biedt voor afname van deze modules een lidmaatschap aan. Leden van de sectie Mediation kunnen nu kosteloos, en zonder verdere reclame-uitingen van de aanbieder, de module inzien. Heb je interesse? Stuur dan voor 16 juni een mail naar michelle.troost@psynip.nl
Sven Zebel benoemd tot bijzonder hoogleraar Mediation
 
Sven Zebel is per 1 mei 2021 benoemd als bijzonder hoogleraar Mediation aan de Vrije Universiteit. Zebel is van huis uit een sociaal forensisch psycholoog en is werkzaam bij de Universiteit Twente. Naast lesgeven over conflictdynamiek, mediation en methoden van empirisch onderzoek, doet hij onderzoek naar het proces van mediation en herstelbemiddeling en de effecten daarvan op deelnemende partijen.
Lees meer over deze benoeming  
Adviesrapport Expertteam ouderverstoting/complexe omgangsproblematiek verschenen
 
Begin dit jaar is het adviesrapport van het Expertteam ouderverstoting/ complexe omgangsproblematiek verschenen. Voor familiemediators is het raadzaam dit rapport te bestuderen.
 
Een aanbeveling uit het rapport wat betreft onderzoek en behandeling voor beroepsverenigingen is om meer aandacht te geven aan het ontwikkelen van multidisciplinaire en interinstitutionele samenwerking tussen jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugd GGZ, GGZ en justitie. Dit met betrekking tot diagnostiek en interventie voor traumaverwerking en emotieregulatie, zodat volwassenenzorg ook in het licht van ouderschap kan worden geplaatst. Wij als sectie Mediation gaan ons de komende maanden verder buigen over het rapport en houden jullie hiervan op de hoogte.
Lees het rapport  
Uit het nieuws
 
Op 26 mei was het de Dag van het Gescheiden Kind. Soms is een scheiding erg ingewikkeld. De rechter gaat dan niet alleen in gesprek met de ouders, maar praat ook met de kinderen. Hierover stelde Rechtspraak.nl 5 vragen aan kinderrechter Els Vijftigschild.
Op de Dag van het Gescheiden Kind was Marsha Pinedo te gast bij Spraakmakers. Zij is oprichter van Villa Pinedo, een stichting die kinderen door de problematiek van scheidende ouders loodst. Villa Pinedo publiceerde ook een boek met de titel 'Je hoeft het niet alleen te doen', geschreven voor kinderen maar ook zeker lezenswaardig voor de ouders.
 
Agenda
12
okt
Erfenisvakdag (Stichting Nalatenschapsmediation)
Een keer per jaar organiseert de Stichting Nalatenschapsmediation in samenwerking met de SDU een Erfenisvakdag. Een dag waarop de laatste ontwikkelingen op het gebied van nalatenschapsafwikkeling en nalatenschapsmediation aan bod komen.
2
dec
Mediationcongres (Mediatorsfederatie Nederland)
De voorbereidingen voor het Mediatoncongres zijn in volle gang om wederom een boeiend en (vak)inhoudelijk programma te kunnen bieden. Bijzondere gast dit jaar is de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

Intervisie A&O Mediation
  • 9 juni: Intervisie A&O Mediation
  • 16 juni: Intervisie Family Mediation
  • 22 september: Intervisie A&O Mediation
  • 29 september: Intervisie Family Mediation
  • 10 november: Intervisie A&O Mediation
  • 17 november: Intervisie Family Mediation
Meld je aan via de NIP-agenda  
 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram