Specialisme medische psychologie: wat zijn jouw ideeën? online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie PAZ
NIP-nummer: onbekend
21 mei 2021
 
 
 
 
Voorwoord van het sectiebestuur
Mei 2021, tijd voor de eerste sectienieuwsbrief van het jaar!

In deze nieuwsbrief vind je onder andere een afscheidsinterview met Gerdien Schuitemaker, een nieuwe toelichting van de verrichtingscodes in de Medische Psychologie van de commissie financiering, een update van het opleidingsfront en een verkennende opiniepeiling over het specialisme Medische Psychologie.

In de komende tijd zullen veel projecten input nodig hebben. We zijn altijd op zoek naar actief betrokken leden die zich in willen zetten voor sectie en vereniging. Zo zijn we actief in diverse richtlijnen, onder andere rondom COVID, en kun je meewerken in verschillende werkgroepen. Heb je interesse, neem dan contact met ons op via PAZ@psynip.nl
 
Namens het bestuur van de sectie PAZ wensen wij je veel leesplezier!
 
 
Afscheidsinterview Gerdien Schuitemaker
 
Na een prachtcarrière als klinisch psycholoog binnen de medische psychologie en het vervullen van verschillende functies binnen de sectie PAZ en LVMP gaat Gerdien Schuitemaker met pensioen. Een mooie gelegenheid om een zeer gewaardeerde collega in het zonnetje te zetten en op de valreep nog wat fijne kneepjes van het vak mee te nemen! In dit interview vertelt Gerdien openhartig over de mooiste prestaties en grootste uitdagingen binnen haar carrière. Daarnaast geeft zij advies aan nieuwe specialisten binnen het vakgebied en deelt ze haar visie over de toekomst van de Medische Psychologie.
Blik met Gerdien terug op haar carrière  
Nieuwe toelichting verrichtingensysteem medisch-psychologische zorg
De commissie financiering heeft in april 2021 een nieuwe toelichting opgesteld voor het verrichtingensysteem van de medisch-psychologische zorg in het ziekenhuis. Het document omvat onder andere toelichtingen bij de verschillende NZA-codes en richttijden behorende bij de verschillende medisch-psychologische zorgactiviteiten in het ziekenhuis. Daarnaast zijn er enkele aanvullende opmerkingen in het document opgenomen. Het document is te vinden op de webpagina van de sectie PAZ.
 
Het goed registreren van onze activiteiten is van groot belang voor zowel de positionering in het ziekenhuis als daarbuiten. In de afgelopen jaren zijn er veel vragen binnengekomen en we zijn deze nu aan het bundelen voor een update van FAQ’s. Daarover komend halfjaar meer, houd de website in de gaten.
Download de toelichting (pdf)  
We maken ons sterk voor voldoende opleidingsplaatsen
 
Het NIP is de afgelopen jaren sterk betrokken geweest op verschillende fronten voor het beter beschikbaar maken van post doc opleidingen. De inzet om de masterpsychologen zo meer toegang te geven tot deze opleiding, zorgde afgelopen jaar voor een aantal extra opleidingsplaatsen. Ook voor volgend jaar zijn we, onder leiding van beleidsmedewerker Yvonne Molenaar, bezig ons sterk te maken voor voldoende opleidingsplaatsen en een goede bekostiging van deze opleidingsplaatsen. Hierbij zorgen we juist voor een stem voor de kleinere werkvelden waar opgeleid wordt, zodat ook deze opleidingsplekken ontvangen. In mei vindt er een overleg met het capaciteitsorgaan plaats. Namens het NIP zal iemand vanuit de sectie ouderenpsychologie deelnemen en namens de NVGzP en LVMP is bestuurslid Annemiek Keizer voor de ziekenhuizen aanwezig.
 
Daarnaast wordt er ook overlegd over voorgenomen wijzigingen in de spelregels voor het opleiden van GZ-psychologen. Deze wijzigingen hebben met name te maken met het beschikbaar zijn van een vervangend praktijkopleider, de financiering van de opleiding en deelname aan het cursorisch onderwijs onder werktijd. Dit voorgenomen besluit is na te lezen op de site van de FGzPt. Zodra er een definitief besluit genomen is, zullen we jullie hierover informeren.
Oprichting werkgroep somatische werkvelden
Begin dit jaar is met de drie beroepsverenigingen LVMP, NVGzP en NIP (sectie PAZ) de werkgroep somatische werkvelden opgericht. Dit is een vereniging-overstijgende werkgroep, bestaande uit Boukje Lobrecht (Bestuurslid NVGzP), Joost Derwig (voorzitter sectie PAZ), Annemieke Keizer (bestuurslid LVMP & PAZ) en Chantal van Kempen (voorzitter LVMP). De werkgroep heeft voor 2021 twee speerpunten: belangenbehartiging en het onderzoeken van de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een specialisme Klinisch Medisch psycholoog.
 
CAO-onderhandelingen
Komend jaar staan de nieuwe CAO-onderhandelingen op het programma. De eerste gesprekken met onze vertegenwoordiger FBZ hebben beleidsmedewerker Nieske Winter en sectievoorzitter Joost Derwig al gevoerd. Hierbij werd duidelijk dat er weinig speelruimte is, gezien de economische stand van zaken. Een duidelijke verhoging in looneis is niet mogelijk. We hebben vooral ingezet op vergoeding van opleidingskosten, correcte inschaling voor instromende psychologen en zorg voor langdurige inzetbaarheid van personeel.
 
Verkennende opiniepeiling specialisme Medische Psychologie
In het Advies beroepenstructuur psychologische zorg wordt uitgegaan van twee specialismen: de klinisch psycholoog/psychotherapeut en de klinisch neuropsycholoog. Er bestaat een mogelijkheid om hier nieuwe specialismen aan toe te voegen.

Dit geeft aanleiding om samen met de LVMP te onderzoeken of het haalbaar is een specialisme ‘Klinisch Medisch Psycholoog’ van de grond te tillen. Met deze eerste opiniepeiling willen we graag input van onze leden krijgen, de meningen peilen en zicht krijgen op de kansen en bezwaren die jullie zien. We vernemen graag wat je ideeën zijn ten aanzien van de ontwikkeling van een specialisme medische psychologie! (Heb je de poll al ingevuld via de LVMP dan is dat uiteraard voldoende input.)

De impactanalyse wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau SiRM en de eerste resultaten worden gepresenteerd tijdens een webinar van NIP, NVGzP en NVP op 24 juni. Onze sectie wordt goed op de hoogte gehouden en samen zullen we de belangen voor alle psychologen en zeker die werkzaam in de ziekenhuizen telkens voor het voetlicht brengen.
Open de poll  
 
Agenda
3
jun
Online symposium 'behandelingen in het psychotrauma-veld'
Het traumaveld is een zeer divers veld met vele verschillende doelgroepen en een veelheid aan beschikbare behandelvormen. Kom naar hét online symposium over behandelingen in het psychotraumaveld om geïnformeerd te worden over de laatste ontwikkelingen, met collega’s kennis en ervaringen uit te wisselen, en je netwerk verder uit te bouwen.
24
jun
Online webinar ‘update beroepenstructuur voor de zorg’
Tijdens dit gezamenlijke webinar gaan de voorzitters van NIP, NVGzP en NVP opnieuw in gesprek met leden over de nieuwe beroepenstructuur psychologische zorg. Zij gaan dan in op vragen als: Waar staan we inmiddels? Wat zijn de eerste uitkomsten van de impactanalyse?
29
jun
Online NIP Jaarcongres ‘Corona: de wereld van morgen’
Hoe gek het ook klinkt, we gaan het niet over corona zelf hebben tijdens deze avond. We beloven je een interessante live-uitzending met vooraanstaande psychologen die het gaan hebben over wat we het afgelopen jaar van de coronacrisis hebben geleerd en vooral: wat we daarvan mee zouden moeten nemen naar de toekomst.
10
sep
Hybride congres suïcidepreventie: ‘wanhoop en hoop, hand in hand’
Gelijktijdig met World Suïcide Prevention Day 2021, vindt de plenaire dag van het hybride Suïcidepreventiecongres plaats. Dit hybride congres gaat over samenwerking tussen cliënten, professionals, naasten en ervaringsdeskundigen.
Volg je ons al op social media?
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram