En: ander neuropsychologienieuws online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Neuropsychologie
NIP-nummer: onbekend
11 mei 2021
 
 
Van de kersverse voorzitter sectie Neuropsychologie
 
Ook al is het 'nieuwe jaar' al niet zo nieuw meer - toch geeft deze eerste nieuwsbrief van 2021 ons de gelegenheid even terug en vooruit te blikken. 2020 was natuurlijk voor velen een bijzonder jaar, waarin corona ook voor de (neuro)psychologie in Nederland en voor ons als sectie gevolgen had.
 
Zo vond er een digitale versie van de masterclass Neuropsychologische Diagnostiek plaats, die gelukkig ook via Zoom interactief en goed ontvangen werd. Ook organiseerden we een symposium over traumatisch hersenletsel samen met de secties PAZ en Revalidatiepsychologie. Vanwege weer aangescherpte maatregelen werd dit op het laatste moment omgezet naar een digitale variant. Door enthousiaste sprekers, die zich flexibel opstelden en bereid waren hun praatje digitaal te houden én keihard werken achter de schermen, werd dit ook ‘voor de schermen’ een mooie middag.
 
Tot slot bracht corona voor ons ook een nieuwe manier van vergaderen en troffen we elkaar voornamelijk digitaal. Via Zoom is ondergetekende voorgedragen als interim-voorzitter. Ook hebben we kennisgemaakt met twee nieuwe bestuursleden, te weten Vienna Kooijman (SPIN) en Niels Walraven (SIS). Deze functiewisseling en de nieuwe bestuursleden zullen natuurlijk tijdens de eerstvolgende ledenvergadering worden voorgedragen om ingestemd te worden.
 
Dan de blik vooruit, want voor 2021 hebben we ook weer mooie plannen. Op korte termijn staat alweer een symposium over de nieuwe multidisciplinaire richtlijn Parkinson gepland, samen met de sectie Ouderenpsychologie. Daarnaast zal in het najaar wederom een masterclass Neuropsychologische Diagnostiek plaatsvinden. Verder in deze nieuwsbrief nog informatie over accreditaties in 2020 en 2021 en nieuws over (de samenstelling van) het bestuur.
 
Veel leesplezier!
 
Collegiale groeten namens het sectiebestuur,
 
Anne Buunk
Interim-voorzitter
Symposium nieuwe richtlijn bij de ziekte van Parkinson
Ben jij benieuwd naar de vernieuwingen in de herziene richtlijn voor de ziekte van Parkinson? Samen met de sectie Ouderenpsychologie verzorgen wij een online middagsymposium op vrijdag 28 mei. Wij hebben een divers en multidisciplinair programma opgesteld, waarin de richtlijn wordt gepresenteerd en toegelicht. Vervolgens bespreken we de behandelmogelijkheden bij deze ziekte. De richtlijn is alvast digitaal te bekijken.
Bekijk de richtlijn  


Meld je aan voor het online symposium  
 
Accreditatie INS Congres
 
Aan ons is bevestigd dat de INS van 2020 voor KP’ers en KNP’ers is geaccrediteerd voor 12 uur per persoon. Deze punten zijn inmiddels in PE-online bij de deelnemers bijgeschreven. Nog niets ontvangen? Stuur dan het deelname-certificaat dat je hebt ontvangen van de INS naar ons toe en dan maken we het alsnog voor je in orde.

De sectie Neuropsychologie verzorgt en bekostigt speciaal voor NIP-leden de accreditatie-aanvragen herregistratie KP/KNP voor Europese congressen van FESN en INS. Daarnaast zijn de symposia die door onze sectie worden georganiseerd voor iedereen geaccrediteerd.

Wist je dat we ook andere symposia accrediteren op aanvraag? NIP-leden kunnen hiervoor een aanvraag indienen. Bekijk daarvoor de accreditatieprocedure en voorwaarden op onze website.
Aandeel neuropsychologie in GZ-opleiding
De sectie Neuropsychologie maakt zich zorgen over de variëteit van het aandeel neuropsychologie bij verschillende opleidingsinstellingen. De kwaliteit en de kwantiteit van dit cursusonderwerp vinden wij van groot belang voor niet alleen de basiskennis van GZ-psychologen, maar ook voor de doorstroom naar de opleiding tot Klinisch Neuropsycholoog. Dit onderwerp heeft onze aandacht en we houden jullie op de hoogte van de concrete stappen die we zetten.
 
Wijzigingen in het bestuur
De afgelopen maanden hebben er enkele wijzigingen plaatsgevonden in ons bestuur. Anne Buunk is onze kersverse voorzitter en neemt dit stokje over van Joke Spikman. Vienna Kooijman is ons nieuwe SPIN-lid en zij vertegenwoordigt de startende psychologen in ons werkveld. Niels Walraven neemt het stokje over van Sterre Wessels en vertegenwoordigt de student-leden.
Dit doen wij als sectie Neuropsychologie voor jou
De sectie neuropsychologie zit natuurlijk niet stil. Om jullie een inkijkje te geven in wat de sectie zoal  voor onze beroepsuitoefening doet, vind je hieronder een beknopt overzicht:
  • Partner van de Hersenletselalliantie
  • Input geven op de revisie van de zorgstandaard traumatisch hersenletsel’
  • Bijdrage aan de leidraad voor patiënten met een beroerte
  • Input voor de onderhandelingen CAO UMC
  • Deelname aan overleg met COTAN over de neuropsychologische testbeoordelingen
Heb jij over een van deze onderwerpen specifieke ideeën of wil je je ervaring delen? Onze sectie en het NIP zijn doorlopend op zoek naar leden, die een actieve bijdrage willen leveren. Dit kan door middel van een bestuursfunctie, maar kan ook eenmalig, bijvoorbeeld door mee te lezen met een richtlijn. Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur ons een bericht via neuropsychologie@psynip.nl
 
Agenda
28
mei
Online Symposium Nieuwe richtlijn bij de ziekte van Parkinson
Eind 2020 is de herziene richtlijn Parkinson verschenen. Voor de sectie Neuropsychologie en de sectie Ouderenpsychologie reden om de handen ineen te slaan en gezamenlijk een online symposium rondom de ziekte van Parkinson te organiseren.        
3
jun
Online Symposium ‘behandelingen in het psychotraumaveld’
Kom naar het online symposium over behandelingen in het psychotraumaveld op 3 juni om geïnformeerd te worden over de laatste ontwikkelingen, met collega’s kennis en ervaringen uit te wisselen, en je netwerk verder uit te bouwen
29
jun
NIP Jaarcongres (online): Corona, de wereld van morgen
Wat is de blijvende impact van corona op ons als psychologen en op ons vakgebied? Welke psychologische lessen kunnen we trekken uit deze corona-tijd en welke kansen kunnen we juist benutten? Vanuit verschillende psychologische disciplines belichten en bespreken we het thema met elkaar. 
10
sep
Beleidsdag sectie Neuropsychologie
Op 10 september houden wij onze beleidsdag. Zijn er onderwerpen, waarvan jij graag wil dat wij hier aandacht aan besteden? Laat het ons weten via neuropsychologie@psynip.nl

Masterclass Neuropsychologische Diagnostiek
Wil jij je verder bekwamen in de neuropsychologische diagnostiek? Dan is onze masterclass in het najaar een aanrader! Wij nodigen je uit om je eigen casus in te brengen en hierover te sparren met ervaren (klinisch) neuropsychologen. Naast een interactieve lezing bieden we intervisie aan, waarin alle ruimte is voor vragen. Leer van elkaar en van de expert. Hoe pak je neuropsychologisch onderzoek aan? Wanneer is een score afwijkend? Welke conclusie kan getrokken worden? En hoe schrijf je dat op? Houd onze agenda in de gaten!
Bekijk de NIP-agenda  
Volg je ons al op social media?
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram