En: uitreiking scriptieprijs online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Forensische Psychologie
NIP-nummer: onbekend
7 mei 2021
 
 
Sluit aan bij de uitreiking van onze scriptieprijs!
 
Omdat wij wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel hebben staan, reiken wij jaarlijks de scriptieprijs uit! De scriptie betreft een relevant onderwerp op het gebied van de forensische psychologie. Met dank aan de juryleden Vivienne de Vogel, Klaus Drieschner en Jan Mertens is er een winnaar gekozen. Op dinsdag 11 mei om 18:30 uur vindt de online uitreiking plaats en wordt de prijs uitgereikt door Hans de Veen (voorzitter Algemeen Bestuur NIP). De winnaar houdt een presentatie over de winnende scriptie.
Ja, ik ben erbij  
 
Wat houdt het sectiebestuur bezig?
Tijdens onze zoom-vergaderingen handelden we in 2021 bij elkaar al meer dan 20 agendapunten af. Digitaal vergaderen is efficiënt, maar minder gezellig dan face to face. Wij hopen dat we elkaar dit jaar nog face to face kunnen zien, zodat we onze nieuwe bestuursleden Nynke en Rieke ook in real life kunnen ontmoeten!  
Bekijk met welke thema's wij bezig zijn  
 
Terugblik: Het waaiermodel als gereedschapskist voor residentiële behandeling
 
Dit webinar vanuit onze sectie werd verzorgd door ons bestuurslid Elly van Laarhoven. Elly nam ons mee in het door haar ontwikkelde model voor de residentiële zorg. Het waaiermodel werd ontwikkeld om orde in de chaos te scheppen, vooral bedoeld voor sociotherapeuten die 24/7 in contact zijn met de jongeren.

Het eerste domein gaat over de fasering. Zo staat de eerste fase voor schok, waarbij erkenning geven centraal staat. De fasen bouwen zich vervolgens verder op, in voorbereiding van behandeling, het aangaan van de behandeling en tot slot stil staan bij het afscheid.
 
Het tweede domein is de multidisciplinaire aanpak. Het betreft (1) het behandelkader, zoals het pedagogisch domein waar het gaat om het leefklimaat en wat belangrijk is in de bejegening, (2) motivatie, (3) behandelen, (4) samenwerking met andere disciplines (zoals reclassering) en tot slot (5) het netwerk. De verschillende gebieden zijn wetenschappelijk gefundeerd en zijn vooral CGT-gericht.  
Meer weten? Kijk het webinar over het waaiermodel terug  
Even voorstellen: Rieke Huirne, nieuwe Student in Sectie
 
“Waarom binnen je comfortzone blijven als daarbuiten veel meer te beleven valt?”

Exact om die reden heb ik besloten deze uitdaging aan te gaan en ben ik sinds maart 2021 begonnen als Student in Sectie (SiS) van de sectie Forensische Psychologie.
Maak kennis met Rieke!  
 
Hoe staat het ervoor met het Kwaliteitskader Forensische Zorg?
Wij zijn trots om te melden dat wij met onze deelname aan de stuurgroep, samen met andere belangrijke veldpartijen, in februari 2021 het Kwaliteitskader Forensische Zorg op inhoud hebben geautoriseerd. Onder andere door de inbreng van het algemeen bestuur van het NIP, de inbreng van ons expertpanel Forensische Psychologie en onze sectie bestuursleden is dit mooie product tot stand gekomen!
Hoe nu verder?  
Agenda
Onze webinars vinden altijd plaats op dinsdag van 18.30 – 19.30 uur en zijn gratis te volgen voor NIP-leden.
11
mei
Online uitreiking van onze scriptieprijs
We reiken voor de derde keer de Scriptieprijs Forensische Psychologie uit. Dit keer digitaal, zodat je makkelijk bij deze uitreiking kan aansluiten!  
22
jun
Ethiek en forensische psychologie in de Pro Justitia rapportage
Forensische psychologie is een bijzonder werkveld, ook ethisch gezien – en dat geldt vooral voor de Pro Justitia rapportage. Meer weten? Volg dit webinar op 22 juni.
14
sep
Save the date - De Forensische leerlijn van het EFP
Daniek Nelllissen en Marjolein Ausems van het EFP lichten tijdens dit webinar de Forensische leerlijn toe. Aanmelden via de link in de volgende nieuwsbrief
Volg je ons al op social media?
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram