Hoe laten we regels en angsten op verantwoorde wijze los? online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Ouderenpsychologie
NIP-nummer: onbekend
maart 2021
 
 
Beste ouderenpsychologen,
Hopelijk daalt er wat rust over jullie neer op het werk omdat het aantal gevaccineerde ouderen en collega’s toeneemt en het aantal besmettingen onder de ouderen daalt. Tijd om bij te komen. Tijd voor bezinning. Wat een hectisch jaar is dit geweest.
 
Ook wij hebben samen met de actieve leden van de COVID taskforce even de tijd genomen om stil te staan, om van daaruit vooruit te kijken. Wat betekent de uitzonderlijke positie die de verpleeghuissector op dit moment heeft eigenlijk voor het welzijn van bewoners? Hoe gaan we weer terug naar wat zo belangrijk is in het verpleeghuis? We willen onze gedachten hierover graag met jullie delen in deze nieuwsbrief. Een samenvatting van ons bericht hierover is ook gedeeld via verschillende mediakanalen.

Ook nu willen we zichtbaar blijven en opkomen voor de belangen van onze doelgroep. Hopelijk geeft het jullie opnieuw houvast om de zaken op jullie eigen werkplek weer goed te regelen. We versturen komend jaar elk kwartaal een nieuwsbrief en zijn daarnaast ook actief op social media.

We wensen jullie veel succes de komende tijd!

Bestuur sectie Ouderenpsychologie
Ben je al lid van onze LinkedIn-groep?   
Ruimte voor eigen leven in de verpleeghuizen
 
De verpleeghuiszorg mag zich gelukkig prijzen, als eerste sector van de samenleving waar een hoge vaccinatiegraad bereikt is. Dit geeft echter direct een nieuwe uitdaging, want hoe komen we tot goede zorg in de komende periode van versoepeling? Hoe kunnen we regels en angsten op een verantwoorde manier loslaten?

*In dit bericht reageert de sectie Ouderenpsychologie van het NIP op de persconferentie van 8 maart over de versoepeling van de bezoekregeling in de instellingen voor langdurige zorg
Lees onze reactie op de persconferentie van 8 maart*  
Lezing over 'WZD is 80% gedrag' bij Regiogroep Ouderenpsychologen Utrecht
 
Op 23 september gaf Frederik Jan Bruijel, bestuurslid van de sectie Ouderenpsychologie en WZD-functionaris, een lezing over de Wet Zorg en Dwang. Hij nam de regiogroep mee in de reeds opgedane ervaringen van hem en zijn collega’s binnen zorgorganisatie ZorgSpectrum. "Nee, tenzij" was hierbij de belangrijkste boodschap. Er zijn vele creatieve manieren om gedwongen zorg te voorkomen door te kijken naar de behoeftes van de bewoners en de boodschap die zij proberen over te brengen. Het identificeren van mogelijk verzet bij de bewoners is een van de belangrijkste taken voor ons als psychologen en staat ook in de functiebeschrijving van de WZD-functionaris omschreven. Het werd duidelijk dat wij ouderenpsychologen onszelf nog meer op de kaart kunnen zetten door deze wet en een actieve rol op ons moeten nemen binnen het werkveld.
 
Willen jullie ook een gastspreker in jullie regiogroep die meer kan vertellen over de WZD of over een ander onderwerp, laat het ons weten via: ouderenpsychologie@psynip.nl
Nieuwe versie 'Neuropsychologische diagnostiek bij ouderen'
Leden uit de regiogroep Noord zijn weer aan de slag gegaan met een herziening van het naslagwerk 'Neuropsychologische diagnostiek bij ouderen'. Er is het een en ander toegevoegd, weggehaald en aangepast. 
Het is belangrijk om bij te blijven en de ontwikkelingen op testgebied in de gaten te blijven houden. Zie jij iets dat niet klopt, aanscherping behoeft of mis jij normen, een test of recente artikelen in deze bundel: laat het de regiogroep Noord weten! En als je reeds werkt met de ANDI-database zijn zij ook erg benieuwd naar jouw ervaringen met deze nieuwe manier van normeren: info@ouderenpsychologie-noord.nl
 
Een geslaagde behandeling - EMDR na IC-trauma
Een 79-jarige vrouw wordt als post-COVID-19 patiënt opgenomen binnen de geriatrische revalidatiezorg. Zij heeft langdurig in het ziekenhuis gelegen, waarvan vijf weken op de IC. Waar patiënte daarna nog steeds last van heeft, zijn de beelden die zij op de IC om zich heen waarnam.
Lees verder  
 
Boekrecensie - 'Dementie op jonge leeftijd'
Dit boek is een compleet naslagwerk voor jonge mensen met dementie, hun familie, maar ook voor psychologen die op zoek zijn naar een omvattend beeld bij de aandoening. Informatie, getuigenissen en persoonlijke ervaringen bieden een totaalbeeld van deze ziekte.
Lees onze recensie  
 
Enquête: Crisis bij verpleeghuisbewoners met dementie en (zeer) ernstig probleemgedrag
Een oproep van drs. Anne Harhuis, promovendus drs. Annelies Veldwijk-Rouwenhorst  en prof. dr. Debby Gerritsen:

Het Radboud UMC doet onderzoek naar de definitie van crisis rondom verpleeghuisbewoners met dementie en zeer ernstig probleemgedrag. Hiertoe hebben zij een enquête opgesteld. De input van ons als ouderenpsychologen is daarbij zeer welkom.
 
Zie je ook het belang in van dit onderzoek? Dan vragen we je onze vragenlijst in te vullen. Je kunt de vragenlijst invullen tot 24 maart 2021, de resultaten zullen anoniem worden verwerkt.
Lees meer over het onderzoek & vul de enquête in  
 
Promotie - Welbevinden bij gerontopsychiatrische verpleeghuis bewoners
 
Op 9 april 2020 is Elja van der Wolf gepromoveerd op onderzoek naar het welbevinden bij gerontopsychiatrische verpleeghuisbewoners. Voor haar onderzoek heeft Elja een zelfbeoordelingsvragenlijst en een observatievragenlijst voor het meten van welbevinden bij gerontopsychiatrische verpleeghuisbewoners ontwikkeld.
Lees meer over dit promotieonderzoek  
Save the date - online symposium multidisciplinaire richtlijn bij ziekte van Parkinson
28
mei
Op vrijdagmiddag 28 mei organiseren we samen met de sectie Neuropsychologie een online symposium over de multidisciplinaire richtlijn bij ziekte van Parkinson. Recent is de nieuwe richtlijn gepubliceerd! We zijn druk bezig om een interessant programma samen te stellen. Mocht je interesse hebben, houd deze datum dan alvast vrij. 
Verdere informatie volgt
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram