Hoe vind je toch geluk als je een ernstige aandoening hebt? online lezen  |  afmelden
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Revalidatie
maart 2021
 
 
Van het bestuur - Nieuwe perspectieven op lijden en geluk
Positief zijn heeft in het afgelopen jaar een negatieve bijsmaak gekregen. Een positieve coronatestuitslag heeft immers negatieve gevolgen. Gelukkig blijft de term vooral prettigere associaties oproepen. Wij als psychologen ontsnappen daar evenmin aan. Positieve psychologie wint aan bekendheid binnen ons werkveld. Deze nieuwsbrief brengt de positieve psychologie in de revalidatie onder de aandacht.

Ons vak, en ook dat van aanverwante disciplines, is van oudsher gericht op de afname van klachten, problemen en lijden. Brengt dat ook tevredenheid, voldoening en geluk met zich mee? Zijn lijden en geluk communicerende vaten? Het is een verfrissende filosofische en wetenschappelijke vraag.

Ook clinici krijgen hier mee te maken. Hoe vind je geluk als je een ernstige lichamelijke aandoening hebt? En hoe kunnen wij als psychologen daarbij helpen? Deze nieuwsbrief biedt wellicht nieuwe perspectieven op lijden en geluk: iets wat we, in een wereld met én zonder corona, goed kunnen gebruiken. Veel leesplezier!

Dennis Felling
GZ-psycholoog, bestuurslid sectie Revalidatie
Gezocht: nieuwe leden voor de werkgroep onderzoek
We zoeken enthousiaste mensen die iets willen betekenen voor de revalidatiepsychologie en plaats willen nemen in deze werkgroep. Ons doel is om onderzoeksgegevens die van belang zijn voor de revalidatiepsychologie laagdrempelig beschikbaar maken door het organiseren van symposia en daarmee te inspireren tot het implementeren van de meest recente onderzoeksgegevens binnen de revalidatiepsychologie.
Interesse? Bekijk de volledige oproep (pdf)  
 
Positieve psychologie, humor en revalidatie
 
Als docent in de klinische psychologie houdt dr. Sibe Doosje studenten geregeld voor dat ze net als artsen hun brood verdienen met de ellende van anderen:

"Dat geldt ook voor hen die in de revalidatie willen gaan werken en die vaak een neuropsychologische achtergrond hebben. Ik ken de revalidatie niet. Ik heb er nog nooit in gewerkt en ben zelf ook nog nooit gerevalideerd geweest. Dus als ik de positieve psychologie toe wil passen op die sector, dan doe ik dat vooral vanuit het beeld dat ik er van heb. En misschien klopt dat niet. Maar ik heb wel veel verstand van positieve psychologie en humor. En eigenlijk kun je dat overal toepassen: in je eigen leven, in je studie en ook in de revalidatie."
Lees het artikel van dr. Sibe Doosje  
Positieve psychologie - De toepassingen
Steeds meer professionals ontdekken de kracht van positieve psychologie. Een boek waarin alle praktische toepassingen werden samengebracht ontbrak echter tot nu toe. Positieve psychologie: de toepassingen is een onmisbare titel voor elke professional werkzaam in de (g)gz, in coaching, organisaties, onderwijs en sport.
Lees meer over dit boek  
 
Handboek positieve psychologie
Dit handboek is dé leidraad voor iedereen die de positieve psychologie wil toepassen in zijn werk. De positieve psychologie wint nog altijd terrein in Nederland, niet alleen in de (geestelijke) gezondheidszorg, maar ook in het onderwijs en in tal van andere sectoren. Dit boek toont de volledige reikwijdte van de positieve psychologie.
Bekijk de recensie  
 
Handige factsheet & behandelprotocollen
Factsheet positieve cognitieve gedragstherapie
De VGCT heeft een handige factsheet opgesteld om in één oogopslag te lezen wat positieve gedragstherapie inhoudt, met uitleg over enkele veel gebruikte technieken.
Gratis behandelprotocollen oplossingsgerichte therapie
In aanvulling op het boek ‘Neuropsychologische behandeling’ onder redactie van prof. Dr. Rudolf W.H.M. Ponds, dr. Caroline M. van Heugten, prof. Dr. Luciano Fasotti en Ellie Wekking zijn behandelprotocollen ontwikkeld en gratis te downloaden, zoals het protocol voor ‘oplossingsgerichte therapie voor mensen met een cognitieve stoornis’ en het protocol ‘mediatief toepassen van het cognitieve gedragstherapie met een zorgteam’, waarbij zowel probleemgericht als oplossingsgericht gewerkt kan worden.
 
86% van de mensen die de app Happify regelmatig gebruiken, geeft aan dat ze zich binnen 2 maanden beter voelen over hun leven. De app is ontwikkeld door experts die evidence-based interventies bestuderen op het gebied van positieve psychologie, mindfulness en cognitieve gedragstherapie. 
Lees meer over de app  
 
Ben jij als psycholoog benieuwd hoe je vanuit de positieve psychologie je cliënten meer kan laten floreren en wat de positieve impact is van COVID-19 en hoe je de coronacrisis kunt gebruiken om te groeien?

Als NIP-lid kijk je deze webinars over positieve psychologie gratis terug!
Bekijk alle NIP-webinars  
 
Vanaf een afstandje: Ain't got no
“Weer een probleem!” De docent gooit zijn grote slanke handen in een ten hemel schreiend gebaar de lucht in. Een groepsgenoot van ons, binnen de opleiding tot psychotherapeut, doet een rollenspel. Een intakegesprek. Zorgvuldig worden alle te berde gebrachte problemen uitgediept. De intaker vraagt of er nog meer problemen zijn... Dan wordt het Hans Cladder, onze docent, te veel. Hij is één van de grondleggers in Nederland van de oplossingsgerichte korte psychotherapie. Hij houdt ons een spiegel voor en confronteert ons met onze onverzadigbare interesse in problemen. Het maakt diepe indruk op mij. Op de afdeling van de RIAGG waar ik destijds werkte, werkten wij klachtgericht. Het leek dus logisch om op klachten te focussen. Of toch niet?
Lees de column van Niels Farenhorst  
 
Ben jij al lid van onze LinkedIn-groep?
Meld je snel aan om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram