En: terugblik op onze ALV online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie PAZ
december 2020
NIP-nummer: onbekend
 
 
Terugblik op onze digitale ALV
Op 2 oktober vond de digitale ALV van de sectie PAZ plaats. Hierbij zijn de volgende nieuwe bestuursleden en werkgroepleden ingestemd.
  • Marian Rikkert, klinisch psycholoog Ziekenhuis Rivierlanden Tiel, als bestuurslid 
  • Annemieke Keizer, klinisch psycholoog Meander MC Amersfoort, als bestuurslid 
  • Bianca van Baalen, gz-psycholoog ZorgSaam Ziekenhuis Terneuzen, als lid commissie Financiering
  • Jeffry Looijestijn, gz-psycholoog UMC Groningen als voorzitter commissie Richtlijnen
  • Lyonne Zonneveld, klinisch psycholoog UMC Amsterdam, als lid commissie Financiering
Daarnaast een herbenoeming voor:
  • Joost Derwig, klinisch psycholoog Rijnstate Arnhem, als voorzitter sectie PAZ
Maak kennis met Jolien Olsder (Student in Sectie)
 
Dag allemaal! Mijn naam is Jolien Olsder en ik ben erg blij om te mogen vermelden dat ik Jedidja op mag volgen als student binnen de sectie. Ik heb een grote passie voor de psychologie, waarbij de wisselwerking tussen psychologisch welbevinden en fysieke gezondheid mijn nieuwsgierigheid heeft gewekt. Ik kijk ernaar uit om binnen deze functie meer te leren over het werkveld van de medische psychologie en de actuele zaken die spelen binnen het sectiebestuur. De bestuursvergaderingen heb ik tot nu toe ervaren als erg inspirerend en ik kijk met veel enthousiasme uit naar de aankomende tijd.

Jedidja Maris blijft betrokken als Startende Psycholoog
Voormalige Student in Sectie Jedidja Maris blijft bij de sectie PAZ betrokken als Startende Psycholoog In Sectie (SPIN):

"Het werkveld van psyche en somatiek spreekt me bijzonder aan. Ik heb het erg naar mijn zin gehad het afgelopen jaar en blijf graag langer binnen het bestuur van de PAZ betrokken. Ik vind het een voorrecht om mee te krijgen wat er speelt binnen de sectie en om deel uit te maken van de bestuursvergaderingen."
 
Veldnormen Medische Psychologie ingediend bij Zorginstituut Nederland
De Veldnormen Medische Psychologie zijn gereed! Met het verschijnen van de Veldnormen Medische Psychologie wordt integrale zorg voor de patiënt officieel verankerd binnen de medisch specialistische zorg. De Veldnormen zijn digitaal verspreid en de vakgroepvoorzitters/medisch managers hebben een papieren exemplaar ontvangen.
Download de Veldnormen (pdf)  
Wat is de impact van de tweede coronagolf op psychisch welbevinden?
 
We zitten in de tweede golf, de ziekenhuizen lopen weer vol en de druk om naast COVID-zorg ook de normale zorg door te laten lopen is groot. De veerkracht is minder en de eendracht en saamhorigheid staan best onder druk, terwijl we juist samen dit proces het meest vruchtbaar maken. Laten we dat de komende maanden niet uit het oog verliezen.

Het NIP-coronadossier is helpend om niet alleen vanuit ons werkveld maar ook vanuit de andere werkvelden te zien wat de impact is op psychisch welbevinden. Daarnaast heeft de sectie PAZ in samenwerking met de LVMP en NVGzP enkele webinars rondom corona en de medische psychologie georganiseerd. Ook het online Steunpunt Coronazorgen van het RIVM is een aanrader.
Open het coronadossier  
Bezoek het online Steunpunt Coronazorgen  
Aanvulling op interview Pieter Dingemanse over nieuwe FWG-weging
 
Met gepaste trots vertelde Pieter Dingemans vorige maand in een interview over het gelopen FWG-traject binnen zijn instelling. Hierbij gebruikte hij voorbeelden die reeds lang geleden speelden en na goed overleg na verontruste mailtjes van leden heeft NIP-directeur Monique Rook samen met de sectie PAZ een aanvulling geschreven.
Lees hier onze aanvulling  
Definitief advies over nieuwe beroepenstructuur
 
Deze zomer is gelukkig de tweede conceptversie van de stuurgroep beroepenstructuur ter commentaar langs gekomen. Aan jullie reacties zagen we dat dit gelukkig niet onopgemerkt is gebleven! Inmiddels is de beroepenstructuur definitief aangeboden. Het stappenplan naar de toekomst van het beroep tot 2027 is uitgestippeld en wij als sectie gaan in gesprek met het dagelijks bestuur en de voorzitter van de NVGZP rondom de mogelijkheid voor specialisme voor medische psychologie. We houden jullie op de hoogte!
Bekijk het webinar over de beroepenstructuur terug  
Wil je actief meedenken? Mail naar PAZ@psynip.nl  
Oprichting Platform Gezondheids- en Medische Psychologie
Op 11 november is het Platform Gezondheids- en Medische Psychologie (PGMP) gestart. Als sectie PAZ hebben we ons uitgesproken hieraan gelieerd te willen zijn en met voorzitter van de sectie en directeur van het NIP hebben we dat gedaan. Het PGMP streeft een gezonde Nederlandse samenleving na door de inzet van gedragswetenschappelijke kennis en kunde, in het bijzonder gestoeld op inzichten en ervaringen uit de Gezondheids- en Medische Psychologie. In de toekomst evalueren we wat deze alliantie ons oplevert.
Lees het nieuwsbericht  
Onderzoek van het LAN naar COVID-19 herstelzorg
 
Het LAN bracht onlangs een rapport uit naar aanleiding van de resultaten uit een QuickScan: COVID-19 herstelzorg, zorg en preventie in Nederland: inzichten voor nu en in de toekomst.
De afgelopen ledenvergadering van de LAN werd er een presentatie gegeven door Michael Rutgers waar werd ingegaan op het Post Covid longplein. De aanmeldingen zijn groot en vanuit het patiëntperspectief is hier meteen informatie beschikbaar over COVID. Hierbij is de kanttekening dat er dus veel nieuwe media gebruikt worden. De betrouwbaarheid is daarmee soms moeilijk te controleren maar de aantallen respondenten en bezoekers op de website zijn indrukwekkend. Er zijn 300.000 unieke bezoekers en 1700 ziektelastmeters ingevuld. Er is een erg grote groep ex-patiënten met bewezen test en dokterdiagnose. Er is veel informatie beschikbaar en de ambitie is groot. Via het longplein willen ze gaan triëren en sorteren naar goede fysieke zorgnetwerken. 
Download het rapport (pdf)  
Oproepen: denk & doe jij mee?
Ledenraad: meld jij je aan als kandidaat?
Eens in de drie jaar wordt een nieuwe Ledenraad gekozen. In 2021 is het weer zover! Maar om iets te kiezen te hebben, is het natuurlijk ook belangrijk dat er goede kandidaten zijn. En daarvoor willen we graag mensen uit onze achterban oproepen om zich hiervoor aan te melden. De ledenraad nieuwe stijl die sinds de herstructurering ingesteld is, is een brede afspiegeling en de leden worden niet afgevaardigd namens de sectie maar worden als lid geacht sectieoverstijgend belangen van de gehele vereniging voor ogen te houden. 

Gezocht: actieve leden voor de werkgroep diversiteit
We zoeken naast kandidaten voor de ledenraad ook actieve leden die mee willen denken in de NIP werkgroep diversiteit. Vanuit het sectiebestuur en als aandachtsgebied somatisch werkveld is het van belang ook in deze sectie overstijgende werkgroep mee te denken.

Maak jij deel uit van de nieuwe werkgroep Zinnige Zorg PTSS & Psychose?
Voor het project implementatie Zinnige Zorg PTSS & Psychose werd begin november een aftrap gegeven. Het NIP is nu met partners bezig een werkgroep samen te stellen om voor 2 projecten een goed implementatie plan te maken: traumabehandeling bij PTSS en CGT bij psychose.
  • Wil je een rol spelen bij het implementatietraject? Mail: PAZ@psynip.nl
 
Brief aan Tweede Kamer over opleidingsplekken
 
Het aantal beschikbare opleidingsplekken is door het NIP samen met andere organisaties aan de kaak gesteld in een brief aan de Tweede Kamer. Hierbij werd het belang van andere opleidingsplekken dan de grote GGZ-instellingen expliciet benoemd. Hoewel de ziekenhuizen er niet bij staan wordt ook dit telkens onder de aandacht gebracht in de overleggen. Er wordt ook een klankbordgroep opgericht door beleidsmedewerker  Yvonne Molenaar rondom dit thema. Als je interesse hebt kan je je hiervoor aanmelden via michelle.troost@psynip.nl .
Lees het verzoek aan de Tweede Kamer  
Haal meer uit je cao...
De NVGzP en het NIP zijn aangesloten bij FBZ. FBZ is de vakbond voor zorgprofessionals die namens NIP- en NVGzP-leden onderhandelt over cao’s. Als beroepsverenigingen houden wij jou op de hoogte van cao-ontwikkelingen en vragen regelmatig om jouw mening en inspraak. Vanaf heden komt daar een nieuw initiatief bij, namelijk: Haal meer uit je cao... Regelmatig halen wij een onderdeel van een of meerdere cao’s aan en/of zoomen wij in op een specifiek thema. Naar aanleiding van gesprekken tussen de cao onderhandelaren, de NVGzP en het NIP deze zomer, zoomen we deze keer in op ‘cao Ziekenhuizen – (na)scholing’.
Lees verder & beantwoord de vragen in de poll  
 
Deelname onderzoeksagenda klachten die nog niet voldoende medisch verklaard zijn
 
Het Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) van GGz Breburg doet in samenwerking met Tilburg University onderzoek naar klachten die nog niet voldoende medisch verklaard zijn. De onderzoeksagenda voor klachten die nog niet voldoende medisch verklaard zijn, wordt opgesteld aan de hand van het perspectief van cliënten, naastbetrokkenen en professionals. 
Vul de vragenlijst in  
Agenda
nov
-
mrt
Angst na kanker - Angstklachten na ziekte komt voor bij een op de drie kankerpatiënten. In deze cursus leer je angsten herkennen en behandelstrategieën toepassen, aan de hand van het acroniem HOPPA: Herkennen, Onderzoeken, Praten, Proberen en Accepteren.
10
feb
Mindfulness Based Cognitieve Therapie in een medische setting - Met Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) leer je cliënten omgaan met stress, vermoeidheid en pijn. In deze cursus leer je hoe je MBCT inzet als therapeutische techniek in een medische setting.
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin