Nederlands Insituut van Psychologen
online lezen  
Nieuwsbrief A&O-items
23 september 2020
 
 
A&O/NIP Vrijdagmiddagbijeenkomst – WEBINAR De kunst van het interveniëren
  • 16 oktober 2020 van 15.00 - 16.00 uur
  • Gratis en exclusief toegankelijk voor NIP-leden
Tijdens dit webinar wordt stilgestaan bij de theorie en praktijk van interveniëren. Barbara van Kesteren, Hanneke Laarakker en Willem de Wijs geven aan de hand van hun recent uitgegeven boek De kunst van het interveniëren zicht op de onderliggende opvattingen, modellen en theorieën. Concrete toepassingen en werkvormen komen aan de orde. Een illustratieve casus wordt besproken. En je wordt zelf aan het denken gezet over je eigen interventiekundig denken en handelen.
Meer lezen en aanmelden  
Klucht van het jaar
Sandra Rethmeier
Ik ben echt de weg kwijt met het politieke gedoe van de afgelopen tijd. Hoe het kabinet kan twisten en turnen, hoe het ongestraft kan blijven draaien, daar snap ik geen lor van.Lees verder  
 
ACT in groepen, de praktijk (3)
Monique Bekker
Toen ik enkele jaren geleden met Acceptance en Commitment Therapy (ACT) in aanraking kwam, was mijn grootste wens om de principes van ACT in te zetten in groepen.Lees verder  
 
Open van geest en denken
Godfried Westen
Open van geest zijn, wie zou dat niet willen? Zeker voor psychologen lijkt dat een wenselijke geestestoestand. Wat is open van geest eigenlijk? Hoe verhoudt het zich tot denken?Lees verder  
 
Groepengemis
Joke Tacoma
Ik vind het leuk om me in groepen te bewegen. Om snel contact te leggen, om even bij te praten. Het lijkt vluchtig, maar nu het ontbreekt, blijkt het juist de lijm die onze samenleving bijeenhoudt.Lees verder  
 
Vrouwen zijn lief
Ana Bloemraad
Niemand zal in deze titel iets verkeerds zien. Vrouwen zijn trots en blij als ze omschreven worden als lief, mooi, zorgzaam, empathisch … Toch schuilt hier een addertje onder het gras.


Lees verder  
 
Geef jezelf geen ruimte
Angela Koolmees
De uitdrukking ‘ruimte geven aan’ wordt vaak in positieve zin gebruikt. Maar er zit ook een andere kant aan. Een kant die ik regelmatig tegenkom in mijn praktijk.

Lees verder  
 
De wind van gisteren
Lieke Bezemer
Veel mensen hebben door het thuiswerken te veel prikkels ervaren of zijn daardoor juist onderprikkeld geraakt. Hoe kunnen we voorkomen dat mensen massaal omvallen?
Lees verder  
 
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Willem de Wijs
Mensen kunnen de ‘werkelijkheid’ op verschillende wijze interpreteren. Lastig als de verschillende visies leiden tot conflicten of ongewenste keuzes. Hoe reageer je dan, wat kun je dan doen?

Lees verder  
 
Interview met Ana Bloemraad over hoogbegaafden in de knel op de werkvloer en ACT
 
‘Hoogbegaafden kunnen in de problemen raken op de werkvloer’, vertelt A&O-registerpsycholoog Ana Bloemraad in CLIQUE Magazine. In haar praktijk, BloemRaad Psychologen, begeleidt zij onder anderen hoogbegaafde volwassenen met werkgerelateerde problemen. Zij hanteert hierbij succesvol de ACT-methode. ‘Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een hands-on therapie zonder navelstaren en eindeloos analyseren. Hoogbegaafden die tegen een burn-out aanzitten, zijn vaak al na vier sessies weer aan het werk’, aldus Ana Bloemraad.

Lees het hele interview over hoogbegaafden en ACT  
ESSB ACADEMY – Masterclass Selectie en Assessment
  • Met prof. dr. Marise Born (EUR), dr. Annemarie Hiemstra (EUR), prof. dr. Marianne van Woerkom (UvT) en gastdocent
  • 18 - 20 november 2020
  • Locatie: Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Inschrijven tot 1 oktober 2020
De masterclass Selectie en Assessment biedt een effectieve combinatie van inzichten uit de wetenschap en praktijk. In drie dagen leer je hoe je een selectieprocedure opzet en uitvoert op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Door de kleinschalige opzet is er veel ruimte om ervaringen en kennis te delen met andere deelnemers.
Download voor uitgebreide informatie de brochure  
Inschrijven is mogelijk tot 1 oktober 2020! Meld je snel aan  
Nieuws - Wetenschap & Praktijk
Bevorderen welbevinden van een werknemer?
Banen worden gecompliceerder, werknemers ervaren veel druk en hun welbevinden wordt bedreigd. A&O-psycholoog Arjan van Dam onderzocht wat dit betekent voor het welzijn van de mens. Bron: EUR


De toekomst van vergaderen: hybride overleg
We zullen eraan moeten wennen dat bijeenkomsten steeds vaker online zullen plaatsvinden. Er lijken grote risico’s, zoals miscommunicatie en zoom-fatigue. Gelukkig is met de praktische tips van organisatiepsycholoog Matthijs Steeneveld een online of hybride vergadering niet gedoemd te mislukken. Bron: NSvP


Een baan had je al niet voor het leven, een beroep nu ook niet meer
Om relevant en flexibel te blijven op een veranderende arbeidsmarkt, moeten we onze skills voortdurend blijven ontwikkelen. Maar hebben mensen dat wel in zich? En hoe pak je dat aan? A&O-psycholoog Machteld van den Heuvel: ‘Het is heel belangrijk dat mensen vertrouwen hebben in de redenen voor het wéér iets nieuws moeten leren.’ Prof. dr. Annet de Lange: ‘Als mensen gebruikmaken van ontwikkelpraktijken in de werkomgeving, gaat dat samen met hogere employability. Dus meer kans om op de arbeidsmarkt te kunnen blijven participeren. Bron: intermediair.nl


Impact van de coronacrisis op werk en welzijn van professionals voor psychische hulp (pdf)
Het Trimbos-instituut onderzocht de gevolgen van de coronacrisis voor het werk en welzijn van professionals die hulp, zorg en ondersteuning geven bij psychische problemen. Is de werkdruk toegenomen of juist niet? Kunnen ze de zorg bieden die ze voor hun cliënten nodig vinden? En wat doet dit met hun eigen psychisch welbevinden?
Bron: Van Bon-Martens, M., Van Doesum, T., De Beurs, D., Kroon, H. & Shields-Zeeman, L. (2020). Impact van de coronacrisis op werk en welzijn van professionals voor psychische hulp: Rapportage kerncijfers. Trimbos-instituut: Utrecht.


Kwaliteitseisen werknemers nemen toe (pdf)
Werk in Nederland wordt steeds drukker en leidt bij steeds meer werknemers tot een burn-out, met alle gevolgen van dien voor organisaties, leidinggevenden en HR-verantwoordelijken. Waar komt die toename van de werkintensiteit vandaan en hoe komt dat tot uiting in de alledaagse beroepsuitoefening?
Bron: Van den Groenendaal, S., Freese, C. & Van Veldhoven, M. (2020). Een integraal contextueel perspectief op werkintensivering van beroepen. Tijdschrift voor HRM, 3, 40-47.
 
‘Coronastress kan ook op langere termijn invloed hebben op je functioneren’
 
Sta voldoende stil bij de stress die je ervaart. Als je langdurig stress ervaart, heeft dat ook op de lange termijn gevolgen voor je functioneren, waarschuwt A&O-registerpsycholoog Huibrecht Boluijt.
Lees op omroepzeeland.nl  
 
Bestuurslid met expertise A&G gezocht
De sectie A&O NIP zoekt per direct een enthousiaste kandidaat voor de functie van:

Algemeen Bestuurslid sectie A&O, met expertise A&G (pdf)

Een mooie kans om direct betrokken te zijn bij nieuwe ontwikkelingen in het werkveld en deel uit te maken van een actief, gezellig en effectief bestuur.
Lees de vacature  
 
WAOP WEBINAR 2020, NOVEMBER 20th, 2020
Organized by the Open University
  • What does the Covid-19 pandemic mean for our working life?
  • Are the changes due to Covid-19 temporary or – also – permanent?
  • How can we deal with new challenges? 
  • What insights did research in the field of work and organizational psychology bring forward sofar?
These and other questions are included in the scientific WAOP webinar that is organized as a replacement of the yearly WAOP conference. Registration for the WAOP Webinar 2020 is open.
More information & registration  
 
Agenda
 Volg sectie A&O op social media:

   
 

 
Contact                                         

 
Archief                                          
 
  Verschijningsdata & Deadlines    

 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin