Columns & artikelen van vakgenoten online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
 
A&O-items
Nieuws uit de A&O-psychologie
   9 april 2021
 
 
 
 
Beste lezers, beste collega's,
 
Dit is het eerste nummer van A&O-items in 2021, samengesteld door onze nieuwe redacteur Jeroen van Goor. We zijn blij dat hij voortaan dit belangrijke medium van de A&O-psychologen voor ons gaat verzorgen en hopen dat deze nieuwsbrief een grote rol blijft spelen bij het informeren van de A&O'ers over belangrijke ontwikkelingen in het vakgebied. Daarbij blijft A&O-items een platform voor inbreng van onze schrijvende leden, dus we nodigen onze lezers van harte uit om zelf in de pen te klimmen. We rekenen op jullie inbreng. 

Veel leesplezier gewenst!

Namens het sectiebestuur,
Cora Reijerse
voorzitter sectie A&O
Wil je een bijdrage leveren aan A&O-items? Mail ons!  
Tien tips voor online vergaderen
Alweer een jaar worden veel overleggen en teamsessies online gehouden. Dat gaat ons inmiddels goed af, maar verbetering zit ‘m vaak in de details. In deze infoplaat geeft zakelijk tekenaar en organisatieadviseur Manja Rosinga tien tips die ze verzamelde op basis van haar vergaderervaringen.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Meer info: www.burobeeldkracht.nl.
 
Na ons de zondvloed? Tijd om een brug te slaan
Na ons de zondvloed… Die mentaliteit steekt jammer genoeg steeds vaker de kop op in onze maatschappij, stelt Sandra Rethmeier vast. Neem het klimaatbeleid, de gaswinningskwestie of de recente toeslagenaffaire. Het is nodig om een brug te slaan om die vloed te trotseren. Hoe kan onze beroepsgroep daar een rol in spelen?
Lees verder  
 
Cohesie, de smeerolie van de groep 
In haar laatste columns nam ze de lezer mee in haar belevingen met ACT in Groepen. Deze keer weer een bijdrage van Monique Bekker vanuit haar grote passie groepsdynamica, waarin ze inzoomt op het fenomeen cohesie en de samenhang tussen groepsleden.
Lees verder  
 
De wil en innerlijke autoriteit (2)
Hele boekenkasten zijn er al volgeschreven over de menselijke wil. Toch zijn er nog geen sluitende antwoorden over, stelt Godfried Westen. Komt dat omdat mensen terugschrikken voor een kritische blik in de spiegel? In deze serie probeert hij te formuleren of er zoiets bestaat als een innerlijke autoriteit
Lees verder  
 
Introvert
Door de pandemie ligt ons sociale leven aan de ketting. Veel mensen gaan daar onder gebukt, maar het valt Joke Tacoma op dat de meer introverte types uit haar vriendenkring wonderwel gedijen in deze tijd van thuiszitten.
Lees verder  
 
Sleutelen aan eigen werk
In tijden van thuiswerken maken veel leidinggevenden en HR-managers zich zorgen over de prestaties en gezondheid van hun medewerkers. Want hoe kun je op afstand medewerkers stimuleren, motiveren en betrokken houden? Job crafting kan uitkomst bieden, schrijft Ana Bloemraad.
Lees verder  
 
A&O-paper: Balanceren in coronatijd
In deze paper van de sectie A&O vind je handvatten voor leidinggevenden gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringen uit de praktijk. Vijf belangrijke thema’s voor leidinggevenden komen aan bod: contact houden; waarderen; mensgericht leidinggeven; gezond werken en investeren in ontwikkeling.
Download de paper  
 
Duik in het archief van Tijdschrift De Psycholoog
 
Tijdschrift De Psycholoog (uitgave van het NIP) heeft al enige tijd een geheel vernieuwde website waarop het makkelijk zoeken is naar onderwerpen. Alle artikelen in het digitale archief zijn per vakgebied ondergebracht in dossiers. Zo ook de artikelen over Arbeid & Organisatie. Ieder NIP-lid heeft toegang tot dit archief. Hou bij het inloggen je NIP-nummer bij de hand.
Bekijk de A&O-artikelen op tijdschriftdepsycholoog.nl  
 
 
Wetenschappelijk nieuws
Coronadossier NIP werkveld A&O
Het NIP heeft een dossier aangelegd met tientallen publicaties over A&O-psychologie met betrekking tot de coronacrisis. Hier vind je links naar wetenschappelijke artikelen, columns en blogs van andere professionals en meer relevante informatie en tips over dit onderwerp.

Wereldwijde studie onthult ware impact van de pandemie op welzijn
Er is een wereldwijd onderzoek onder 5500 werknemers gedaan naar hun welzijn tijdens de coronapandemie. Trekken we het nog een beetje met z'n allen? Er is reden tot bezorgdheid, zo blijkt: mensen ervaren meer stress en verzwijgen psychisch leed voor hun werkgever, uit angst voor een negatief effect op de loopbaanontwikkeling.

Open zijn over psychische problemen op het werk (English)
De universiteit Tilburg was betrokken bij een onderzoek onder 332 werknemers die psychische problemen hadden (gehad). De vraag was of zij dit wel of niet aan hun leidinggevende hadden gezegd, waarom ze wel of niet open waren geweest en hoe ze terugkeken op de gevolgen van hun beslissing. Resultaten lieten zien dat 73% het aan de leidinggevende had verteld. 

Streven en floreren
De vraag naar wat een mens gelukkig maakt is bijna net zo oud als de mensheid zelf. Arjan van Dam deed onderzoek naar het soort doelen dat mensen zichzelf stellen, de invloed daarvan op hun welbevinden en de invloed van de omgeving op deze relatie. In De Psycholoog licht Van Dam vijf studies toe die hij in dat kader heeft verricht. ‘Een gelukkig persoon is sterk leergericht én heeft voldoende mogelijkheden om te leren.’

Medewerkers hebben ook op afstand leiderschapsondersteuning nodig
Docent Organisatiekunde Martine Coun onderzocht de gevolgen van Het Nieuwe Werken op werknemers en de hierdoor veranderende rol van leiderschap. In haar proefschrift ‘New Ways of Working: Empowering HRM practices and the missing link of leadership’ concludeert ze dat werknemers toch enige vorm van leiderschapsondersteuning nodig hebben.
 
 
 
 
Agenda
 
Volg sectie A&O op social media:
     
Contact  

   
Archief   
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram