Vergroot de kwaliteit van de Forensische Zorg! online lezen  |  afmelden
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Forensische Psychologie
NIP-nummer: onbekend
maart 2021
 
 
Maak kennis met onze nieuwe bestuursleden!
 
Sinds kort versterken Nynke Alkema en Elly van Laarhoven-Aarts het bestuur van de sectie Forenische Psychologie!

Nynke is werkzaam binnen een Penitentiaire Inrichting (PI) en is daar naar eigen zeggen ‘besmet’ geraakt met de fascinatie voor de forensische doelgroep en gaat binnen de sectie de specifieke penitentiaire psychologie op de kaart zetten om zo vanuit de vakinhoud de psychologen binnen het gevangeniswezen te kunnen versterken.

Elly heeft al vele bestuursfuncties vervuld, waaronder bij de VGCt en EFCAP-NL. Zij kijkt terug op een gevarieerde loopbaan als inrichtingspsycholoog en universitair docent en is momenteel actief als zelfstandig ondernemer van ELAconsultancy.  Elly ziet het aansluiten bij dit bestuur als een prachtige kans om haar affiniteit met het forensisch veld te blijven voeden.
Meer weten over Nynke en Elly?  
Het gevangeniswezen in Amerika
 
Door Lotte Bindels – Bestuurslid sectie Forensische Psychologie

Amerika staat bekend om zijn strenge straffen. Er zitten dan ook meer dan twee miljoen Amerikanen in de gevangenis. In Nederland is de doodstraf al in 1870 afgeschaft, terwijl in Amerika in 29 van de 50 staten nog een wettelijke bestraffing is. Na een spannende strijd heeft Joe Biden 270 kiesmannen veroverd en daarmee de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen.
Wat bekent Biden's overwinning voor het Amerikaanse strafrecht?  
 
De werkdag van... bestuurslid Harm Scharft
 
Ons bestuurslid Harm Scharft werkt bijna vier jaar als GZ-psycholoog bij de AFPN in Assen, de forensische polikliniek van GGZ Drenthe en vertelt hoe zijn vrijdag eruitziet, waarop hij onder andere de Mentalisatie Bevorderende Therapie-groep begeleidt:

"Er komt veel kijken bij het implementeren van een nieuwe behandelvorm. We zijn nog steeds aan het uitzoeken wat wel en niet werkt, maar we boeken vooruitgang! Vandaag is een goede sessie, een deelnemer leert om een beter zijn grenzen aan te geven en krijgt veel steun van de groep."
Kijk mee met de werkdag van Harm  
Terugkijken webinars: van risicotaxatie tot recidivecijfers en forensische schematherapie 
 
Benieuwd naar onze webinars die we speciaal voor psychologen binnen de forensische psychologie hebben georganiseerd? Inmiddels hebben we al 8 interessante webinars neergezet, die je nu kan terugkijken! Onder andere risicotaxatie, recidivecijfers en forensische schematherapie komen aan bod. Kijk de webinars op onze website terug, even helemaal door scrollen naar linksonder onder het kopje ‘Forensische Psychologie’. Veel kijkplezier!
Kijk onze webinars terug  
NIP-webinar: Het Waaiermodel als gereedschapskist voor residentiële behandeling
Ons volgende webinar op 13 april gaat over het Waaiermodel als gereedschapskist voor residentiële behandeling. Met het Waaiermodel worden bestaande behandelingen geordend en beter beschikbaar gemaakt voor alle betrokken professionals. Aan de hand van casussen en het bespreken van valkuilen en kansen wordt de  theorie vertaald naar de praktijk. Dit webinar is gratis toegankelijk voor NIP-leden!
Meld je aan  
 
Help jij mee de kwaliteit binnen de forensische zorg te vergroten?
 
Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ) is een programma waarin het gehele forensische zorgveld sinds 2011 samen werkt aan de verbetering van de kwaliteit van de forensische zorg. Weten wat het project precies inhoudt? En wat jij zelf kan doen om de kwaliteit te vergroten? Bekijk dan dit artikel, met links naar een handige toolbox, een QuickScan en een overzicht van zorginnovatieprojecten en hoe je hiervoor subsidie kan krijgen.
 
Het Expertisecentrum Forensische Psychologie (EFP) voert het projectmanagement uit voor dit programma. Als psycholoog binnen de forensische psychologie kan je heel wat nuttige kennis halen bij dit expertisecentrum. Weten wat jij er precies kunt halen en wat zij precies voor je doen? Kijk dan dit webinar terug.
Op de zeepkist bij Festival Forensische Zorg
Wij namen digitaal deel aan de laatste editie van het Festival Forensische ZorgNegen van onze bestuursleden stonden tien seconden op de figuurlijke zeepkist. Ieder bestuurslid verduidelijkte in één oneliner zijn of haar motivatie voor het werken met complexe patiënten met een criminele achtergrond. Wij zijn er allen van overtuigd dat psychologie een belangrijke bijdrage levert aan de forensische zorg en de samenleving.

Klik op de afbeelding om het filmpje te starten
 
Agenda
24
mrt
Webinar CRA, ACRA en CRAFT bij problematisch middelengebruik
Wil jij als psycholoog meer weten over de Community Reinforcement Approach (CRA) als therapeutische toepassing bij problematisch middelengebruik? Meld je dan snel aan voor het webinar op 24 maart en het vervolgwebinar op 25 mei!
30
mrt
Webinar Breed, meervoudig en specifiek kijken
Probleemgedrag bij volwassenen met een verstandelijke beperking. Hoe kijk je breed, meervoudig en specifiek naar probleemgedrag? En hoe betrek je de situatie waarin de persoon en diens omgeving zich bevinden?
13
apr
Webinar Waaiermodel als gereedschapskist voor residentiële behandeling
Met het Waaiermodel worden bestaande behandelingen geordend en beter beschikbaar gemaakt voor alle betrokken professionals. Aan de hand van casussen en het bespreken van valkuilen en kansen wordt de theorie van dit model in dit webinar vertaald naar de praktijk. Meld je snel aan!
20
apr
Webinars Zorgprestatiemodel Forensische Zorg
Als professional binnen de forensische zorg krijg je te maken met het Zorgprestatiemodel. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Volg een van onze webinars.

Word gratis Psycholoog NIP
 
De titel ‘psycholoog’ is niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat iedereen zich psycholoog kan noemen, ongeacht opleiding of werkervaring. Door het dienstmerk Psycholoog NIP te gebruiken, laat je zien dat je lid bent van onze vereniging en beschikt over een universitair diploma in de psychologie én ervaring hebt als psycholoog. Kortom: een kenmerk voor kwaliteit.
Bekijk de voorwaarden  
Verbreed je netwerk!
Wil je samen met de 1200 andere leden van de sectie Forensische Psychologie op de hoogte zijn van het laatste forensische nieuws?
Volg ons op LinkedIn  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram