En: Reductie van dwangopnames bij psychose online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
NIP-nummer: onbekend
maart 2021
 
 
Van de voorzitter sectie GGZ
 
'Hoe gaat jouw GGZ-instelling om met scholingsverzoeken?' Deze vraag stelden wij in onze vorige nieuwsbrief. Heel fijn dat veel mensen gehoor hebben gegeven aan het invullen van de enquête hierover. De resultaten kan je hier terugvinden.

Er blijkt onder andere dat ongeveer een kwart van de scholingsverzoeken binnen de GGZ wordt afgekeurd. Nog weinig respondenten maken hiertegen bezwaar. We hopen dat we onze leden met de berichtgeving over scholingsverzoeken en cao-afspraken op dit gebied bewuster maken van wat in de cao is geregeld. We blijven ontwikkelingen volgen en zullen ons blijven inzetten voor het faciliteren van scholing en permanente educatie voor onze leden en daarmee kwalitatief hoogstaande psychologische zorg. Om dit voor elkaar te krijgen zijn we als NIP
aangesloten bij de FBZ.
 
Iets anders waar we ook aandacht voor vragen is omgaan met cultuurverschillen in therapie. Agelopen week hadden we interessant bezoek tijdens onze bestuursvergadering. Dr. Victor Kouratovsky is lid van de Centrale Commissie Culturele Diversiteit van het NIP en ging met ons in gesprek over dit onderwerp. Lees verder en kom erachter wat jij nu al kan doen op dit gebied.
 
Daarnaast vind je in deze nieuwsbrief meer over ons webinar over EMDR en Imaginair Exposure bij veteranen op 11 maart, het webinar over het nieuwe Landelijk Kwaliteitsstatuut, en de nieuwe keuzehulp persoonlijkheidsstoornissen.
 
Heel veel leesplezier!
 
Collegiale groet,
 
Esther Westenberg
Voorzitter sectie GGZ
Omgaan met cultuurverschillen in therapie
 
Uit ervaring en gesprekken met psychologen blijkt dat wij heel graag rekening willen houden met cultuurverschillen, maar we vaak niet goed weten waar te beginnen. In de waan van de dag komen we er ook niet aan toe uit te zoeken hoe je dit precies kan doen. Je kan alvast laagdrempelig beginnen met het terugkijken van het NIP-webinar over de generieke module Diversiteit en het lezen van het handboek Culturele Psychiatrie en psychotherapie. Wij als bestuur werden er enthousiast van! Kijk en lees je met ons mee? Je kan laten weten wat je ervan vond via sectieggz@psynip.nl
 
Bekijk de recensie: 'Handboek Culturele Psychiatrie en psychotherapie'  
Nieuwe keuzehulp persoonlijkheidsstoornissen
Dit digitale instrument helpt jou de zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen toe te passen in de dagelijkse praktijk en kan worden ingezet om het gesprek in de behandelkamer vorm te geven. Prof. dr. Jan Henk kamphuis en Prof. dr. Bas van Alphen participeerden vanuit het NIP in de werkgroep en adviesgroep voor de ontwikkeling van de zorgstandaard.
Raadpleeg de keuzehulp  
 
Floreren door Positieve Psychologie
Heb jij ons webinar over positieve psychologie gemist? Geen nood, het is nu terug te vinden in onze webinar-database, samen met vele andere webinars.
Leuk weetje: de American Psychological Association besprak laatst toevallig in hun rubriek ‘Speaking of psychology’ ook hoe positieve psychologie ons kan helpen floreren ten tijden van crisis.
Bekijk ons webinar terug  
 
Maak kennis met sectiebestuurslid Elselotte!
 
Sinds oktober 2020 maakt startende psycholoog Elselotte van den Berge deel uit van het bestuur van onze sectie Ze werkt momenteel als masterpsycholoog bij een ggz-instelling waar ze zich voornamelijk bezighoudt met diagnostiek en behandeling. In haar vrije tijd rijdt Elselotte motor en spreekt ze graag af met vriendinnen. Als bestuurslid hoopt Elselotte bij te kunnen dragen aan het met elkaar verbinden van zorgprofessionals in de ggz. 
Benieuwd naar de rest van ons bestuur? Kijk hier!  
 
Vul jij ons bestuur aan?
Als aanvulling op het bestuur verwelkomen we graag nog een enthousiaste klinisch (neuro)psycholoog, psychotherapeut en/of hoogleraar. Wil jij meer informatie of vrijblijvend kennismaken? Laat het weten via sectieggz@psynip.nl
 
NIP-Webinar: EMDR en imaginair exposure bij veteranen
 
De werkgroep Psychotrauma binnen ons sectie organiseert op 11 maart dit interessante webinar. Leer meer over hoe je EMDR of Imaginair Exposure toepast bij de doelgroep veteranen en hoe je rekening houdt met complicerende factoren zoals verslaving of middelengebruik, emotie- of agressieregulatie of persoonlijkheidsproblematiek. Mirjam Hospers en Jenny Engel van het Sinaï Centrum praten je bij. Jenny Engel is ook lid van onze werkgroep Psychotrauma.
Als NIP-lid meld je je hier gratis aan!  
Promotieonderzoek Mark de Jong - Reductie van dwangopnames bij psychosegevoeligheid
 
Op 17 februari promoveerde Mark de Jong op de ‘Reductie van dwangopnames en effecten van herstelprogramma KR8 bij psychosegevoeligheid’. In het kader van zijn promotie is er o.a. wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de effecten van  het herstelprogramma KR8 ('Kracht') bij mensen met psychosegevoeligheid, die daarvoor in behandeling waren in F-ACT. Uit de resultaten bleek dat het aantal klinische opnamedagen van mensen met psychosegevoeligheid met maar liefst 56% kan worden verminderd. Bovendien werd in de groep die behandeld werd met de KR8-interventie geen enkele gedwongen opname geregistreerd en vergelijking met 9 gedwongen opnames in de controlegroep.
Bekijk de resultaten in vaktijdschrift BMC Psychiatry  
Update EVC-traject
Wij zijn als sectiebestuur verheugd dat er hard wordt gewerkt aan het lang verwachte EVC-traject. Het EVC (Eerder Verworven Competenties) traject is bedoeld om op korte termijn een bijdrage te leveren aan het oplossen van de wachtlijstproblematiek. Sinds augustus 2020 is er een EVC werkgroep in het leven geroepen onder voorzitterschap van Jaap van der Pol die de mogelijkheid onderzoekt om ervaren masterpsychologen tijdelijk via een versneld traject naar een BIG-registratie als GZ-psycholoog te leiden, mogelijk door inzet van eerder verworven competenties en vrijstellingenbeleid. Namens het NIP neemt Gert-Jan Prosman van het Algemeen Bestuur deel aan deze werkgroep.
Lees verder: 'Verkenning mogelijkheden in volle gang'  
 
NIP-Webinars
10
mrt
NIP-Webinar: Ins & Outs nieuw Landelijk Kwaliteitsstatuut
Ben jij als psycholoog benieuwd hoe het nieuw Landelijk Kwaliteitsstatuut eruit ziet? En wat dit precies betekent voor jou als psycholoog? Volg dan dit webinar!
11
mrt
NIP-Webinar: Veteranen en EMDR/Imaginaire exposure            
Hoe pas je EMDR of Imaginair Exposure toe bij de doelgroep veteranen? Hoe houd je rekening met complicerende factoren zoals verslaving of middelengebruik, emotie- of agressieregulatie of persoonlijkheidsproblematiek?
3
jun
Online symposium: Behandelingen in het psychotraumawerkveld
Kom naar hét online symposium over behandelingen in het psychotraumaveld om geïnformeerd te worden over de laatste ontwikkelingen.
Uitspraak van de maand – Rapportage niet in orde?
 
Bij het College van Toezicht wordt vaker geklaagd over door psychologen opgestelde rapportage. Dat komt onder meer omdat de rapportage zwart op wit staat waardoor er ‘gemakkelijker’ over geklaagd kan worden als de betrokkene het daar niet mee eens is. Hetgeen natuurlijk nog niet betekent dat dan meteen sprake is van een onjuist rapport. Belangrijke artikelen in de Beroepscode over rapportage zijn artikel 28 over het voorkómen van onbedoeld gebruik en misbruik van rapportage en artikel 97 met daarin de vereisten voor rapportage.

In deze uitspraak van de maand komt het veelvuldig gebruik van het woord ‘lijken’ door de psycholoog aan de orde waardoor bevindingen en conclusies in de rapportage niet duidelijk worden gescheiden.
Download de uitspraak (pdf)  
 
Volg je de sectie GGZ al op social media?
Blijf op de hoogte van het laatste NIP-nieuws

     

+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin