En: Lichaamsgerichte psychologie en de wetenschap online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie LWP
februari 2021
NIP-nummer: niet bekend
 
 
'Doe dingen waar je hart van gaat zingen!'
 
Beste LWP leden,

‘Doe dingen waar je hart van gaat zingen’. Een sprankelend stukje tekst dat ik gisteren op een kaartje heb mogen ontvangen.  Hoe treffend is deze boodschap, juist in deze tijd waarin we beperkt worden in de dingen die we wellicht graag zouden willen doen. Het vraagt om aandacht voor wat er in je lijf gebeurt, zonder ervan weg te lopen. Het vraagt om geduld, om compassie voor jezelf en voor anderen. Het vraagt om focus en creatief zijn in dat wat wél kan. Het vraagt om oog voor jezelf en jouw omgeving en vermoedelijk om nog veel meer. Voor iedereen weer anders. 

In onze ogen nodigt het lichaamsgericht werken uit om goed met jezelf verbonden te blijven, in welke tijd of onder welke druk dan ook. Zo blijf je stevig staan, ben je (meer) vrij in de keuzes die je maakt en behoud je jouw (levens)energie. Een nieuwe methode om ook onder druk je beste zelf te kunnen zijn, is Leadership Embodiment. Wij zijn bezig om op 18 mei een event te organiseren met trainer Anouk Brack zodat jullie kennis kunnen maken hiermee.

In deze nieuwsbrief geven we graag ook aandacht aan Muriël en Elske, die ons bestuur hebben verlaten. Grote dank voor jullie inspanningen! Als nieuwe voorzitter neem ik graag het stokje van jullie over, samen met Laura, Tanja en onze nieuwe Student in Sectie Jamie Laport. Via deze link zien jullie onze gezichten en meer achtergrond over wie we zijn.


Blijf gezond, doe dingen waar je hart van gaat zingen en dan zien en horen we jullie graag weer in het voorjaar!
 
Simone van Loon
Voorzitter sectie LWP

Afscheid van de sectie LWP - stappen naar een lichaamsgerichte toekomst
 
door Muriël Lindeijer - voormalig voorzitter sectie LWP
Tijdens mijn studie psychologie miste ik de aandacht voor lichamelijke ervaring en beleving in de therapeutische stromingen die gedoceerd werden. Mijn zoektocht resulteerde in 2015 in een sollicitatiebrief voor de functie Student in Sectie in het bestuur van de LWP. Op dat moment had ik niet kunnen denken dat mijn ontdekkingstocht zou uitmonden in een voorzittersrol die ik 3 jaar lang zou bekleden. In deze in totaal 5 jaar dat ik actief was binnen het LWP-bestuur, heb ik met veel plezier samengewerkt met diverse bestuurs- en commissieleden, aan het gezamenlijke doel om lichaamsgerichte psychologie op de kaart te zetten. Wat ik belangrijk vond om uit te stralen, was dat werken met het lichaam in therapie niet eng, gek of zweverig is.


Lees verder: 'Ik wil jullie als LWP-leden bedanken!'  
 
Opleiding lichaamsgerichte psychologie van start
Op 13 maart start deel twee (module B) van de opleidingsroute lichaamsgerichte psychologie weer. De opleiding, die in samenwerking met de LWP tot stand is gekomen, combineert wetenschap met praktisch oefenen. Diverse lichaamsgerichte therapie vormen komen tijdens deze cursus aan bod.
Bekijk meer informatie  
 
Sectie LWP op weg naar evidence based
De Nederlandse Vereniging van Psycho Motore Therapie organiseerde een online congres om de effectmeting van PMT-behandeling te bevorderen. Sectiebestuursleden Simone van Loon en Tanja Konig waren erbij. Een aantal van de besproken vragenlijsten leggen we graag aan jullie voor!
Bekijk de vragenlijsten  
 
Save the date: ook onder druk jezelf zijn
18
mei
Leadership Embodiment is een nieuwe methode om ook onder druk jezelf te kunnen zijn. Wij zijn bezig om op 18 mei een event te organiseren met Anouk Brack voor een eerste kennismaking met deze methode. Zij is de eerste gecertificeerde Leadership Embodiment trainer en opleider in Nederland. Wij kennen Anouk als een bevlogen professional, die graag interactief werkt en ons vooral zal laten ervaren hoe je jouw lijf kan gebruiken als short cut om van stress naar flow te komen.

Houd de datum alvast vrij, want het belooft een bijzonder dynamische ochtend te worden. Meer informatie volgt!
Alvast kennismaken met Leadership Embodiment?

...doe deze oefening: Turbo Centreren

  1. Houding Kom ontspannen rechtop zitten. Lig je daar echt veel te lekker voor, stel je dan voor dat je ontspannen rechtop zit want dat werkt ook. Alleen iets minder goed.

  2. Ademhaling 1. Adem in en groei ietsje langer. Adem langzaam uit en laat overbodige spanning los.

  3. Ademhaling 2. Adem nog een keer in en denk aan iets of iemand waarvan je moet glimlachen. (Je hoeft niet echt te glimlachen maar dat helpt wel.) Adem uit en stel je voor dat je warmte uitstraalt in de ruimte om je heen.


... en lees deze wetenschappelijke artikelen:
 
Lichaamsgerichte psychologie en de wetenschap
 
De wetenschap staat niet stil op het gebied van lichaamsgerichte interventies binnen de psychologie. Deze meta-review (pdf) wilden we jullie niet onthouden. Met name mindfulness en (zij het in mindere mate) yoga lijken goede aanvullingen op de bestaande therapieën te zijn bij een aantal in het onderzoek bekeken mentale stoornissen

Alhoewel Qigong in bovenstaand artikel niet de voorkeur kreeg, lijken de inzet ervan met name rondom stress preventie interessante effecten te kunnen laten zien, zie dit artikel (pdf).
Heb jij interessante artikelen/filmpjes/boeken/ervaringen? Tip ons!  
Wil jij de lichaamsgerichte psychologie op de kaart zetten?
Met een nieuw bestuur zijn wij vol energie van start gegaan dit jaar. Heb jij zin om ons te versterken, laat van je horen en mail ons: LWP@psynip.nl
 
Cursus door prof. dr. Bessel van der Kolk
 
Deze cursus is inmiddels door diverse leden gedeeld via de social media en wilden we jullie dan ook niet onthouden: een online cursus van prof. dr. Bessel van der Kolk, die al bijna van start gaat. Een geweldige kans om trauma en de behandeling daarvan grondig onder de loep te nemen en verschillende benaderingen te verkennen. 
Lees meer over de online cursus  
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin