En: cognitie meten bij migranten online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
januari 2021
 
 
Van de voorzitter sectie GGZ
 
We zijn begonnen aan een gloednieuw jaar, waarin we de koers van vorig jaar doorzetten. Zo houden we ons ook in 2021 weer bezig met de inhoud en input voor de cao GGZ. In onze vorige nieuwsbrief deden we een oproep voor het invullen van de poll over hoe jouw GGZ-instelling omgaat met scholingsverzoeken. We hebben helaas nog niet voldoende reacties binnen om een goed beeld te kunnen vormen van de situatie. Heel graag ontvangen we daarom alsnog je input! Het kost je niet veel tijd, hier ga je direct naar de poll voor scholingsverzoeken binnen de GGZ.
 
Je leest in deze nieuwsbrief meer over ons webinar over positieve psychologie op 11 februari, de nieuwe zorgstandaard Dissociatieve stoornissen, de nieuwe werkkaart voor cliënten met ZB/LVB en we lichten weer een promotieonderzoek uit. Dit keer over het meten van cognitie bij laagopgeleide migranten.
 
Heel veel leesplezier!
 
Collegiale groet,
 
Esther Westenberg
Voorzitter sectie GGZ 
Sectiebestuurslid Lea Jabbarian draagt bij aan rapport over belasting GGZ-professionals tijdens COVID-19
Afgelopen week verscheen een rapport van het Trimbos-instituut over de belasting van professionals die psychische zorg verlenen tijdens de COVID-19 pandemie. Lea Jabbarian, lid van sectiebestuur GGZ, nam actief deel aan het onderzoek:

“Hoe blijven we goed zorgen voor onze cliënten, onze collega’s en, juist ook, voor onszelf? Hier lijkt me inderdaad expliciete aandacht voor nodig en ik hoop dat dit onderwerp deze aandacht, ondanks de hectiek van de dag, ook zal ontvangen."
Download het rapport  
 
Vermoedens dat je cliënt zwakbegaafd is?
Kan je reguliere zorg bieden bij vermoedens van zwakbegaafdheid of licht verstandelijke beperking? In de nieuwe werkkaart van de kwaliteitsstandaard Psychische stoornissen en ZB/LVB vind je tips en handvatten voor herkenning, diagnostiek en communicatie.

Open de werkkaart  
 
Nieuwe zorgstandaard dissociatieve stoornissen
De zorgstandaard erkent het bestaan van de verschillende dissociatieve stoornissen, geeft een genuanceerde beschrijving van mogelijke oorzaken en presenteert alle reeds beschikbare en nieuwe vormen van behandeling. Patricia van der Sluis zat namens het NIP in de werkgroep.
Raadpleeg de standaard  
 
Sectiebestuurslid Vera Panjer stelt zich voor
 
Sinds oktober 2020 is Vera algemeen bestuurslid van de sectie GGZ:

‘Ik werk als GZ-psycholoog in een instelling voor psychotherapie en heb een achtergrond in de medische psychologie. Als bestuurslid van de sectie GGZ maak ik deel uit van de klankbordgroep rondom corona van het NIP. Een ander onderwerp waar ik me op wil richten is culturele diversiteit en sensitiviteit, zowel binnen de opleidingen voor psychologen als binnen het werkveld. Naar mijn mening is dit een onderbelicht thema en zou het ons werk ten goede komen en een verrijking zijn, als we ons hier als beroepsgroep verder in ontwikkelen. Uiteindelijk is de basis voor ons vak echt contact maken met de ander, en een onderdeel daarvan is sensitief zijn voor de (culturele) achtergrond van degene die tegenover ons zit.’ 
Maak kennis met het voltallige sectiebestuur  
 
NIP-Webinar: Positieve psychologie en je cliënten meer laten floreren
 
We leven in een van de gelukkigste landen ter wereld, maar relatief weinig mensen floreren. Dat is een belangrijk verschil, want floreren betekent niet alleen dat je je gelukkig voelt, maar ook dat je een betekenisvol leven leidt. Net die combinatie zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, productiever bent op je werk en minder kans hebt om in een mentale dip terecht te komen. Alleen maar winst dus.

Tijdens dit webinar op 11 februari leer je wat floreren precies is en hoe je tijdens je behandelingen jouw cliënten vanuit de positieve psychologie meer kan laten floreren. Marijke Schotanus geeft je een aantal praktische tips die je meteen kan gaan inzetten.
Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor het webinar  
Promotieonderzoek Sanne Franzen - cognitie meten bij migranten
 
Promovenda Sanne Franzen is neuropsycholoog en binnen het NIP actief als lid van de Centrale Commissie Culturele Diversiteit & Psychologie. Ze werkt voor haar promotieonderzoek samen met migrantenpoliklinieken verspreid over heel Nederland om tot een meer accurate diagnose te komen bij mensen met een diverse culturele, taalkundige en opleidingsachtergrond. Tot voor kort was het vaak moeilijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van dementie, of bijvoorbeeld een depressie. In haar onderzoek ontwikkelt ze daarom nieuwe cognitieve testen, maakt ze gebruik van getrainde tolken en hanteert ze een meer cultuur-sensitieve aanpak (bijvoorbeeld door het Cultural Formulation Interview te gebruiken). Ook besteedt ze veel aandacht aan voorlichting over gezond ouder worden en dementie en onderzoekt ze cultuursensitieve psychologische ondersteuning van de mantelzorger en patiënt. Sanne zit nog volop in haar promotie, maar er zijn inmiddels al meerdere wetenschappelijke artikelen verschenen over haar onderzoek:

‘Ik ontwikkelde een aangepaste versie van de Visuele Associatietest die meer geschikt is voor migranten waarover hier is gepubliceerd, en ik onderzocht welke instrumenten er, binnen Europa en wereldwijd, beschikbaar zijn om cognitie mee te meten bij laagopgeleide migranten.'
Bekijk de resultaten in de Cambridge University Press  
Wil jij een promotieonderzoek uitlichten?
Ken of ben jij iemand die recent gepromoveerd is op een inhoudelijk thema binnen de GGZ? Laat het ons dan weten, en wie weet staat jouw promotieonderzoek hier de volgende keer!

Promotieonderzoeken kunnen ingestuurd worden via sectieggz@psynip.nl
 
Aan de slag met zorgprestatiemodel in 2021
 
Het zorgprestatiemodel voor de ggz is grotendeels klaar voor de implementatie. Het jaar 2021 kun je als organisatie en professional gebruiken om je voor te bereiden op de invoering van het zorgprestatiemodel. Vanuit het programma Zorgprestatiemodel staan er verschillende documenten klaar om aanbieders en professionals te helpen. Deze kun je vinden op de website via Downloads op zorgprestiemodel.nl. Ook staan er al veelgestelde vragen en antwoorden online.
Kijk hier wat je nu al kunt doen  
Kijk nu de webinars over het zorgprestatiemodel terug!
Op 24 november, 30 november en 4 december keken in totaal meer dan 3500 mensen naar de live webinars over het zorgprestatiemodel. Kon je er niet bij zijn, maar wel benieuwd wat er is besproken? Je kunt vanaf nu de webinars terugkijken op de website van het zorgprestatiemodel.
 
NIP-Webinars
3
feb
Online bijeenkomst Gender en GGZ
Hoe kun je als hulpverlener en zorgprofessional rekening houden met sekse en gender bij mentale gezondheid?
4
feb
NIP-webinar: De verslaafde psycholoog, wat nu?
Een interactief vervolg op het webinar ‘Maak jij het middelengebruik van je collega of client bespreekbaar?’
11
feb
NIP-webinar: Positieve Psychologie en je cliënten laten floreren
Krijg handige tips vanuit de positieve psychologie om je cliënten meer te laten floreren.
11
mrt
Save the date!
NIP-Webinar Veteranen en EMDR/Imaginaire exposure
Volg je de sectie GGZ al op social media?
Blijf op de hoogte van het laatste NIP-nieuws

     

+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2021 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin