En: meld je aan voor de COVID Behavioural Challenge online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie SEP
december 2020
 
 
Doe jij mee aan de COVID Behavioural Challenge?
 
Wil jij je nog dit jaar buigen over de beste gedrag oplossing om als Nederland goed uit deze corona-crisis te komen? Dat kan! Het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL) en Behavior Change Group slaan de handen ineen met de Covid Behavioural Challenge. Het doel? Sterk onderbouwde, kansrijke en innovatieve ideeën verzamelen om drie belangrijke thema’s in de Nederlandse samenleving te stimuleren:
  1. Thuisblijven en testen bij klachten
  2. Vaccineren tegen COVID-19
  3. Mentale gezondheid tijdens de pandemie
 Heb jij een ijzersterk idee voor een (of meer) van bovenstaande thema’s? Dan kun je meedoen! Een mooie bonus: de drie beste ideeën per thema – uitgeroepen door een vakjury – winnen een vrij te besteden geldbedrag. Dit bedrag bedraagt €15.000 voor de eerste prijs, €10.000 euro voor de tweede prijs en €5.000 voor de derde prijs! 

Als je liever in een team meedoet, stuur dan een mailtje naar sectiesep@psynip.nl.
Meedoen? Bekijk hier de spelregels  
Betrek sociaal en economisch psychologen bij de coronacrisis!
Op verschillende manieren droegen we als NIP en als sectie ons steentje bij aan de corona-problematiek en dachten uitgebreid mee. Er verschijnen geregeld nieuwe plannen en alternatieven. Zo presenteerde GroenLinks op 27 november een initiatiefnota ‘Tijd voor een tijdelijke testsamenleving. Tijd voor nieuw realisme’. Het beleid vraagt hoe dan ook veel van mensen en heeft grote psychologische gevolgen en vanuit de psychologie kunnen we bijdragen aan de beste aanpak.
 
Het is goed dat er nu bijvoorbeeld speciaal aandacht is voor de situatie van jongeren,’ voegt Bart Schutz, voorzitter van onze sectie toe. Hij doelde daarmee op de plannen die op 8 december werden gepresenteerd. In het bericht is aangegeven dat zij relatief veel inleveren, terwijl ze niet tot een risicogroep behoren. ‘Wil je hen meekrijgen, dan zul je dus ook moeten kijken wat voor hen relevant is en daar wordt dus nu aan gewerkt,’ aldus Bart.
 
Stel jij je kandidaat voor de Ledenraad? De inschrijftermijn is verlengd!
 
Het NIP is op zoek naar een nieuwe Ledenraad! Op dit moment zijn er nog geen kandidaten die werkzaam zijn in de sociaal en/of economische psychologie. Daar willen we graag verandering in brengen. Wij werken druk aan onze speerpunten om de psycholoog meer op de kaart te zetten en de ethische (psychologische) kwesties in de samenleving te benadrukken. In de Ledenraad krijg je de mogelijkheid om met een frisse en kritische blik te kijken naar de plannen van het NIP. We kunnen daarin wel iemand vanuit ons werkveld gebruiken! Je hebt nog even tijd om je aan te melden, want de inschrijfperiode is verlengd tot 4 januari.

Wil je weten wat de Ledenraad doet, hoe je je kunt aanmelden en hoe het is om Ledenraadslid te zijn? 
Bekijk hier alle informatie over de Ledenraadsverkiezingen 2021  
Leuke tips voor psychologen uit ons werkveld
 
 
Dit hebben we bereikt in 2020!
Voordat we aan 2021 beginnen, kijken we graag terug op wat we zoal bereikt hebben in 2020. Want daar zijn we best trots op. We hebben vijf speerpunten benoemd waar we continu aan werken: profilering, netwerken, ethiek, kennisontwikkeling & kwaliteit. Hieronder een kort overzicht van de stappen die we gezet hebben:
  • We gaven input voor de NIP position paper (pdf) voor het kabinet 2021-2025 (mei ‘20)
  • We hebben een coronadossier opgesteld op de NIP-website (maart ‘20)
  • We schreven een position paper voor Tweede Kamer om psychologische expertise beter bij COVID-19 te betrekken (november ‘20)
  • We zijn gestart met een (digitaal) rondje langs hoogleraren met aandachtsgebieden sociale en economische psychologie (september ‘20), waaronder Prof. dr. Denise de Ridder (die we interviewden op ons digitale najaarscongres)
  • We behaalden in Q1 onze mijlpaal van minimaal 100 leden
  • We gaven op de NIP Beroepscode (i.s.m. de leden) input vanuit ons werkveld
  • We stemden af met de Beroepscommissie Ethische Zaken over de leeswijzer, ‘Ethisch Manifest’ (extern) en mogelijke toekomstige aanpassingen van de NIP beroepscode.
 
Daarnaast organiseerden we:
 
In 2021 zetten we ons weer net zo hard in. Wil jij met ons meedenken of ook aan een van onze aandachtsgebieden werken? Laat het ons dan weten!
Met ons meedenken in 2021? Mail naar sectiesep@psynip.nl  
Kijk ons najaarscongres over #winning terug
 
Op 13 november vond onze ALV en ons najaarscongres plaats, online via zoom. Dr. Michael Vliek sprak over gedragsinterventies in tijden van corona en Prof. Dr. Denise de Ridder vertelde over haar ervaringen als lid van de Corona Gedragsunit. Kon je er niet bij zijn? Als lid kun je inloggen en het congres gratis terugkijken. 
Log in & bekijk ons najaarscongres  
Ben je nog geen lid van het NIP?
Sluit je dan alsnog bij ons aan en profiteer van ledenvoordelen, zoals het gratis bijwonen van online NIP-webinars. Daarnaast kunnen we ons dan samen hard maken voor psychologen werkzaam in de sociale & economische psychologie! Hoe groter de achterban van de sectie SEP, hoe meer we ons kunnen inzetten voor deze doelgroep. In onze sectieflyer lees je hier meer over.
 
Agenda
11
jan
Online informatieavond Ledenraadsverkiezing
We vertellen je graag over de belangrijke rol die de Ledenraad van het NIP vervult in onze vereniging, delen de ervaringen van huidige Ledenraadsleden en beantwoorden al je vragen.
Volg je onze sectie al op social media?

     

+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin