En: maak kennis met onze nieuwe bestuursleden online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Ouderenpsychologie
december 2020
 
 
Van het bestuur
In de laatste maand van het jaar kunnen we terugkijken op een bijzonder 2020. Een jaar waarin we als ouderenpsychologen geconfronteerd werden met de kwetsbaarheid van onze cliënten/patiënten/bewoners en waarin we heel flexibel moesten zijn in de manier waarop we ons werk uitvoerden: meehelpen in de zorg, een toename van directe ondersteuning van medewerkers, een toename van het ondersteunen van naasten en vooral veel meer digitaal werken. Zoom, Microsoft Teams, Google Meet; ze zijn ons inmiddels allemaal goed bekend en we draaien onze hand niet meer om voor een online-behandeling of een online-omgangsoverleg of een MDO.

Ook de NIP-sectie Ouderenpsychologie ontkwam niet aan het digitale werken. We hebben het afgelopen jaar digitaal vergaderd en op maandag 2 november hebben we de eerste digitale Algemene Ledenvergadering gehad via Zoom. We waren met meer leden dan anders en dat gaf energie. Het aantal leden van de sectie is het afgelopen jaar gegroeid en we hebben mooie resultaten bereikt binnen de WZD. De bestuurlijke overleggen zijn voortgezet en we hebben drie leerzame en goedbekeken webinars georganiseerd. Door onze deelname in de COVID-Taskforce hebben we invloed kunnen uitoefenen op het landelijk beleid.

Het was goed om in deze tijden van 'isolement' de leden online te kunnen spreken. We hebben teruggehoord dat de sectie het afgelopen jaar zichtbaar en benaderbaar was. Dat was ook ons doel in deze rare tijden; vooral verbinding houden met elkaar en elkaar helpen en ondersteunen.

Alle bestuursleden en de voorzitter zijn ingestemd in de ALV en we eindigen het jaar nu met negen bestuursleden. Daar zijn we heel blij mee en trots op.

We hebben voor jullie een filmpje gemaakt met een korte impressie van het afgelopen jaar. Het is zeker niet volledig want er we hebben veel voor elkaar gekregen. We willen iedereen bedanken voor jullie inzet en hulp bij alle ontwikkelingen in ons vakgebied en jullie hulp bij het verder positioneren en profileren van de ouderenpsycholoog.

We gaan er een goed nieuw jaar van maken; het jaarplan staat vol mooie plannen.

Bestuur sectie Ouderenpsychologie
Blik in dit filmpje met ons terug op 2020!  
Maak kennis met onze nieuwe bestuursleden
Tijdens de ALV van de sectie zijn twee nieuwe bestuursleden ingestemd, graag stellen wij hen aan jullie voor.

Anne-Eva Prick is assistent professor bij de Open Universiteit, onderzoeker bij Erasmus MC en ouderenpsycholoog. 

Ingrid Rietkerk is in opleiding tot GZ-psycholoog en werkzaam bij zowel het Medisch Centrum Leeuwarden en Noorderbreedte in Friesland:

"Ik draag graag mijn steentje bij om de kennis die er bij alle ouderenpsychologen is te bundelen en delen en hoop een bijdrage te mogen leveren om de ouderenpsycholoog verder te profileren!"
Lees meer over ons sectiebestuur  
 
Stel jij je kandidaat voor de Ledenraad? De inschrijftermijn is verlengd!
 
Begin 2021 kiezen de leden van het NIP een nieuwe Ledenraad. Een belangrijk gremium dat de strategische koers van het NIP mede bepaalt. Dit is dé kans om daarin invloed te hebben. Vanwege de eindejaarsdrukte hebben veel belangstellenden nog geen gelegenheid gehad hun aanmeldformulier toe te zenden, daarom is de inschrijfperiode verlengd tot 4 januari.
Lees verder  
Proefschriften besproken
 
Er is niets mis met mij
Gedragssymptomen en zelfinzicht bij verpleeghuisbewoners met het syndroom van Korsakov en andere alcohol-gerelateerde cognitieve stoornissen
Op 11 maart 2020 is Ineke Gerridzen gepromoveerd op haar onderzoek naar verpleeghuisbewoners met Korsakov. Naar schatting leven er in Nederland tussen de 1000 en 1500 mensen met Korsakov of andere alcohol-gerelateerde stoornissen in gespecialiseerde verpleeghuizen.     
Lees verder

Het effect van kleinschalige dementiezorg
Februari 2020 promoveerde Jeroen Kok op onderzoek naar het effect van kleinschalige zorg ten opzichte van grootschalige zorg als je kijkt naar cognitief functioneren, rust/activiteit, ritme, kwaliteit van leven en het gebruik van psychofarmaca. Er is nog weinig bewijs voor de positieve effecten van kleinschalige zorg. Zorgmedewerkers en familie zijn veelal positief, maar voor de bewoners zijn de resultaten tegenstrijdig.  
Lees verder
Filmbespreking: The Leisure Seeker
 
The Leisure Seeker is een Italiaans-Franse film van Paolo Virzi uit 2017.
De filmposter ziet er prachtig uit en het gegeven dat een ouder echtpaar, Ella en John, op hoge leeftijd nog een roadtrip gaan maken, klinkt uitnodigend. Dat de hoofdrolspeler een gevorderde vorm van dementie heeft maar nog perfect in zijn grote camper kan rijden, nemen we dan even voor lief. John heeft goede momenten maar ook momenten waarop hij erg in de war is en deze momenten wisselen zich ongeloofwaardig snel af. Nadat zijn echtgenote hem verwijt dat hij niet meer de oude is, spreekt hij de wijze woorden dat zijn oude ‘ik’ niet alleen van haar gestolen is maar ook van zichzelf.

Wat begint als een slecht geacteerde, clichématige, onrealistische film eindigt toch nog in een wat serieuzer verhaal door de wending die het verhaal neemt. Maar ook in deze film wordt er geen goede weergave gegeven van de ziekte van Alzheimer.

We kijken uit naar de film The Father met Antony Hopkins die hopelijk een beter weergave laat zien van Alzheimer. Hij verschijnt binnenkort. Kijk hier alvast de trailer.
 
Een geslaagde behandeling: Het belang van goed afscheid nemen
 
De 82-jarige man bezocht trouw zijn echtgenote met de ziekte van Alzheimer. Zij woonde sinds een jaar in het verpleeghuis. Zelf stond hij aan het einde van een behandeltraject bij een GZ-psycholoog. Er zouden nog enkele gesprekken volgen en toen kwam COVID-19 in ons land en verstoorde alle rust. Alles werd anders. Hij mocht in maart van dit jaar zijn echtgenote niet meer bezoeken en hij werd heen en weer geslingerd tussen gevoelens van onrechtvaardigheid en gemis. 5 weken later kwam het vreselijke telefoontje; zijn echtgenote was plotseling overleden aan een hartstilstand. Ze hadden elkaar 5 weken niet meer gezien.
Lees verder  
Boekbespreking 'Het hart wordt niet dement' - Huub Buijssen
 

Dementie verandert de manier waarop mensen denken en handelen. De nadruk ligt daarbij vrijwel altijd op het verlies en zelden op wat blijft of op dat wat soms anders, maar dieper wordt zoals het gevoelsleven. In het nieuwe “handboek voor naasten van mensen met dementie”  wordt dit aspect wel belicht. Het helpt naasten hoe ze het dementieproces kunnen begrijpen, de ander kunnen blijven herkennen en een stuk verbondenheid kunnen blijven ervaren. Huub Buijssen doet dit aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen leven en uit de literatuur.  Zo vertelt hij bijvoorbeeld over zijn eigen moeder:  

  

Mijn moeder had twaalf kinderen en ik zag haar bijna nooit op een stoel of bank zitten, zelfs niet tijdens de maaltijd. Want dan moest ze opdienen en opscheppen. Ze had nauwelijks tijd om te genieten. Maar toen ze dement werd, veranderde dat.  

Lees verder  
De 21-jarige Teun is steun en toeverlaat voor ouderen met dementie
 
Teun Toebes (21) is de oudste uit een gezin van vier kinderen. Hij woont in een verpleeghuis, samen met mensen met dementie. Hij is afgestudeerd hbo-verpleegkundige en werkt in de ouderenzorg. Tijdens een verplichte stage kwam Teun voor de eerste keer in contact met mensen met dementie. Hij besloot zichzelf op eigentijdse wijze in te zetten voor de zorg en een samenleving waarin mensen met dementie geprikkeld blijven in het leven.
 
Deze gepassioneerde jongere is oprichter en ambassadeur van stichting sTeun en toeverlaat. Toebes treedt op in de media en wordt door velen gezien als een inspirerend gezicht van de dementiezorg. Op zijn website s-teun.nl kun je zien wat zijn stichting allemaal doet en ook maakt Teun een vlog die je kunt terugkijken op YouTube:
Bekijk de vlog van Teun  
Terugblik webinar ‘Probleemgedrag: angst en apathie in tijden van corona’
 
Op 19 november jl. heeft het NIP in samenwerking met de PgD en het CCE een webinar gehouden over probleemgedrag dat bij bewoners van verpleeghuizen is ontstaan als gevolg van de lockdown-maatregelen die in maart werden ingevoerd. Onderzoek naar de effecten hiervan op het gedrag van de bewoners van verpleeghuizen werd besproken.
 
Henriëtte van de Roest presenteerde het onderzoek van het Trimbos, uitgevoerd onder bewoners, familieleden en zorgmedewerkers. Uit het onderzoek blijkt dat het bezoekverbod een grote impact had op eenzaamheid en op het psychisch welbevinden van de bewoners. Stemmings- en gedragsproblemen namen toe in ernst in frequentie en bewoners vertoonden een achteruitgang in gezondheid. Wanneer de respondenten de keuze tussen kwaliteit van leven versus veiligheid krijgen voorgelegd, kiest de meerderheid van de familieleden voor kwaliteit en de meerderheid van de medewerkers voor veiligheid.
 
Debby Gerritsen presenteerde het onderzoek van het UKON, uitgevoerd onder medewerkers van de verpleeghuizen. Sommige respondenten gaven aan een afname van probleemgedrag te zien, andere respondenten meldden een toename van probleemgedrag en dan met name apathie, depressie en angst. Verdiepend vervolgonderzoek is gestart, je inbreng wordt erg gewaardeerd! 

Ronald Geelen verbond in zijn presentatie de uitkomsten van beide onderzoeken aan de richtlijn 'probleemgedrag bij mensen met dementie’. Hij pleitte voor een multidisciplinaire samenwerking, waarin de psychosociale interventies een duidelijke plaats innemen. Verder is het van belang in alle gevallen te kijken naar de bewoner in kwestie en maatwerk te leveren in de omgang met het probleemgedrag. De verschillende richtlijnen zijn daarbij hulpmiddelen en geen receptenboek.


Kijk het webinar hier terug  
Terugkijktip: najaarwebinars Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie
 
Afgelopen maand heeft het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie een aantal najaarswebinars georganiseerd rondom spraakmakende thema’s in de ouderenpsychiatrie, waaronder sociale isolatie, trauma en persoonlijkheidsstoornissen.
Bekijk de webinars hier terug  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin