En: handige tool om seksualiteit bespreekbaar te maken online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
december 2020
 
 
Van de voorzitter sectie GGZ - Dank voor je vertrouwen!
 
In de laatste nieuwsbrief van dit bewogen jaar trappen we af met het heuglijke nieuws dat ons jaarplan 2021 (pdf) en de daarbij behorende begroting zijn ingestemd tijdens onze ALV! Hartelijk dank voor dit vertrouwen. Nadat we dit toch wel erg vreemde jaar eerst eens goed gaan afsluiten, beginnen we volgend jaar met frisse energie aan deze ambitieuze nieuwe plannen.
 
De nieuwe aanwas binnen het bestuur staat te springen om met de nieuwe plannen aan de slag te gaan. Een van deze nieuwe bestuursleden, Kristel Szakály, heeft de portefeuille ‘zelfstandig gevestigden’ en het penningmeesterschap op zich genomen en stelt zich in deze nieuwsbrief alvast aan jullie voor.
 
Verder hebben we weer een aantal interessante nieuwsberichten voor je uitgelicht. Zo zijn we benieuwd hoe er bij jou binnen de GGZ wordt omgegaan met scholingsverzoeken, en delen we een handige tool voor het bespreken van seksualiteit.
 
Heel veel leesplezier en alvast een mooie afsluiting van dit jaar gewenst!
 
Collegiale groet,
 
Esther Westenberg
Voorzitter sectie GGZ NIP
Handige tool om seksualiteit bespreekbaar te maken
 
In het kader van de implementatie van de zorgstandaard Seksuele disfuncties zijn korte stripverhalen ontwikkeld en gebundeld in het boekje ‘Seksualiteit in de praktijk’ om jou te helpen het gesprek over seksualiteit aan te gaan met je cliënt. Hoogleraar Ellen Laan vertelt over het belang van aandacht voor seksualiteit en hoe de zorgstandaard en strips hierbij helpen.
Terugkijktip: NIP-webinar 'Seksualiteit bespreekbaar maken'  
Nieuw! Haal meer uit je cao...
Over (na)scholing binnen de cao GGZ
Hoe kan jij binnen de GGZ gebruik maken van je recht op bij- en nascholing? In de cao GGZ wordt opleiden gezien als onderdeel van de ontwikkeling van werknemers. In dit kader is het gebruikelijk dat een werknemer opleidingen volgt en vergoedt krijgt. De Nederlandse GGZ heeft onlangs aangegeven haart leden (de GGZ-instellingen) volgens dit uitgangspunt te adviseren. Wij adviseren jou graag over hoe je hier als werknemer uitvoering aan kan geven.

Ook zijn we benieuwd hoe bij jou in de GGZ wordt omgegaan met scholingsverzoeken. Help ons door de poll in te vullen. De uitkomst van de poll delen wij met FBZ, die dit meeneemt bij volgende cao onderhandelingen. Heb je aanvullende vragen of opmerkingen, laat het ons weten via Nieske Winters (Beleidsmedewerker NIP) nieske.winters@psynip.nl
Kijk hier hoe je in aanmerking komt voor bij- en nascholing  


Poll: Hoe wordt er bij jou omgaan met scholingsverzoeken?   
 
Maak kennis met sectiebestuurslid Kristel Szakály
Penningmeester en portefeuillehouder ‘zelfstandig gevestigden’
 

Sinds november 2020 maak ik deel uit van het bestuur van de sectie GGZ. Ik werk als GZ-psycholoog in mijn praktijk voor Basis GGZ en EFT-relatietherapie.

Mijn motto is ‘Er zijn altijd meer keuzes, mogelijkheden en ideeën dan waar wij ons op een bepaald moment bewust van zijn.’ Ik probeer altijd eerst te kijken naar wat het meest wenselijk is, om dan de (on)mogelijkheden af te wegen.

Als zelfstandige maak ik me natuurlijk graag hard voor deze groep en daarnaast liggen mijn bijzondere interesses bij ethische vraagstukken en dilemma’s en bedrijfsvoering en de verschillende regelgevingen die hierbij komen kijken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, AVG of het klachtrecht (wkkgz). Ik wil mij dan ook graag sterk maken voor een bredere kennis bij collega’s binnen de GGZ op dit type onderwerpen en het samen kunnen uitdragen van een positieve, professionele benadering hierover. Ook zal ik als penningmeester de begroting van de sectie monitoren.

Als gezin maken we liefst mooie reizen, waarbij ik onze twee kinderen en de omgeving graag fotografeer. De tijd die overblijft breng ik door op de rug van paarden, waarmee ik fanatiek dressuurwedstrijden rijd.

Maak kennis met het voltallige bestuur  
Nieuwe zorgstandaard Psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen is uit!
 
Vanuit het NIP waren Ellen Vedel, Yael Meijer en Sjef Berendsen betrokken bij de update van de zorgstandaard Psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen. De Werkgroep Psychotrauma van de Sectie GGZ gaf tevens input in de commentaarfase en is blij met deze herziening!
Klinisch Psycholoog en NIP-lid Sjef Berendsen over de zorgstandaard: "De zorgstandaard laat therapeuten zien welke wegen zij in kunnen slaan bij de diagnostiek en behandeling van PTSS en hoe zij de best mogelijke zorg kunnen verlenen. Het vraagt vervolgens daadkracht en koersvastheid om deze wegen conform de in de zorgstandaard voorgeschreven stappen, best practices en dosering ook echt te bewandelen.”
Ook meewerken aan een zorgstandaard? Geef het door via Mijn NIP  
Wil jij een promotieonderzoek uitlichten?
Ken of ben jij iemand die recent gepromoveerd is op een inhoudelijk thema binnen de GGZ? Laat het ons dan weten, en wie weet staat jouw promotieonderzoek hier de volgende keer!

Promotieonderzoeken kunnen ingestuurd worden via sectieggz@psynip.nl
 
Uitspraak van de maand – Vermenging van rollen als zelfstandig gevestigde?
 
Vrijgevestigde psychologen hebben vaker te maken met ‘gedoe’ over afspraken en rekeningen. Zo ook in deze zaak. Het blijkt de kunst hierbij professioneel te blijven handelen, ook al komt je 13-jarige cliënte tot je frustratie vaker niet dan wel opdagen. Lees meer hierover en over confrontatietherapie en privacy in de uitspraak van de maand november.
Lees hier de uitspraak van de maand  
Terugkijken: webinar ‘Acceptante Commitment Therapy (ACT)’
 
Op donderdag 23 november organiseerden wij een webinar over Acceptance Commitment Therapy (ACT). In dit webinar krijg je een proeverij in ACT en neemt Gijs Jansen je mee in een wereld waarin je alles mag denken, voelen en zijn.
 
Kijk hier het webinar terug  
Agenda
11
dec
NIP-webinar: Diagnostiek bij mensen met een cognitieve beperking - In het webinar worden aandachtspunten bij psychodiagnostiek van mensen met (vermoedens van) LVB behandeld.
14
dec
NIP-webinar: LGBTIQ+ rechten: over moderne impliciete vormen van uitsluiting - Bijzonder hoogleraar Janneke van der Toorn en sociaal wetenschapper Laurens Buijs gaan in dit webinar in gesprek over de effecten op het psychisch welbevinden van LGBTIQ+, intolerantie tegenover LGBTIQ+ en de kracht van de heteronorm op het werk. Dit webinar is alleen live te volgen en kun je later dus niet terugkijken.
Save the date
11 februari 2021: NIP-Webinar Positieve Psychologie
11 maart 2021: NIP-Webinar Veteranen en EMDR/Imaginaire exposure
 
Volg je de sectie GGZ al op social media?
Blijf op de hoogte van het laatste NIP-nieuws

     

+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin