En: webinars voor startende psychologen online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief
Sectie Startende Psychologen
november 2020
 
 
Beste Startende Psycholoog,
Alhoewel de gedeeltelijke lockdown een positieve invloed lijkt te hebben op het terugdringen van het aantal besmettingen, is nog maar de vraag of die positieve invloed ook geldt voor de gemoedstoestand. Zo bleek al dat mensen met smetvrees de COVID-19 zien als bevestiging van hun overtuiging. Zie ook het themadossier corona, aangevuld met een analyse over de gevolgen van de coronacrisis voor de ggz.  
 
Maar er is ook ander NIP-nieuws dan corona-nieuws. Het webinar over de nieuwe beroepenstructuur is nu terug te kijken (met o.a. uitleg over de positie van de masterpsychologen hierin) en het NIP heeft een verzoek bij de Tweede Kamer neergelegd voor meer GZ-opleidingsplaatsen.
 
In deze nieuwsbrief vind je een selectie van interessante artikelen voor jou als startende psychologen, raden we een mooie en ontroerende documentaire aan en sluiten we zoals gewoonlijk weer af met een boekentip en podcasttip. Sinds vorige maand versterkt Anne Roos als nieuwe PR-functionaris ons bestuur. Zij stelt zich graag aan je voor..
 
Veel lees en luisterplezier,
Bestuur sectie Startende Psychologen
NIP-agenda
25
nov
Webinar VCP Young Professionals over jongeren en werkdruk
Werkdruk, prestatiedruk, baanonzekerheid, veel jongeren hebben ermee te maken. Wat doet dat psychisch met je en hoe houd je je als jongere in deze tijd staande? Op 25 november levert NIP-lid Iris Bergwerff een bijdrage aan dit webinar namens de sectie Startende Psychologen.
26
nov
Lezing Wilsonbekwaamheid
GZ-psycholoog Chris den Besten neemt je mee in het onderwerp Wilsbekwaamheid, naar aanleiding van de recent verschenen handreiking 'Toetsing wilsbekwaamheid voor orthopedagogen en psychologen werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking'
3
dec
Webinar Kwaliteit en diversiteit: de Generieke Module Diversiteit
Wanneer kun je spreken van een inclusieve GGZ en welke culturele competenties zijn van belang voor psychologen? Dit webinar gaat in op de betekenis van de Generieke Module Diversiteit voor psychologen werkzaam in de zorg.
3
dec
Online ediation congres 2020: Welkom thuis!
Dit jaarlijkse congres voor (psycholoog) mediators staat in het teken van veerkracht en innovatie en vindt plaats via een professioneel congresplatform waar je vakgenoten treft, nieuwe contacten opdoet, eenvoudig ervaringen uitwisselt en specifieke expertise vindt.
11
dec
Webinar Diagnostiek bij mensen met een cognitieve beperking’
Tijdens dit webinar vertellen Anita Bexkens en Hans Kruikemeijer je alles over diagnostiek bij mensen met een cognitieve beperking.
 
Webinars nieuw Zorgprestatiemodel 2020
We hadden het er eerder over in onze nieuwsbrief: het nieuwe zorgprestatiemodel dat per 2020 wordt ingevoerd. Wil jij weten wat er per 2022 gaat veranderen in de bekostiging van de GGZ en de forensische zorg? Volg dan een van de live webinars die op dinsdag 24 november, maandag(avond) 30 november en vrijdag 4 december georganiseerd worden!
Lees meer en meld je aan!  
 
Per direct gezocht: Startende psycholoog in de NIP-werkgroep Mensenrechten & Psychologie
 
Het bestuur van de werkgroep zoekt een startende psycholoog. Iets voor jou?
Ben jij die startende psycholoog met interesse in Mensenrechten? Voel je je sterk betrokken bij thema's als marginalisatie van minderheidsgroepen, discriminatie en uitsluiting, toenemende armoede en werkeloosheid, de bedreiging van de privacy en het onder druk staan van de het recht op gezondheidszorg? Wil jij meedenken en je voor Mensenrechten inzetten? De werkgroep wil de bewustwording bevorderen van wat Mensenrechten voor Psychologen betekent en wat zij kunnen doen om Mensenrechten te bevorderen.
De werkgroep is op zoek naar een gemotiveerde psycholoog die met enthousiasme meedenkt, zich betrokken voelt bij mensenrechten & psychologie en proactief kan handelen.
Meer weten of solliciteren? Mail naar Floor Spijkers  
Ik ben lekker verlichter dan jij!
Spiritueel narcisme. Een term die nog niet zo lang bestaat, maar al wel onderzoek naar gedaan wordt. Waar men doorgaans een spirituele training volgt om bepaalde verlangens van het ego te overwinnen en zo tot rust te komen, worden deze verlangens juist gevoed door de training. Is het ego de spirituele zoeker te slim af? Scroll naar beneden:
Lees de wetenschappelijke bevindingen  
 
Grenzen van 'fijne angst': niet te veel, niet te weinig
Angstonderzoek wordt bijna altijd gedaan naar overmatige vrees, angst, of gefocust op het verlichten van de belemmeringen die angstgevoelens met zich meebrengen. Maar is angst eigenlijk louter een ‘slechte’ emotie? Waarom bestaan er eigenlijk horrorfilms en spookhuizen? Hoe zit dat eigenlijk, wanneer we angst op zoeken maar juist niet te veel willen hebben?
Lees meer (NRC - 17 november 2020)  
 
Anne Roos stelt zich voor!
 
Ik ben Anne Roos Went, werkzaam als psycholoog bij het NPI, onderdeel van Arkin. Hier behandel ik met mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Ik ga bij het NIP, Sectie Startende Psychologen, aan de slag als PR-functionaris. Ik heb zin om mij in te zetten voor de startende psycholoog en alle interessante thema’s die hierbij komen kijken. De komende tijd ga ik mij vooral richten op het verbeteren van de social media van de sectie.
Dus ik zou zeggen; volg de sectie Startende Psychologen op LinkedIn, Facebook en binnenkort ook op Instagram! 
Documentaire; 'Waarom bleef je niet voor mij?'
In de mooie, eerlijke en ontroerende documentaire 'Waarom bleef je niet voor mij? (Human) vertellen vier kinderen over wat zij meemaakten toen zij het bericht kregen dat ze een ouder aan zelfmoord hadden verloren. De maakster heeft hetzelfde meegemaakt en stelt hen de vragen die niemand destijds aan haar durfde te stellen. 
Bekijk de documentaire  
 
Podcasttip: 'Hoe kom je van je nachtmerries af?'
Je kent het vast: in een droom wordt je achtervolgd door zombies of er is opeens een enge tijger. Je hebt een nachtmerrie. In de Universiteit van Nederland spreekt slaaponderzoeker Jaap Lancee over nachtmerries en de behandeling hiervoor, gebruikmakend van imaginaire rescripting. Dit wordt ook soms ook wel the dream completion technique genoemd.
Beluister de podcast  
 
Boekentip: 'De zin van het bestaan'
 
Professor in de neurologie en psychiatrie Frankl beschrijft in 'De zin van het bestaan' zijn ervaringen in het concentratiekamp, waar hij zijn vrouw verloor. Deze vormende ingrijpende ervaringen weerhouden hem er niet van te zoeken naar manieren om het lijden te verlichten, onder andere door 'het lijden waardig te zijn'.
Dit vormt tevens het fundament van de logotherapie; een stroming van therapie die Frankl gedurende zijn loopbaan ontwikkelde. Een boeiend, leerzaam boek dat vermoedelijk iedere psycholoog ooit in zijn leven zal lezen.
Lees meer over het boek (bol.com)  
Caline: 'Mijn inzichten delen met vakgenoten' 
 
Caline Horváth is actief als Startende Psycholoog (SPIN, of Spinner) voor de sectie A&O. Als bestuurslid is ze ‘de spin in het web' tussen startende psychologen en het werkveld. Wil jij net als Caline bijdragen aan het verbeteren van de positie van de startende psycholoog, op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen je werkveld, jezelf ontwikkelen, een netwerk opbouwen en je CV een boost geven? Meld je dan ook aan als Spinner!
Lees het interview met Caline en bekijk de SPIN-vacatures  
 
Contactgegevens bestuur
Bestuur 
Eline van Lieshout – Voorzitter
Nicole Gordon – Secretaris
Katja Feiler – Penningmeester
Anne Roos Went – PR-functionaris
Ruben Atteveld – PR-functionaris 
Jeske Schouten – SPIN-coördinator
Lieke van den Heuvel – Algemeen bestuurslid
Jeroen van Raak – Student in Sectie (SiS)

Mail ons:
 

Volg ons ook op social media:
   
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin