Nederlands Insituut van Psychologen
online lezen  
Nieuwsbrief A&O-items
25 november 2020
 
 
Verkeerde theater?
Sandra Rethmeier
Ik droom dat ik meespeel in een klucht. Maar het is allesbehalve leuk. Een angstig gevoel zegt me dat ik in het verkeerde theater ben. Maar helaas, het is geen droom. Ik speel ook niet in een klucht. Het ‘verkeerde theater’ is gewoon de nieuwe realiteit.

Lees verder  
 
ACT in groepen, de praktijk (4)
Monique Bekker
Toen ik enkele jaren geleden met Acceptance en Commitment Therapy (ACT) in aanraking kwam, was mijn grootste wens om de principes van ACT in te zetten in groepen. In deze aflevering beschrijf ik hoe we afscheid nemen van elkaar in de ACT-groep.

Lees verder  
 
De wil en innerlijke autoriteit (1)
Godfried Westen
Over de wil is veel geschreven vooral door filosofen en in de tweede plaats ook door psychologen. En als men de ermee in verband staande onderwerpen – zoals wilskracht, motivatie, drijfveren, behoeftes, autonomie – meeneemt, ontstaat al snel het beeld van mer à boire.
Lees verder  
 
Sociale lijm
Joke Tacoma
Nu we een half jaar in coronatijd leven, merk ik dat de contacten tussen mensen minder worden. Corona is waarschijnlijk nog minstens een jaar onder ons. Vereenzaming ligt op de loer, en dat kan een opmaat worden voor depressie en andere ellende. Alle reden om op elkaars welzijn te letten.  
Lees verder  
 
Denk leider - denk vrouw!
Ana Bloemraad
Diepgewortelde stereotype denkbeelden over genders werken meestal op een onbewuste manier door op ons gedrag en houding.
De denkwijze denk leider - denk vrouw is dan ook niet vanzelfsprekend. Meer gangbaar in ons systeem is: denk leider - denk man.
Lees verder  
 
Thuisblijven
Angela Koolmees
Zoveel mogelijk werken vanuit huis is het dwingende advies in verband met corona. Daarmee komt ‘thuis’ in een ander daglicht te staan en dat vraagt aanpassing. Welke impact kan dit hebben op de werk-privébalans? Hoe kun je het beste maken van het gedwongen thuiswerken?
Lees verder  
 
Meten is weten, gissen is missen
Rik Duursma
In de sportwetenschap gebruikt men de term knowledge of results. Feedback en informatie over de prestaties zijn voor sporters essentieel. Wanneer je niet bijhoudt wat je doet en wat dat oplevert, is het heel lastig om je prestaties te verbeteren.
Lees verder  
 
Naomi Ellemers voorzitter Commissie Ongewenst Gedrag
De KNAW gaat adviseren over ongewenst gedrag in de wetenschap. Het advies moet concrete aanbevelingen leveren die de wetenschap tot een sociaal veiliger werkomgeving kunnen maken. Voorzitter van de commissie is Naomi Ellemers, hoogleraar organisatiepsychologie. Bron: UU
Lees verder  
 
Efficiëntiedrang gaat ten koste van het werkgeluk van medewerkers
 
Efficiëntie, het was lange tijd hét toverwoord. Inmiddels een bewezen dooddoener als het gaat om werkgeluk. ‘Richt je liever op effectiviteit, in plaats van zo veel mogelijk vinkjes zetten’, zegt A&O-psycholoog Lieke Bezemer op mtsprout.nl. ‘Dat is beter voor het welzijn van medewerkers, en daarmee ook voor je resultaten.’

Effectief je doelen halen?  
CALL FOR PAPERS voor het G&O-themanummer 2021: ‘De impact van COVID-19 op werknemers en organisaties’
Anita De Vries, Veerle Brenninkmeijer, Tinka Van Vuuren & Nele De Cuyper

Dit themanummer van Gedrag & Organisatie richt zich op de gevolgen van COVID-19 voor de aard, organisatie en beleving van werk.
  • Zowel empirische artikelen als meer theoretische of beschouwende bijdragen zijn welkom.
  • De gastredactie nodigt de auteurs met nadruk uit aanbevelingen te geven om werknemers en organisaties te beschermen tegen de negatieve gevolgen van COVID-19. En om aandacht te besteden aan mogelijke kansen die COVID-19 biedt om veranderingen in gang te zetten die het welzijn en presteren binnen organisaties duurzaam kunnen verhogen.
  • Voorstellen voor bijdragen kunnen per e-mail worden gericht aan Anita de Vries, AnitadeVries@ou.nl.
Draag bij aan dit themanummer en lees de uitgebreide informatie  
Nieuws - Wetenschap & Praktijk
Werk daar waar je tijdens het werk vergeet dat je werkt
Hoe komen mensen aan stress, maar vooral hoe komen ze er vanaf? En hoe kun je eigenlijk ontspannen na een dag thuiswerken? In dit interview vertelt Daantje Derks over haar onderzoek naar werk, en naar herstel van werk. Bron: EUR


De impact van de COVID-19 crisis op werknemers
Banen zijn verloren gegaan, veel werknemers werken structureel thuis, de grenzen tussen werk en privé vervagen: de impact van de coronacrisis op werknemers in 2020 is groot. TNO onderzocht de effecten op werknemers van de eerste golf en de betreffende maatregelen. Bron: TNO


Fysieke vermoeidheid belemmert mentaal herstel van topsporters
Fysieke vermoeidheid kan bij topsporters leiden tot minder mentaal herstel. Het is daarom belangrijk dat ze hun sportsessies mentaal of fysiek afsluiten door bijvoorbeeld een cooling down. Dat concluderen de psychologen Yannick Balk (UvA) en Jan de Jonge (TU Eindhoven). Bron: UvA

Spiritueel narcisme empirisch onderzocht
Van mindfulness tot new age, er zijn tal van trainingen om tot zogeheten spirituele verlichting te komen. Een minder verlichte keerzijde is het fenomeen spiritueel narcisme: mensen die zich na een spirituele training superieur lijken te voelen aan anderen. Psychologen Roos Vonk en Anouk Visser onderzochten voor het eerst dit fenomeen in empirisch onderzoek. Bron: RU

Individuele stresspreventie door middel van Qigong
Door technologische ontwikkelingen is het werk intensiever geworden en is er sprake van een versneld levenstempo. Hierdoor zijn we vaak overactief en is het soms moeilijk uit te schakelen. Qigong, een traditionele Chinese bewegingspraktijk ter bevordering van de gezondheid, is een wetenschappelijk bewezen effectieve manier om de balans te herstellen en het fysiologische en mentale systeem tot rust te laten komen. Karen van Dam, hoogleraar A&O-psychologie en gediplomeerd Qigong-trainer schreef er een artikel over.
 
Effectief leidinggeven op afstand: vermijd dan de Drama-driehoek!
 
Hoe halen wij onze resultaten als organisatie, afdeling of team terwijl wij onze medewerkers daarbij niet meer in de ogen kunnen kijken? ‘Vermijd dan de Drama-driehoek!’, luidt het advies van psycholoog Egmont Tilleman op hrpraktijk.nl.
Lees hier hoe de Drama-driehoek te vermijden  
 
CALL FOR PAPERS EAWOP Small Group Meeting
A Resources Perspective on Sustainable Careers
  • Keynote speaker Andreas Hirschi
  • 3–4 June 2021: Antwerp, Belgium
Those who are interested in participating are asked to submit an abstract with a maximum of 500 words (excl. references) before the 30th January 2021 to Ans De Vos, ans.devos@ams.ac.be
More information (pdf)  
 
 
 
Agenda
 Volg sectie A&O op social media:

   
 

 
Contact                                         

 
Archief                                          
 
  Verschijningsdata & Deadlines    

 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin