Fris je kennis en vaardigheden op! online lezen  |  afmelden
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Revalidatie
november 2020
 
 
Van het bestuur
Bij deze de derde nieuwsbrief van dit jaar met als thema het omgaan met agressie. Een thema dat mede door COVID-19 op dit moment actueel is. We lezen in de krant over een toename van huiselijk geweld en ook over zorgpersoneel dat vaker te maken krijgt met agressie en bezoekers die zich niet meer aan de coronamaatregelen willen houden. In een podcast van BNR komt dat laatste onderwerp aan bod. Gezien de aanhoudende duur van de COVID-19 pandemie kunnen we ons voorstellen dat ook de revalidatiecentra hier meer mee te maken krijgen. De grote vraag is wat doe je dan? Je kunt ter plekke in communicatie wat doen, maar de vraag rijst ook of je bijvoorbeeld melding moet doen en/of aangifte.
 
Nu is er gelukkig veel bekend over het omgaan met agressie. Heb je er niet veel mee te maken (gehad), dan heb je deze informatie waarschijnlijk niet altijd direct paraat. In deze nieuwsbrief daarom een overzicht met diverse zaken die met het omgaan met agressie te maken hebben, zoals een cursus, protocollen, artikelen, de meldcode, podcasts, boeken en een app. Ik hoop van harte dat jullie het weinig in de praktijk nodig zullen hebben en dat het vooral het opfrissen en bijspijkeren betreft van kennis en vaardigheden met betrekking tot dit onderwerp!  
 
Marianne Hofman
GZ-psycholoog, bestuurslid sectie Revalidatie

Redactieleden
Marthe Ford: m.ford@heliomare.nl
Evelien Kums: e.e.m.kums@umcg.nl
Hannie van Beers: h.vanbeers@mariendael.nl
Elze Wijnalda: e.wijnalda@basaltrevalidatie.nl
Mariska Peeters: sisrevalidatie@gmail.com
Meer grip op prikkelbaarheid en prikkelbaar gedrag na hersenletsel
 
Prikkelbaar gedrag komt vaak voor na hersenletsel. Gedragsinterventies blijken effectief in het terugdringen van het aantal uitbarstingen. Niels Farenhorst, klinisch psycholoog en Wouter Oonk, psychomotorisch therapeut ontwikkelden in 2012 een protocol ontwikkeld waarin wordt geoefend met vaardigheden en stilgestaan bij de achterliggende drijfveren van het gedrag.
Download het protocol  
Advies- en meldpunt Veilig Thuis
 
Als zorgverlener ben je waarschijnlijk bekend met het advies- en meldpunt Veilig Thuis. Misschien heb je ook wel een keer contact gehad met Veilig Thuis. Of misschien heb je juist een keer getwijfeld om contact op te nemen. Want wanneer maak je nu precies een melding? Wat zijn je verplichtingen? En wat is het stappenplan? Het NIP-themadossier ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ geeft hier meer informatie over. Ook een interessant artikel uit ‘De Psycholoog’ is de moeite waard om te lezen. En natuurlijk is de website van Veilig Thuis een bron van informatie. Bel Veilig Thuis. Ook als je twijfelt.
GGZ Ecademy - Omgaan met agressie
Nog steeds zijn vanwege de coronamaatregelen de meeste evenementen tegenwoordig online. In deze nieuwsbrief daarom ook een item van GGZ Ecademy, een samenwerking van 14 ggz-instellingen met het doel samen e-learningmodules te maken voor ggz-personeel. De e-learningmodule ‘Omgaan met agressie' is volledig in het thema van deze nieuwsbrief. Na het afronden van de module weet je onder andere waar agressie vandaan kan komen; op welke manieren je kunt omgaan met agressie; en hoe je dient te handelen na afloop van een agressie-incident. Onderstaande link verwijst naar een stappenplan waardoor deelnemers direct toegang krijgen tot alle gratis leerproducten. Heb je al een account? Dan kun je de instructies vanaf stap 2 volgen.
Meld je aan  
 
Gedragsproblemen na traumatisch hersenletsel in de kindertijd
 
Uit een recente cohortstudie met 359 kinderen en adolescenten komt naar voren dat bijna één op de drie kinderen na mild tot ernstig THL last heeft van internaliserende en externaliserende problematiek. Kinderen uit een lager sociaal economisch huishouden zijn extra kwetsbaar voor het ontwikkelen van deze problemen. Aangezien problemen soms pas jaren na letsel naar voren komen is het van belang om kinderen met THL ook na de acute fase goed te blijven volgen. Goede voorlichting aan ouders over het letsel en de mogelijke gevolgen kan een positieve bijdrage leveren aan het voorkomen van problemen. 
Open de cohortstudie  
Handboek voor GZ-psychologen
 
Wat te doen als er agressie speelt binnen de beroepspraktijk van de gz-psycholoog? Ethiek, communicatie en samenwerken maken deel uit van de professionaliteit van de gz-psycholoog. Evenwichtig en constructief omgaan met conflictsituaties is een van de vele competenties van ons beroep. De recent verschenen herziene editie van het Handboek voor gz-psychologen geeft handvatten hiervoor. Hierbij staat het competentieprofiel van de gz-psycholoog centraal. 

Spreekuur Beroepsethiek NIP
Heb je vragen over de ethische aspecten van het beroepsmatig handelen als psycholoog? Spreekuur Beroepsethiek: dinsdag 09.30-12.30 uur, (030) 8201500 (keuze 1).
 
Bekijk het handboek  
App Crisisbuddy
 
Een app die je helpt wanneer het nodig is: Crisisbuddy vertelt je wat je te doen staat in een situatie waarin je het even niet meer weet. Crisisbuddy is bedoeld voor jongeren die te maken hebben met heftige emoties en moeite hebben dat gedrag om te zetten. Crisisbuddy is vooral bedoeld om onder begeleiding gebruikt te worden. Deze 'crisis-app' geeft je overzicht over je vaardigheden en in te zetten oefeningen. Je kunt je eigen signaleringsplan toevoegen, maar Crisisbuddy bevat ook veel standaard mindfulness-oefeningen.
Lees meer over de app  
Podcast: beter leren ruzie maken
Mensen blijven weer meer thuis. Stellen, gezinnen en huisgenoten zitten weer meer op elkaars lip. Natuurlijk zorgt dit voor de nodige gezelligheid, maar het zorgt ook voor spanningen. In deze podcast voeren psycholoog Thijs Launspach en filosoof Gijs Deckers een gesprek over beter leren ruzie maken. 
Beluister de podcast  
 
Boek: Jij moet je bek houden!
“Professionals pikken vaak veel meer dan zou moeten” vertelde Caroline Koetsenruijter als conflictexpert en mediator onlangs in een interview in de NRC. Zij schreef een boek over agressie en dreigementen. Haar boek staat vol tips hoe om te gaan met conflicten. Actueel nu corona voor nog kortere lontjes zorgt!
Bekijk het boek  
 
Column: Van een afstandje - Niels Farenhorst
Boosheid
Ze zaten schuin naast elkaar. Zij, een goed verzorgde vijftiger, hij met een joggingpak in een rolstoel. “Ik kan goed leven met een man met beperkingen, maar niet met iemand die altijd boos is”. Hij was na zijn CVA erg prikkelbaar geworden en vloekte om het minste geringste. Zij hield het bijna niet meer vol. Op dat moment, zo’n dertig jaar geleden, realiseerde ik mij dat wij in de revalidatie niet heel veel aandacht voor boosheid hadden. En dat terwijl het voor sommigen het grootste probleem kan zijn. Ook in onze opleiding en training is er meestal meer aandacht voor angst- en stemmingsproblematiek. Terwijl boosheid wellicht nog wel lastiger te hanteren en te beïnvloeden is.
Lees de column van Niels  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin