Gratis voor NIP-leden! online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie SEP
oktober 2020
 
 
Online congres #winning - 13 november
Het derde 'congres' van de NIP-sectie Sociale en Economische Psychologie wordt wat anders dan gepland. Het heersende coronavirus vraagt ons om ons - soms meer dan ons lief is - aan te passen. We hebben het thema onveranderd gelaten #winning, maar wel aangepast aan de situatie. We gaan in op vragen als: Hoe kan de gedragswetenschap meer terrein winnen? Zeker in tijden als deze. Wat gaat er op dit moment niet goed op het gebied van gedragsbeïnvloeding? Op deze vragen en nog andere gaan we op 13 november in met sprekers Michael Vliek en Denise de Ridder. 
Bekijk het programma en meld je aan!  
De eerste SEP ALV - laat van je horen!
Benieuwd waar onze sectie mee bezig is en welke resultaten we afgelopen jaar behaald hebben? Of wil je juist graag input geven op onze plannen voor volgend jaar? Sluit dan op 13 november voorafgaand aan ons online congres over #winning digitaal aan bij onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV). Je kan meedenken over onze speerpunten en je stem laten horen. Dit is belangrijk zodat we de psycholoog SEP goed op de kaart kunnen zetten. De eerste keuze leden van onze sectie stemmen tijdens de ALV op ons jaarplan en de begroting voor 2021. Zij krijgen hiervoor vandaag apart een uitnodiging toegestuurd.
Schrijf je in voor de ALV  
 
Maak kennis met nieuw bestuurslid Michelle Kerstens
 
Michelle Kerstens neemt het stokje over Roos van Wijngaarden en wordt ons nieuwe studenten-bestuurslid. Zij stelt zich voor:
 
Ik ben 23 jaar oud en ik ben sinds kort de nieuwe student in sectie bij de sectie Sociale en Economische Psychologie. Ik ben nu mijn bachelor in Leiden aan het afronden en daarnaast volg ik een keuzevak taalvaardigheid Spaans. In mijn vrije tijd doe ik aan basketbal en vind ik het leuk om te koken met vriendinnen. Ik ben erg geïnteresseerd in de sociale en economische richting van de psychologie en ik wil daarom in februari starten met de master Economic and Consumer Psychology. Het lijkt me leuk om activiteiten te organiseren voor studenten én professionals die interesse hebben in deze richting, dus ik ben heel blij dat ik dat nu vanuit deze sectie kan doen. Verder zal ik als student in sectie vragen van andere studenten beantwoorden en ze informeren over wat er speelt in dit vakgebied. Samen met een ander bestuurslid, Carla, ben ik nu bezig met het organiseren van het online webinar #winning op vrijdag 13 november.
Kijktips
The Social Dilemma & What makes you click
In The Social Dilemma (op Netflix) speelt Tristan Harris (voormalig Google design ethicist & Center for Human Tech) een grote rol. Wat gebeurt er achter de schermen met onze gegevens op internet en wat vinden we daarvan?

In What makes you click (VPRO Tegenlicht) komt naast Tristan Harris onze eigen voorzitter Bart Schutz aan het woord. De aflevering is al wat ouder, maar nog steeds heel actueel.
 
Webinar & online lezing
Wat is een effectieve gedragsinterventie?
Hoe zorgen we dat de anderhalvemetersamenleving functioneert en iedereen zich houdt aan de anderhalvemeterregel? Oftewel: hoe weten we welke gedragsinterventies effectief zijn?

AI en de rol van de psycholoog

Pim Haselager vertelt tijdens dit congres over mensgericht denken in tijden van AI, en de psychologie die hierbij noodzakelijk is. Hij geeft zijn visie op de haalbaarheid van de inzet van robots.

 
Onderscheid jezelf door het dienstmerk Psycholoog NIP
 
Als NIP-lid kun je je laten registreren als PSYCHOLOOG NIP, binnen het bedrijfsleven en overheid een relevant en waardevol kwaliteitskeurmerk. Hiermee wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen de academisch geschoolde psycholoog, gehouden aan een ethische code, en andere aanverwante vakgebieden. Wij willen binnen deze sectie dit dienstmerk meer op de kaart zetten om zo psychologie op een kwalitatieve manier te promoten. Wil je jezelf onderscheiden door middel van dit dienstmerk maar heb je (nog) geen collega’s met dit dienstmerk die jou kunnen onderschrijven? Onze bestuursleden helpen je graag verder via sectiesep@psynip.nl
Lees meer over het dienstmerk  
 
Agenda
13
nov
Online SEP-najaarscongres: #winning
Hoe kan de gedragswetenschap meer terrein winnen? Wat gaat er op dit moment niet goed op het gebied van gedragsbeïnvloeding? We gaan in gesprek met Michael Vliek en Denise de Ridder.
13
nov
Online Algemene Leden Vergadering SEP
Benieuwd waar onze sectie mee bezig is en welke resultaten we afgelopen jaar behaald hebben? Of wil je juist graag input geven op onze plannen voor volgend jaar? Sluit dan voorafgaand aan ons online congres aan bij onze jaarlijkse ALV.
24
nov
Online Dag van het gedrag 2021 - BIN NL
‘Radicale gedragsverandering?’ Dat is het thema van deze online editie van de Dag van het gedrag.
Volg je onze sectie al op social media?

     

+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin