En: ontwikkeling kwaliteitskader Forensische Zorg
 
online lezen 
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Forensische Psychologie
oktober 2020
 
 
Ontwikkeling kwaliteitskader Forensische Zorg
 
Negen kritische psychologen uit onze sectie zijn samen met de beleidsmedewerkers van het NIP nauw betrokken bij de ontwikkeling van het kwaliteitskader Forensische Zorg.

Psycholoog en filosoof Robert Pirsig schreef in 1974 het cultboek Zen and the Art of Motorcyle maintence. Hoewel de titel anders doet vermoeden gaat het boek over de vragen “Wat is goed?” en “Wat is kwaliteit?”

Ruim 50 jaar later probeert het ministerie van Justitie en Veiligheid in een groot kwaliteitsprogramma een afgeleide vraag te beantwoorden: “Wat is kwalitatief goede forensische zorg?”

The Art of Motorcycle Maintance verkocht wereldwijd 5 miljoen exemplaren, zo vaak zal het kwaliteitsprogramma niet gelezen worden maar een fractie daarvan zou al een verdieping voor het werkveld zijn.
Dit doen wij bij de ontwikkelingen van het kwaliteitskader  
Volg onze webinar op 27 oktober over het kwaliteitskader  
Gratis e-learnings via de Forensische Leerlijn
Wij vinden het belangrijk dat wij als sectie een verbindende functie hebben en dat we mensen binnen de Forensische zorg met elkaar in contact brengen. Afgelopen jaar verzorgde het EFP (Expertise Centrum Forensische Psychiatrie) een webinar bij ons over hun organisatie.  Een zeer interessant project van het EFP is de Forensische Leerlijn. De Forensische Leerlijn bestaat in de basis uit een samenhangend geheel van e-learning modules en wordt kosteloos aangeboden.
Ontdek de Forensische Leerlijn  
 
In 2022 geen minutenregistratie in de Forensische Zorg
 
Het Zorgprestatiemodel GGZ & FZ wordt met ingang van 2022 ingevoerd. Voor de inhoud van de Forensische Zorg heeft het weinig directe gevolgen voor de administratie en financiële afhandeling. De beloftes zijn: minder administratie, verblijfsdagen, verrichtingen en consulten en sneller financiële afhandelingen. Het NIP en DJI denken mee.
Lees meer over dit ambitieuze project  
Bekijk het filmpje met uitleg  
Nieuw werkboek FHIC - Relationele veiligheid in het belang van de reductie van dwang&drang
 
Een FHIC is een gesloten afdeling in een forensische zorginstelling, waar forensische patiënten die in crisis verkeren tijdelijk worden opgenomen. Om verdere terugval, ontwrichting van de (behandel) omgeving en delictrecidive te voorkomen wordt de zorg tijdelijk opgeschaald en wordt de patiënt opgenomen op de FHIC. Sinds 2016 ondersteunt het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) het werkboek High en Intensive Care vanuit Forensische Perspectief (FHIC) in samenwerking met het Amsterdam UMC. We nemen jullie graag mee in de laatste ontwikkelingen.
Lees meer over het FHIC  
Terugkijken: Webinar Delictanalyse en Delictscenario 
 
Op 15 september j.l. namen collega’s Frederieke Ekkelkamp en Daan Kramer (beiden werkzaam bij Transfore) zo’n 130 deelnemers vanuit het NIP en de VGCt mee in een inspirerend webinar over de delictanalyse en het delictscenario. Zowel het ontstaan van de delictanalyse, de onderzoeken ernaar, de huidige richtlijn als de problemen in de uitvoering werden door Frederieke en Daan uitvoerig aan de orde gesteld. De richtlijn werd aan de hand van casuïstiek en ludiek filmmateriaal doorlopen. Verschillende dilemma’s en problematieken passeerden de revue.

Wij bedanken als sectie de sprekers voor hun inzet en het interessante webinar!
Kijk het webinar hier terug  
Coronadossier Forensische Psychologie
 
We hebben inmiddels al meer dan een halfjaar te maken met het coronavirus. Psychologen zijn het afgelopen jaar tot het gaatje gegaan om zo goed mogelijke zorg te geven aan forensische patiënten en hebben veel creativiteit hierbij ingezet. Nu beginnen we langzamerhand een routine te ontwikkelen voor de professionele en verantwoorde zorg. Dit doen we aan de hand van de algemene regelgeving vanuit de overheid, maar natuurlijk ook vanuit de beroepsethiek van het NIP en de informatie en instructies over veilig werken. 

Ook is opgemerkt dat elke locatie en setting dezelfde algemene regels op een andere manier in de praktijk kunnen implementeren. Dit was mogelijk door het met elkaar creëren en delen van effectieve en efficiënte methodes op de werkvloer en via sociale media.

Wij hebben vanuit de sectie Forensische Psychologie dan ook besloten het coronadossier enkel nog periodiek te voorzien van nieuwe en relevante informatie voor de forensische psychologen over covid-19. Deze informatie kun je vinden via de onderstaande links. Uiteraard blijven wij bereikbaar voor leden en niet-leden voor vragen. Ons emailadres is: sectiefp@psynip.nl.

Wij wensen de forensische psychologen veel doorzettingsvermogen, geduld en succes in de aankomende coronatijd!
Bekijk deze Q&A voor de forensische zorg in coronatijd  


Bekijk de tips van Expertisecentrum Forensische Psychiatrie  
 
Aankomende webinars
22
okt
NIP-Webinar – Maak jij het middelengebruik van je collega of cliënt bespreekbaar? - Vroegsignalering van middelengebruik op de werkvloer en hoe daar mee om te gaan.
27
okt
Toekomstbestendig stelsel Forensische Zorg - Het huidige stelstel forensische zorg moet structureel versterkt worden. Maar hoe pak je dat aan? En wie hebben we daarvoor nodig? 
6
nov
Online masterclass Neuropsychologische diagnostiek - Hoe pak je neuropsychologisch onderzoek aan? Wanneer is een score afwijkend? Welke conclusie kan getrokken worden? En hoe schrijf je dat op?
10
nov
Webinar Risicotaxatie in de praktijk - .Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van risicotaxatie worden besproken en je krijgt praktische tips aan de hand van sprekende voorbeelden.

Word Psycholoog NIP!
 
De titel ‘psycholoog’ is niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat iedereen zich psycholoog kan noemen, ongeacht opleiding of werkervaring. Door het dienstmerk Psycholoog NIP te gebruiken, laat je zien dat je lid bent van onze vereniging en beschikt over een universitair diploma in de psychologie én ervaring hebt als psycholoog. Kortom: een kenmerk voor kwaliteit.
Bekijk de voorwaarden  
Verbreed je netwerk!
Samen met 1200 andere leden van de sectie Forensische Psychologie op de hoogte zijn van het laatste forensische nieuws? 
Volg ons ook op LinkedIn!  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin