Laatste week vroegboekkorting! online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie LWP
oktober 2020
 
 
Beste LWP-leden,
 
Na een zomer die voor de meesten van de bestuursleden wat anders verliep dan gepland, hebben we in september weer voor het eerst sinds maanden face-to-face kunnen vergaderen. Daarbij hebben we onze nieuwste aanwinst in het bestuur, Tanja Konig, eindelijk in levende lijve mogen ontmoeten! Ontdek wie Tanja is.
Wil jij je als psycholoog, net als Tanja, landelijk inzetten om lichaamsgerichte psychologie op de kaart te zetten? Dan heb je geluk, we hebben nog twee vacatures openstaan.
 
Hoewel we de afgelopen maanden wat minder zichtbaar zijn geweest, hebben we niet stilgezeten. In juni vond ons webinar ‘Online lichaamsgericht werken en zelfregulatie’ plaats, dat goed is bezocht en ook zeer vaak is teruggekeken. Daarnaast hebben we gewerkt aan een whitepaper over aanraking in de psychologie, dat momenteel in de afrondende fase is. Ook hebben we onze sectiepagina op de website vernieuwd, dus neem gerust een kijkje!  
 
Daarnaast maken wij ons op voor onze face-to- face bijeenkomst van dit jaar: de LWP Sectiedag op 21 november 2020 over ontwikkelingstrauma en lichaamsgerichte interventies die kunnen worden ingezet om dit te behandelen. LWP-leden krijgen vroegboekkorting voor deze dag, dus zorg dat je je aanmeldt vóór 12 oktober.
 
Wij kijken er naar uit jullie weer te zien en te spreken! Want als de afgelopen tijd iets duidelijk heeft
gemaakt, is het dat er toch niets gaat boven lijfelijke aanwezigheid.
 
Muriël Lindeijer
Voorzitter sectie LWP
Wil jij je inzetten voor jouw beroepsvereniging?
 
Heb jij interesse om, net als Muriel, Laura, Elske, Tanja en Odette, het lichaamsgericht werken verder op de kaart te zetten? Word jij onze nieuwe voorzitter? Of begin je liever eerst als algemeen bestuurslid? Je bent van harte welkom!

Voor een oriënterend gesprek of meer informatie neem je vrijblijvend contact op via lwp@psynip.nl.
Lees de ervaringsverhalen van actieve leden  
 
LWP Sectiedag Ontwikkelingstrauma - Op weg naar triomf!
 
Op zaterdag 21 november neemt GZ-psycholoog en traumaspecialist Rachporn Sangkasaad Taal ons mee in het behandelen van ontwikkelingstrauma met Resource Therapy (RT). RT is een in Nederland nog relatief onbekende, efficiënte psychotherapeutische benadering gebaseerd op het uitgangspunt dat onze persoonlijkheid niet één homogeen geheel is, maar uit een aantal delen bestaat. De ochtend staat in het teken van de theorie, in de middag wordt de behandelmethode gedemonstreerd en gaan we er zelf mee aan de slag door middel van praktijkoefeningen. Uiteraard allemaal op de gepaste 1,5 meter afstand.
Ben je erbij 21 november? Meld je aan!  
Muriël Lindeijer in Tijdschrift De Psycholoog
Onze voorzitter werd geïnterviewd over lichaamsgericht werken en de RINO opleiding Lichaamsgericht Psychologie: ‘Als je als therapeut weet wat je doet, en daar geschoold in bent, is meer aandacht voor het lichaam alleen maar goed.’
Open het artikel (pdf)  
 
Boeken over lichaamsgericht werken
 
Tip: Lichaamsgericht Mentaliseren - Jaap Spaans
In oktober verschijnt dit boek, je kunt het nu alvast reserveren. Hier alvast een tipje van de sluier:

Lichaamsgericht mentaliseren gaat over het leren ervaren van verbinding tussen lichamelijke signalen en innerlijke belevingen zoals gedachten, emoties en herinneringen. Het schetst hoe de therapeut doelbewust stilstaat bij actuele lichaamssignalen en innerlijke ervaringen van de patiënt en van zichzelf. Door de open wederzijdse uitwisseling hierover ontwikkelt zich bij de patiënt het besef van niet-onderkende lichamelijke sensaties en innerlijke reacties. Zo ontstaat er perspectief op herstel van kwaliteit van leven.
 
Boekrecensie
In levende lijve: het lichaam in de psychotherapie - Nelleke Nicolai

Vanuit een zeer breed spectrum van allerlei theorieën onderbouwt en beschrijft Nelleke Nicolai de eenheid van lichaam en geest: hechtingstheorie, intersubjectieve theorie, neurobiologie en filosofische invalshoeken, van 1900 tot nu. Dit maakt het boek zeer waardevol als overzicht, maar geeft het ook een hoge informatiedichtheid. Als je interesse hebt in lichaamsgericht werken, leer je hier hoe je de lichaamsbeleving van de cliënt kunt bezien als resultaat van iemands geschiedenis. Je leert de samenhang met emotieregulatie, met het vermogen tot mentaliseren en het vermogen om relaties aan te gaan met anderen en met zichzelf.
 
De aangereikte methode van werken is echter mentaal. Het gaat om beschouwing, waarneming van het lichaam en het ontwikkelen van taal om woorden te geven aan beleving bij een cliënt. Lichaamsgerichte technieken worden niet besproken (op enkele op ontspanning gerichte technieken na). Het boek is een waardevolle aanvulling op de bestaande literatuur en biedt een goed onderbouwde kennismaking met de mogelijkheden van het betrekken van het lichaam in de psychotherapie.
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin