En: laatste kans om de vragenlijst WEP in te vullen online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief
Startende Psychologen
juli 2020
 
 
Beste Startende Psycholoog,

Dit is alweer onze laatste nieuwsbrief voor de zomerstop. We gaan ongetwijfeld een andere zomer in dan we allen bedacht hadden, al blijkt dat we er als land het beste van maken. Zo lopen campings en vakantieparken in Nederland snel vol. Mocht je nog weg willen in eigen land, moet je haast maken volgens dit artikel.

In deze nieuwsbrief vind je weer een aantal artikelen waarvan we denken dat het je interesseert. Heb je verder onze vragenlijst over de WEP al ingevuld?
 Die sluit namelijk binnenkort en we kunnen jouw input goed gebruiken! Daarnaast hopen we je te zien bij de schematherapieworkshop die we op gepaste anderhalve meter afstand organiseren op 21 september in Utrecht!

Zoals altijd sluiten we de nieuwsbrief weer af met een podcasttip en een boekentip.

Fijne zomer!

Bestuur Startende Psychologen

Sectie Startende Psychologen gaat samenwerking aan met VCP Young Professionals 
De sectie Startende Psychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) sluit zich aan bij VCP Young Professionals. VCP YP behartigt de belangen van jonge professionals en biedt daarnaast een netwerk voor het uitwisselen van ervaringen, kennis en informatie. 

“Met deze samenwerking kunnen wij als startende psychologen samen optrekken met andere starters om een krachtiger geluid te laten horen en onze belangen te behartigen richting de politiek", zegt bestuurslid van de sectie Katja Feiler.

Lees meer over deze nieuwe samenwerking  
Beeldbellen, wat vinden we ervan?
 
Uit grootschalig onderzoek onder Nederlandse behandelaren is gekeken naar effectiviteit van, en de mening van hulpverleners over, beeldbellen ten opzichte van face-to-face contact. Ook Guido Machielsen schreef me aan dit artikel. Je weet wel, de klinisch psycholoog waarmee wij de basiscursus CGT tegen een goedkoop tarief aanbieden.
Lees de uitkomsten van het onderzoek  
De behandeling die de wereld belooft te verlossen van trauma
 
Eye Movement Desensitization and Reprocessing is dé behandeling van de toekomst, zo komt in dit artikel naar voren. Nina Polak, journaliste van de Correspondent, spreekt prof. Dr. De Jongh, afdelingshoofd onderzoek bij PSYTREC en dr. Matthijssen van Altrecht Academisch Angstcentrum over hun ervaring en onderzoek naar effectiviteit en toepassing van EMDR. Tevens wordt in het artikel Melissa gevolgd, een cliënte die EMDR ondergaat.
Open het artikel  
Omarm de kanarie in de mijn!
 
'Elk geval van burn-out zou een reden moeten zijn om de werkorganisatie tegen het licht te houden. Omarm elke uitgevallen medewerker, want hij is de kanarie in de mijn', aldus Cora Reijerse, bestuurslid Sectie A&O NIP. In het nieuwe Manifest burn-out wordt gewezen op misverstanden die breed leven over burn-out en in de Whitepaper wordt vanuit een wetenschappelijke insteek verder uitgediept hoe het echt zit.
Bekijk het manifest en de Whitepaper over burn-out  
PrivacyApp Jeugd voorziet in behoefte
 
De PrivacyApp Jeugd trekt maandelijks ruim 1000 gebruikers, merendeels professionals uit de Jeugdhulp en Jeugdbescherming. De gebruikers evalueren de app positief. Ze vinden meestal een bruikbaar antwoord op hun privacy-vragen of de app helpt hen daarbij goed op weg.

Ook gebruiken professionals de app vaak om met jeugdigen of hun ouders het gesprek over privacy en gegevensuitwisseling te voeren. Als verbetering geven gebruikers aan dat ze graag zouden zien dat de PrivacyApp, een echte app wordt die ook beschikbaar komt in de appstores.

Wil jij deze app ook gaan gebruiken?  
Hoe is het om te leven met een psychose?
 
Monique van Oostrum spreekt verschillende mensen die in het verleden last hebben gehad van een psychose. Hoe ziet dat eruit? Hoe verloopt de behandeling? Wat zijn beschermende factoren?
Lees het artikel in NRC  
Podcasttip: Strategies to relax the mind
Hoe om te gaan met stress? En wat is stress precies? In deze aflevering van Collective Insights spreekt dr. David Rabin over wat stress is, de verschillen tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel en de rol daarvan in stress-beleving, en wat je kunt doen doen om minder gestrest te raken.
Beluister de podcast  
 
Boekentip: Trauma & herstel
In Trauma & Herstel schrijft de Amerikaanse psychiater Judith Herman over het beloop van traumaonderzoek, de rol van het feminisme daarin maar ook hoe trauma behandeld zou moeten worden. Zeer interessant om een beter beeld te krijgen van de complexiteit van trauma en het leven erna. 
Bekijk het boek  
 

Op de valreep... Gratis online conferentie! 
Vanaf deze week (29 juni t/m 5 juli) vindt er een online conferentie plaats over early life stress and unresolved emotional trauma. Sprekers zijn onder andere psychiater Bessel van der Kolk (schrijver van de boekentip uit de vorige nieuwsbrief).
Kijk hier voor meer informatie

 
Agenda
4 september – Summerschool A&O – Psychologie in de boardroom, lessen voor psychologen

21 september – Workshop Schematherapie

23 september – Intervisie bijeenkomst Family Mediation

25 september – Summerschool A&O – van burn-out naar bevlogenheid

8 oktober – Donderdagbijeenkomst met Ellen Laan – Seksualiteit bespreekbaar maken

NIP-webinars terugkijken? Bekijk het aanbod  
Contactgegevens
Bestuur 
Eline van Lieshout – Voorzitter
Nicole Gordon – Secretaris
Katja Feiler – Penningmeester
Claire Muris – PR-functionaris Extern/Intern
Ruben Atteveld – PR-functionaris Intern/Extern
Jeske Schouten – SPIN-coördinator
Lieke van den Heuvel – Algemeen bestuurslid
Jeroen van Raak – Student in Sectie (SIS)


Mail | Website | Facebook | LinkedIn
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin