En: online bijeenkomst over (her)registratie

online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie LWP
juni 2020
 
 
Beste LWP-leden,
Deze tijd vraagt om leren leven met onzekerheid. Sommigen van jullie zullen op dit moment minder cliënten zien, minder inkomen hebben of alleen online behandeling kunnen bieden. Sommigen van jullie zullen misschien op dit moment juist meer te doen hebben en moeten zoeken naar manieren om goed voor zichzelf te blijven zorgen temidden van alle drukte.

Misschien worstel je met de vraag hoe je je werk, en dan met name het lichaamsgericht werken met cliënten, vorm kunt geven of voort kunt zetten. Het kan zijn dat je hier zelf al een creatieve vorm voor hebt gevonden - crisis kan immers een impuls geven aan creativiteit - maar in deze nieuwsbrief hopen we je hierin een beetje bij te kunnen staan.

Druk bezig achter de schermen
Omdat deze tijd ook van ons als bestuur de nodige flexibiliteit vraagt, zijn we de afgelopen twee maanden vooral achter de schermen actief geweest. Onze webpagina is onder constructie en onze Facebook- en LinkedIn-pagina’s zullen snel volgen. Verder zijn we bezig met het in kaart brengen van de ‘evidence-base’ van verschillende lichaamsgerichte stromingen, met als doel dit meer inzichtelijk maken voor onze leden. Zo kunnen stromingen met elkaar worden vergeleken. Belangrijker nog: we willen met het resultaat duidelijk maken dat lichaamsgerichte interventies ertoe doen in een psychologische setting.

Ken je een interessant onderzoek over lichaamsgericht werken? Mail ons!
Wij schrijven hiertoe verschillende lichaamsgerichte v
erenigingen aan, maar we horen ook graag van jullie! Mogelijk zijn er op dit moment lopende onderzoeken waar wij als sectie LWP geen weet van hebben. Hierbij dus het verzoek om ons per mail op de hoogte te stellen van afgeronde, lopende of geplande studies naar bewegings- of lichaamsgerichte interventies.

De (her)registratie komt er weer aan
Temidden van al het andere wat er momenteel in en om ons heen gebeurt, komt ook de tijd van herregistratie er weer aan. Omdat we onze LWP-leden hier nu extra in willen ondersteunen, organiseren we een online bijeenkomst met aandacht voor (her)registratie. Omdat er ook een inhoudelijk programma wordt geboden, wordt de bijeenkomst geaccrediteerd voor 2 punten. Dat is mooi meegenomen! En deelname is gratis voor onze NIP-leden.

De start van het webinar 'Online Lichaamsgericht werken en zelfregulatie' zal gericht zijn op mensen die zich willen herregistreren of willen onderzoeken of zij zich kunnen registreren als LWP-NIP. De leden van de accreditatiecommissie zijn aanwezig om vragen over dit onderwerp te beantwoorden. Onze ervaring is dat leden vaker in aanmerking komen voor een LWP-NIP registratie dan ze zelf denken. 

Lees meer over registratie  


Meld je aan voor het webinar  
 
Webinar 'Online lichaamsgericht werken en zelfregulatie' - 26 juni
Tijdens deze workshop neemt Puck van Groningen, oud-voorzitter van de sectie LWP ons mee in de wereld van het online lichaamsgericht werken, met aandacht voor het thema zelfregulatie. Want wat vraagt online lichaamsgericht werken van ons? Hoe behoud je contact tijdens een belsessie? Herken je de overlevingsstrategieen van je cliënt? En hoe zet je zelfregulatie in en weet je of het aanslaat bij de cliënt?
Schrijf je in  
 
RINO opleiding lichaamsgerichte psychologie
 
Ook dit najaar gaat de eerste module (A) van de lichaamsgerichte opleidingsroute weer van start. De eerste enthousiaste aanmeldingen zijn al binnen. Deze module kan ook als op zichzelf staande cursus gevolgd worden. Deel B kon mede door de corona-perikelen afgelopen voorjaar niet van start gaan, maar staat gepland voor volgend voorjaar.
Meld je aan voor Module A  
Lichaamsgericht werken in coronatijd
 
Lichaamsgericht werken vormt in coronatijd een extra uitdaging. Je zit niet samen in een ruimte en bent niet in elkaars nabijheid. Gelukkig is daar een inspirerend artikel van Pat Ogden, oprichter van het Sensorimotor Psychotherapy Institute, met tips over hoe je ook op afstand toch verbinding kan maken en lichaamsgericht te werk kan gaan.
Open het artikel  
Opleidingsverslag Laura Noordermeer over cursus Focusing

Niet alleen accepteren wat zich aandient in het beluisteren van het lijf, maar dit 'iets' een stem geven. Na een eerdere korte kennismaking met Focusing was ik nieuwsgierig geworden naar deze stroming en de toepasbaarheid binnen mijn werk.

Lees het verslag van Laura  
Boekentip: Ontwikkelingstrauma helen - Laurence Heller & Aline Lapierre
 
Hoewel mensen ogenschijnlijk lijden aan ontelbare emotionele problemen, kunnen de meeste hiervan volgens Laurence Heller en Aline LaPierre worden teruggeleid naar vijf biologische basisprincipes: de behoefte aan verbinding, afstemming, vertrouwen, autonomie, en liefde en seksualiteit. 

Heller en LaPierre introduceren het NeuroAffective Relational ModelTM (NARM), waarin een niet-traditionele benadering van psychodynamische en lichaamsgerichte psychotherapie en het werken met identiteit worden gecombineerd. 
Lees meer over dit boek  
 
Vacatures bestuur sectie LWP
Er zijn vacatures vrijgekomen binnen het bestuur van de LWP voor:
 
  Ben jij ons nieuwe bestuurslid?
Bekijk alle vacatures binnen de vereniging  
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin