En: NPO in coronatijd online lezen  |  afmelden
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Neuropsychologie
juni 2020
 
 
Klinisch Neuropsycholoog in FWG
De functie Klinisch Neuropsycholoog wordt eindelijk opgenomen in de FWG! Een belangrijk speerpunt van ons als sectie Neuropsychologie, waar het NIP zich al langdurig voor heeft beijverd.

De functienaam Klinisch Neuropsycholoog was niet opgenomen in de FWG. Klinisch Neuropsychologen werden daarom veelal ingeschaald als Klinisch Psycholoog, terwijl dit een wezenlijk andere functie betreft, met een andere opleiding. Tijdens de meest recente vergadering van de PAG* is besloten dat deze functienaam als referentiefunctie bij de kernfunctie gedragsdeskundige aan het FWG-systeem wordt toegevoegd.

*De PAG is het adviesorgaan van de FWG, bestaande uit vertegenwoordigers van sociale partners, waaronder de FBZ waar het NIP lid van is

Neuropsychologisch onderzoek in coronatijd
 
We hebben als sectie Neuropsychologie aanbevelingen opgesteld voor het doen van neuropsychologisch onderzoek in een anderhalvemetersamenleving. We geven in deze aanbevelingen suggesties om het testonderzoek veilig face-to-face uit te kunnen voeren.

Oplossingen zullen uiteraard ook lokaal beïnvloed en bepaald worden, door de omstandigheden en locatie. Het document bevat daarom algemene aanbevelingen voor de afname van een NPO in coronatijd die in verschillende settingen van toepassing kunnen zijn. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de RIVM-richtlijnen, adviezen van het NIP, en de richtlijn GGZ en corona.

Bekijk de aanbevelingen  
Blijf up-to-date via het NIP coronadossier!
Het NIP corona themadossier wordt dagelijks aangevuld met nieuwe informatie. Je vindt hier alles rondom veelgestelde vragen, regelgeving, richtlijnen en financiën, maar ook NIP-psychologen in het nieuws, wetenschappelijke artikelen, blogs en vlogs.

We horen graag van onze leden waar zij momenteel tegen aan lopen in hun werk. Mis je iets in het corona themadossier of heb je hulp nodig bij een andere kwestie? Laat het ons weten via info@psynip.nl

Open het dossier  
 
Leidraad nazorg patiënten COVID-19 verschenen
 
Het is de verwachting dat een deel van de COVID-19 patiënten fysieke, cognitieve en/of psychische klachten zal houden. Adequate nazorg voor deze patiënten is essentieel. In de leidraad zijn adviezen opgenomen voor de nazorg voor COVID-19 (verdachte) patiënten die behandeld zijn in eerste lijn en patiënten die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis.

De Federatie Medisch Specialisten heeft samen met andere partijen een leidraad opgesteld voor de nazorg aan patiënten met COVID-19. Ook vanuit het NIP is hieraan bijgedragen.

Bekijk de leidraad  
Commissieleden gezocht!
 
Wil je je graag inzetten voor je vakgebied, samenwerken met collega’s uit je werkveld en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Sluit je dan aan bij een van onze commissies. Vanaf 1 september zullen de volgende commissies van start gaan:

  • PR-commissie: verzorgen van inhoud voor de nieuwsbrief, regelmatig posten op de social media kanalen en website up-to-date houden.
  • Kwaliteit- en onderwijscommissie: organiseren van nascholing/masterclass voor master- en gz-psychologen, meedenken over beoordelen curriculum, organiseren symposia.
  • Richtlijnen, diagnostiek en behandelingscommissie: beoordelen en uitzetten van richtlijnen, eventueel monodisciplinaire richtlijnen opzetten, samenwerken met NVN, samenwerken met secties Revalidatie en PAZ.
 
Meer informatie of je aanmelden? Mail ons!  
Ben jij onze nieuwe collega-bestuurslid?
 
Wil jij je expertise inzetten in het belang van collega-neuropsychologen en als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het psychologenveld? Dan kan de functie van algemeen bestuurslid van de sectie Neuropsychologie van het NIP een leerzame, interessante en dynamische uitdaging voor je zijn.
Bekijk de vacature  
Accreditatiepunten nodig voor herregistratie Klinisch Neuropsycholoog?
De NIP sectie Neuropsychologie verzorgt standaard voor NIP-leden de accreditatie-aanvragen voor de Europese congressen van de FESN en INS. Als je geen NIP-lid bent, kunnen wij je accreditatie niet honoreren. De symposia die door de sectie worden georganiseerd zijn wel altijd voor iedereen geaccrediteerd.

Wist je dat we ook andere symposia accrediteren op aanvraag? NIP-leden kunnen hiervoor een aanvraag indienen. Bekijk daarvoor de accreditatieprocedure en voorwaarden op onze website.

Dien je aanvraag voor 2020 in  
 
Accreditatie voor Virtual Event INS
Op 1 en 2 juli organiseert The International Neuropsychological Society (INS) een online event over o.a. de neurowetenschap achter slapen, dromen en geheugen. Wij vragen als sectie Neuropsychologie accreditatie aan voor herregistratie KP/KNP voor onze NIP-leden. Zorg dat je van tevoren per mail (neuropsychologie@psynip.nl) laat weten dat je gebruik wilt maken van deze accreditatie-aanvraag, zodat je op de NIP deelnemerslijst komt. Dan zorgen wij dat je de accreditatie na afloop van het evenement ontvangt.
Aanmelden voor INS op 1 & 2 juli  
 
Afstudeeronderzoek neuropsychologisch syndroom ‘halfzijdige verwaarlozing’
Halfzijdige verwaarlozing, oftewel neglect, is een complex syndroom met verschillende verschijningsvormen. Er is dan ook uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar verricht binnen het bredere veld van de cognitieve neurowetenschappen. Hoe gaan clinici die in de praktijk werken met onder andere CVA-patiënten om met dit veelzijdige en complexe fenomeen?

De gegevens worden gebruikt voor een beschrijvend onderzoeksartikel en om aanbevelingen op te stellen voor het optimaliseren van neglect diagnostiek in de Nederlandse praktijk. Jouw deelname kan op die manier bijdragen aan verbetering van de klinische standaarden. Als je vragen hebt over dit onderzoek kunt u contact opnemen met hoofdonderzoeker Anne Doortje Vaassen (annedoortje.vaassen@student.uva.com).

Start de vragenlijst  
NIP webinars terugkijken
 
De afgelopen tijd zijn er elke week meerdere webinars geweest over verschillende onderwerpen, zoals Slaap, Corona en Medische Psychologie, Corona en Ouderenpsychologie, Balans vinden in Coronatijd en Nazorg bij COVID-19. Als NIP-lid kun je al deze webinars gratis terugkijken op onze website.
Bekijk de NIP webinars  
Masterclass Neuropsychologische diagnostiek verzet naar 6 november in verband met corona
Wil jij je verder bekwamen in de neuropsychologisch diagnostiek? Dan is deze masterclass een aanrader! Wij nodigen je uit om je eigen casus in te brengen en te sparren met ervaren (Klinisch) Neuropsychologen. Naast een interactieve lezing bieden we intervisie aan, waarin alle ruimte is voor vragen. Leer van elkaar en van de expert. Hoe pak je neuropsychologisch onderzoek aan? Wanneer is een score afwijkend? Welke conclusie kan getrokken worden? En hoe schrijf je dat op?
Bekijk het programma en meld je aan  
 
18
jun
Webinar (De)stigmatisering van verslaving en andere psychische aandoeningen: wetenschappelijk overzicht en praktische handvatten voor hulpverleners - Wat is stigmatisering en welke invloed heeft stigma op mensen met een psychische aandoening? Wat weten we hierover op basis van wetenschappelijk onderzoek?
1
jul
INS 2020 Virtual Event: The Neuropsychology of Pleasure, Dreaming and MemoriesThe International Neuropsychological Society organiseert op 1 en 2 juli een interessant online event over onder andere de neurowetenschap achter slapen, dromen en geheugen. 
10
sep
Suïcidepreventiecongres - Op Wereld Suïcide Preventiedag organiseert RINO Amsterdam, samen met onder meer het NIP, het congres Suïcidepreventie – van goedbedoelend naar professioneel
6
nov
Masterclass Neuropsychologische diagnostiek - Wil jij je verder bekwamen in de neuropsychologisch diagnostiek? Dan is deze masterclass een aanrader! Wij nodigen je uit om je eigen casus in te brengen en te sparren met ervaren (Klinisch) Neuropsychologen.

Vergroot je netwerk!
Wil je samen met 1000 andere sectie Neuropsychologie leden op de hoogte zijn van het laatste sectienieuws en kennis en ervaringen uitwisselen?
Word lid van de LinkedIn-groep van de sectie Neuropsychologie  
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin