En: webinar burn-out bij startende psychologen

online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief Startende Psychologen
mei 2020
 
 
Beste Startende Psycholoog,

In deze nieuwsbrief niet alleen corona-nieuws, maar ook ander nieuws, bijvoorbeeld over onderzoek naar autisme en levensloop en mentale klachten bij de anticonceptiepil. Sluit je ook aan bij ons webinar op 2 juni over burn-out bij startende psychologen? De inschrijving is geopend! Ook kun je je weer met flinke korting inschrijven voor de basiscursus CGT. We sluiten de nieuwsbrief traditiegetrouw af met een podcasttip en een boekentip (en stiekem een bonus-boekentip).

Veel leesplezier!

Bestuur Startende Psychologen

Agenda

27 mei – Webinar ‘Psychologie is overal. Ook tijdens COVID-19’

29 mei – Webinar ‘Wat is een effectieve gedragsinterventie?

2 juni – Webinar: Burn-out bij startende psychologen

9 juni – Online bijeenkomst: Psychologie op Middelbare School

4 september – Summerschool A&O – Psychologie in de boardroom, lessen voor psychologen

21 september – Workshop Schematherapie

 

Corona - het laatste nieuws voor psychologen
 
We proberen al het corona-gerelateerde nieuws in een bericht te omvatten, te beginnen met het laatste nieuws voor psychologen op een rij. Daarnaast heeft het RIVM samen met Arq een loket opgezet voor mentale gezondheid in tijden van corona. 
Bekijk ook het NIP-coronadossier  
"We krijgen steeds beter beeld van autisme"
 
Ontwikkelingspsycholoog Sander Begeer doet onderzoek naar autisme aan de VU Amsterdam. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft hij het Nederlands Autisme Register (NAR) opgericht. Het NAR volgt de levensloop van mensen met autisme, waarmee het beloop van de diagnose en gepaarde problemen longitudinaal in kaart worden gebracht. 
Lees meer over het onderzoek  
Nieuwe huisartsenrichtlijn over psychische bijwerkingen anticonceptiepil
 
De afgelopen tijd is er meer aandacht geweest voor mentale bijwerkingen van de anticonceptiepil. Bijvoorbeeld despressiviteit, neerslachtigheid en verlaging van het libido. Ineke van der Vugt van het Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit spreekt in het radioprogramma Stax&Toine over de herziene richtlijn.
Beluister het fragment  
Raadpleeg een beroepscoach
Wist je dat er bij het NIP beroepscoaches NIP klaar staan voor al jouw vragen? Met de beroepscoaches kun je vrijblijvend contact opnemen, bijvoorbeeld wanneer je vragen hebt over de mogelijkheden als psycholoog. Welke richting wil je op? Hoe positioneer je jezelf in de arbeidsmarkt?
Vraag advies  
 
Wijziging eisen aanvraag PSYCHOLOOG NIP
Voorheen moesten er bij het aanvragen van dienstmerk PSYCHOLOOG NIP twee verklaringen ondertekend worden door anderen met het dienstmerk. Dat kan nu ook door collega’s die een BIG-registratie hebben (GZ-psycholoog, orthopedagoog-generalist, psychotherapeut).
Vraag het dienstmerk aan  
 
Inschrijven basiscursus CGT met 250 euro korting!
De jaarlijkse CGT basiscursus van Guido Machielsen gaat weer van start! Guido Machielsen is klinisch psycholoog, hoofddocent behandeling aan de RINO voor de GZ-opleiding, supervisor en leertherapeut en geeft al jaren via het NIP de CGT basiscursus. Speciaal voor NIP-leden met €250 korting! De inschrijving sluit 15 augustus. De cursus start 30 oktober face-to-face, tenzij de corona-maatregelen nog van kracht zijn. Dan zal er een online omgeving ingericht worden voor het volgen van de cursus.
Meld je aan  
 
Podcasttip: This Jungian Life
 
De podcasttip is ditmaal niet een aflevering van een serie, maar een complete serie! This Jungian Life is een podcastserie waarin 3 hosts actuele punten of problemen benaderen via het theoretische framework van de psychoanalyst Carl Jung. In iedere aflevering benaderen ze op dezelfde manier een droom van een luisteraar.
Beluister de podcast op Spotify  
Boekentip: The Body Keeps the Score
Deze maand is de boekentip The Body Keeps theScore van Bessel van der Kolk. Van der Kolk is een Nederlandse psychiater, inmiddels woonachtig in Boston, en hij heeft meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar trauma en de rol van trauma in psychisch lijden. "Traumatic stress is a response of the entire organism." Een aanrader voor het ontwikkelen van nieuwe inzichten, bijvoorbeeld bij het holistisch vormgeven van een casusconceptualisatie.
Bestel het boek  
 
Bonus boekentip: gratis boeken over psychotherapie
Deze maand hebben we een bonus boekentip! Download gratis ebooks (pdf en epub) over psychotherapie, psychiatrie en psychoanalyse. Let wel, de boeken zijn wat verouderd, maar hiermee kun je je theoretische kennis vergroten.






Download de boeken  
 
Contactgegevens
Bestuur 
Eline van Lieshout – Voorzitter
Nicole Gordon – Secretaris
Katja Feiler – Penningmeester
Claire Muris – PR-functionaris Extern/Intern
Ruben Atteveld – PR-functionaris Intern/Extern
Jeske Schouten – SPIN-coördinator
Lieke van den Heuvel – Algemeen bestuurslid
Jeroen van Raak – Student in Sectie (SIS)


Mail | Website | Facebook | LinkedIn
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin