Webinar over kwaliteit in de forensische zorg online lezen 
Nederlands Insituut van Psychologen
 
 
Productie van mondkapjes in de PI: een inventarisatie van de corona-maatregelen in het werkveld van de forensisch psycholoog
Ben jij als psycholoog werkzaam in de forensische zorg? Dan zal ook jij te maken hebben met de maatregelen rondom het coronavirus. De sectie heeft een reeks vragen en ervaringen opgepakt en geeft een antwoord zo ver als mogelijk. In de bijgevoegde tabel zijn de restricties in de verschillende forensische zorg instellingen geïnventariseerd, zover bekend. Het betreft een inventarisatie van de sectie forensische psychologie van het NIP. 
Hoe reageert het werkveld?  
Bekijk het NIP coronadossier forensische psychologie  
Webinar 'Werken aan kwaliteit binnen de forensische zorg'
Als psycholoog binnen de forensische psychologie kan je heel wat nuttige kennis halen bij het Expertisecentrum Forensische Psychologie (EFP). Weten wat jij er precies kunt halen en wat zij precies voor je doen? Volg dan het Webinar op 12 mei! Dit webinar is exclusief en gratis voor NIP-leden.
Meld je aan  
 
Geen Corona-angstcultuur vanuit een Brabantse brandhaard
 
De ervaringen in de longstay kliniek in Zeeland van de Pompestichting laten zien dat met een afgewogen beleid en gerichte maatregelen de coronacrisis goed onder controle kan worden gehouden in de forensische zorg. Het is een kwestie van goed crisismanagement maar ook een beetje geluk, zo laat dit ervaringsbericht zien. 
Lees het ervaringsbericht  
Tijdschrift De Psycholoog: themanummer forensische zorg
 
De sectie Forensische Psychologie heeft samengewerkt met de redactie van tijdschrift De Psycholoog om een forensisch themanummer samen te stellen. Hierin zijn artikelen opgenomen over o.a. het tbs-systeem (van zowel volwassenen als jeugd), het Pieter Baan Centrum, psychopathie, risicotaxatie en er zijn diverse mensen uit het forensische werkveld geïnterviewd. Ook hebben Udo Nabitz, voorzitter van de sectie en Matthijs ten Hag, algemeen bestuurslid van de sectie, een artikel geschreven over de forensische zorg in Nederland.
Lees het themanummer op tijdschriftdepsycholoog.nl  
De casus Michael P., de plannen DJI en de psychologen in het gevangeniswezen
Naar aanleiding van de moord op Anne Faber door Michael P. stond de forensische zorg onder grote druk. Er volgden twee onderzoeken door de Inspectie van Justitie en Veiligheid en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Naar aanleiding van de onderzoeken schreef de minister in maart 2018 een kamerbrief naar de Tweede Kamer met zeven maatregelen. Om deze in de praktijk te brengen werd in oktober 2019 het programmaplan Forensische Zorg gestart gestart met vijf pijlers die veel verder gaan en fundamenteler zijn dan deze maatregelen.

Een aantal psychologen uit penitentiaire inrichtingen heeft zich nu tot het NIP gewend om mee te denken over de plannen. De psychologen in het gevangeniswezen zijn zich terdege bewust van het belang van de nieuwe werkwijze, waarbij er meer aandacht is voor risicotaxatie en de mogelijkheden om risicofactoren te behandelen. Het belang hiervan wordt gezien en zij willen hieraan een constructieve bijdragen leveren.

Ook de sectie Forensische Psychologie van het NIP juicht deze ontwikkeling binnen het gevangeniswezen toe. Tegelijkertijd vraagt deze werkwijze veel van de psychologen in het gevangeniswezen, zeker in een tijd waarin er schaarste is aan beschikbare GZ-psychologen en klinisch psychologen met forensische expertise.
Lees verder  
Even voorstellen... nieuwe bestuursleden
 
De sectie Forensische Psychologie verwelkomt twee nieuwe bestuursleden: Eefje Meulenkamp (r) en Lisanne van Pinxteren (l).
Zij stellen zich graag aan je voor.
Lees meer over de nieuwe bestuursleden  
 
De toegevoegde waarde van de TAT en Rorschach voor het forensische onderzoek
Enige tijd geleden presenteerde bestuurslid Harm Scharft een seminar over zijn voorliefde voor het gebruik van de projectieve testen, in het bijzonder de Rorschach en de TAT. In zijn presentatie gaf Harm een inkijkje in hoe beide testen werken en wat de aanvullende waarde is van projectief materiaal binnen de huidige diagnostiek.
Wat kun je met projectief materiaal in de praktijk?  
Scriptieprijs sectie Forensische Psychologie 2020
 
Op 14 februari 2020 vond het NIP Jaarcongres plaats met als thema: Het Brein. Hier werd voor de tweede keer de Scriptieprijs van de sectie Forensische Psychologie uitgereikt. In totaal waren er vier scripties genomineerd. De jury bestaande uit: Prof. Dr. Bruno Verschuere (Universiteit van Amsterdam), Juliette Hutten (De Forensische Zorg Specialisten) en Sebastiaan van Luik (GGNet, De Boog) hebben de scripties beoordeeld. Frederica Martijn won de prijs en gaf tijdens het congres een pitch over haar scriptie 'A meta analysis comparing adolescents who have sexually offended against intrafamilial versus extrafamilial victims'.
Lees meer over het besluit van de jury  
The influence of (systematic) treatment on criminal behaviour of adolescents
Onze laatste vergadering van 2019 vond plaats op dinsdag 17 december. Voor het symposium had de forensische sectie Thimo van der Pol, forensisch psychotherapeut en senior onderzoeker, uitgenodigd om te komen vertellen over zijn onderzoek ‘De invloed van systematische therapie op het criminele gedrag van adolescenten’. Het onderzoek in de vorm van een 3-level meta-analyse heeft gebruik gemaakt van data uit 19 wetenschappelijke onderzoeken (RCT’s). MultiDimensionele familie therapie (MDFT) werd vergeleken met cognitieve therapie (CT) en gedragstherapie (GT). Uit de resultaten kwam naar voren dat MDFT significant beter werkt voor zwaardere casus als bij de oppositionele gedragsstoornis en ernstig cannabisgebruik. Ook op de lange termijn blijkt MDFT significant beter te werken dan de treatment as usual (TAU) op de lange termijn. Voor een tweede studie is gebruik gemaakt van de zelf-rapportage. Uit de resultaten komt naar voren dat MDFT niet-criminele adolescenten beter beschermd tegen het beginnen met het plegen van criminele activiteiten dan CGT. Daarnaast zou MDFT het aantal gewelddadige delicten significant meer verlagen dan CGT. Dit gold niet voor vermogensdelicten. Uit het politie-arrestanten onderzoek werd de effectiviteit van MDFT onderzocht bij 109 adolescenten. Hieruit bleek dat MDFT, maar ook CGT zorgde voor 87% minder arrestaties bij deze jongeren. Interessant is het kijken naar de overeenkomende elementen van de verschillende systematische therapieën die zorgen voor deze hoge effectiviteit. Dit is onderzocht bij de volgende vijf systematische therapieën; MDFT, Multi Systeem Therapie (MST, FAST), Functionele Familie Therapie (FFT, hiervoor genaamd Relationele Gezinstherapie (RGT)), Multidimensionele Treatment Foster Care (MTFC) en Behavioral family systeem therapy (BFST). Uit de resultaten komt dat de overeenkomende effectieve mechanismes blijken te zijn; engagement, developmental process (phases), reframing, reinforcement, enactment en reconnecting. Wij danken Thimo van der Pol voor dit interessante symposium.
Agenda
De sectie Forensische Psychologie organiseert maandelijkse seminars met inhoudelijke onderwerpen vanuit het forensische werkveld. Elke seminar duurt van 18.30 uur tot 19.30 uur en is kosteloos en exclusief voor NIP-leden. Zolang de RIVM-maatregelen omtrent het coronavirus gelden, zullen de seminars digitaal plaatsvinden. 
12 mei 2020 19.30 - 20.30 uur
12
mei
Webinar Seminar 'Werken aan kwaliteit binnen de forensische zorg' - Als psycholoog binnen de forensische psychologie kan je heel wat nuttige kennis halen bij het Expertisecentrum Forensische Psychologie (EFP). Weten wat jij er precies kunt halen en wat zij precies voor je doen? Meld je dan aan voor het webinar.

Houd de volgende nieuwsbrief in de gaten voor de volgende seminars!
Verbreed je netwerk!
Samen met 1200 andere leden van de sectie Forensische Psychologie op de hoogte zijn van het laatste forensische nieuws? 
Volg ons ook op LinkedIn!  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin