Nederlands Insituut van Psychologen
online lezen  
Nieuwsbrief A&O-items
29 april 2020
 
 
Van de redactie
‘De coronacrisis is een feit. Maar de objectieve onderbouwing ervan is een fictie’, aldus Sandra Rethmeier. Monique Bekker ging op zoek naar de groepsdynamiek in digitale groepen. Volgens Godfried Westen zou de universitaire psycholoog van de toekomst een practitioner-scientist of nog liever een scientist-practitioner moeten zijn. Joke Tacoma mist als A&O’er allerlei signalen in het digitale contact. ‘Het leven is voorspelbaar en gaat zoals je dat wilt. Als alles goed functioneert, is er geen reden om dit te veranderen. Maar er is ook een keerzijde’, legt Angela Koolmees uit. En Huibrecht Boluijt vraagt zich af of we het na de coronacrisis allemaal anders gaan doen.

Margreet de Jonge
NIP A&O-Summerschool 2020 van start!
De NIP-sectie A&O organiseert dit jaar weer de succesvolle A&O-Summerschool, een aantal inhoudelijke nascholingsdagen van hoge kwaliteit op postmasterniveau. De school is exclusief toegankelijk voor academisch geschoolde A&O- en A&G-psychologen.

  • 04-09-2020 - Utrecht
    Psychologie in de boardroom, lessen voor psychologen
    René Ravenhorst en Cora Reijerse maken de psychologische aspecten van het werken in een Raad van Toezicht inzichtelijk voor collega’s en toepasbaar in hun eigen werk als begeleider/coach/adviseur van teams.
    Lees meer en schrijf je in
  • 25-09-2020: Utrecht
    Van burn-out naar bevlogenheid
    Wilmar Schaufeli gaat nader in op wat er precies onder burn-out en bevlogenheid moet worden verstaan en wat bijvoorbeeld het verschil is met werkverslaving en arbeidstevredenheid.
    Lees meer en schrijf je in
  • 09-10-2020: Utrecht
    Duurzame psychische gezondheid – een perspectief vanuit de capability benadering
    Jac van der Klink maakt u vertrouwd met het capability model. Dit model is uitermate geschikt om een conceptueel kader te geven voor stromingen als positieve gezondheid en psychologie en oplossingsgerichte therapie.

    Lees meer en schrijf je in
A&O-expertise gebundeld in A&O-coronadossier
 
De huidige omstandigheden vragen veel van werkgevers en werknemers. A&O-psychologen zijn dé experts op dit gebied. In het A&O-coronadossier bundelen A&O-collega’s hun krachten en delen zij (wetenschapelijke) kennis en ervaringen. De informatie in dit dossier wordt dagelijks aangevuld.

Heeft u ook een bijdrage? Aarzel niet en stuur deze naar nicole.janssen@psynip.nl
Blijf up-to-date via het A&O-coronadossier  
 
Coronacrisis, feit of fictie?
Sandra Rethmeier
Elke dag opnieuw kijken we reikhalzend uit naar de nieuwste feiten en gegevens over de coronacrisis. Wat mij betreft echter is er maar één feit. Namelijk dat er een coronacrisis is.

Lees verder  
 
Groepsdynamieken in digitale groepen
Monique Bekker
Omdat ik, net als veel anderen, opeens het meest van de tijd in digitale groepen zit, ben ik op zoek gegaan naar de groepsdynamiek in digitale groepen.

Lees verder  
 
De psycholoog van de toekomst? (2)
Godfried Westen
Hoe is de zwakke arbeidsmarktpositie van psychologen te verklaren? Wat gaat hier fout? Kunnen we hiervan leren voor een betere toekomst van de psycholoog? Valt er wat aan te doen en zo ja, wat?

Lees verder  
 
Buurvrouw
Joke Tacoma
De chaostheorie meldt dat één vlinder een orkaan kan veroorzaken. Nu haalt één vleermuis met corona de hele wereld overhoop. Welke zekerheden houden we nog over?

Lees verder  
 
De oncomfortabele comfortzone
Angela Koolmees
Het bastion van controle dat we om ons heen gebouwd hebben, geeft het leven een schijnbare voorspelbaarheid en veiligheid waarbinnen we prima kunnen functioneren.

Lees verder  
 
Doodt COVID-19 de bureaucratie definitief?
Huibrecht Boluijt
Veel van de huidige publicaties in de landelijke media belichten niet meer alleen de tragische kant van de coronacrisis maar ook alles wat positief kan zijn aan de uitbraak van het virus.
Lees verder  
 
AoA Academy: Expert sessie
Science Update voor de praktijk door Vrije Universiteit Amsterdam (VU)
Verplaatst naar 5 november 2020, Utrecht

Als arbeids- en organisatiepsychologen vertrouwen we op onze ervaring uit de praktijk, maar hoe kritisch zijn we op onze gevestigde methoden? Voldoen onze tools nog wel, of kan en moet het beter? Drie wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam praten u bij.

  • Janneke Oostrom
    Overview van wetenschappelijk onderzoek en inzichten vanuit de vakgroep.
    Welke relevante onderzoeken lopen er, welke gaan van start en welke zijn net afgerond?

  • Antonis Koutsoumpis
    Over software waarmee in selectie-interviews non-verbaal gedrag van kandidaten (zoals gezichtsuitdrukking), inhoud en kenmerken van de stem ontcijferd kunnen worden.

  • Dan Asfar
    Over de bruikbaarheid en validiteit van instrumenten bij het assessen van vluchtelingen.
Lees verder  
 
Nieuws
Tijdens reorganisatie gaan 'verkeerde' werknemers harder werken
Onzekerheid over je baan belemmert meestal je prestaties. Maar volgens organisatiepsychologen Jessie Koen en Annelies van Vianen kan baanonzekerheid er soms voor zorgen dat mensen juist harder gaan werken. Bron: UvA.


Mensen blijken vooral bereid de eigen groep te helpen
Het gemeenschappelijke belang versus het eigen belang, dat staat tijdens de coronacrisis centraal. Of het nu om mensen of landen gaat, denken we aan elkaar of aan onszelf? Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn het eigen belang opzij te schuiven, maar voornamelijk om de eigen groep te helpen. Bron: UvA
.


Werkomgeving is voor gezondheid net zo belangrijk als leefstijl
‘Voor mij betekent vitaal zijn ook dat mensen vol energie en levenslust zijn. Daarvoor is meer nodig dan een goede leefstijl.’ Dat stelt Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar vitaliteitsmanagement. Bron: ZonMw.


Coronavirus zet digitalisering en transitie naar nieuwe werkvormen in hoogste versnelling
61 procent van de Nederlandse organisaties heeft drastisch moeten ingrijpen in hun HR-processen na het uitbreken van het coronavirus. De organisaties hebben HR-processen opgeschort of zelfs stopgezet. Bron: Berenschot.


De psychologische impact van de coronacrisis
Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op ons welbevinden? Wat denken mensen over deze pandemie? Wat zijn hun verwachtingen over de economische gevolgen ervan, over de toekomst? Psycholoog Pontus Leander leidt een wereldwijd psychologisch onderz
oek, PsyCorona, naar de gevolgen van de coronacrisis. Bron: RUG.


Organisatiepsycholoog Aukje Nauta: 'Begin een hobby'
Psycholoog Aukje Nauta bestudeert hoe de mens zich beter kan voelen in een organisatie. Die ‘organisatie’ is nu voor velen het gezin, voor anderen, alleenwonenden, is die geheel afwezig. Wat betekent dat voor hen
en hoe kun je als alleenwonende het hoofd bieden aan mogelijke problemen? Bron: Universiteit Leiden.


Machine learning algoritmes voorspellen levensloop niet beter dan eenvoudige vergelijkingsmodellen
Steeds snellere computers, almaar toenemende beschikbaarheid van data en grote toename van experts op het gebied van science en machine learning doen veronderstellen dat het heel goed mogelijk moet zijn om levensloop te voorspellen. Een groot internationaal team van onderzoekers komt tot een ontnuchterende conclusie. Bron: TU.


Zelfregulering en job crafting waardevol voor oudere werknemers
Demografische veranderingen vormen een serieuze uitdaging voor ouder wordende werknemers en hun werkgevers. Het is zaak om succesvol ouder worden op het werk te faciliteren, zelfregulering en job-crafting te stimuleren en verder onderzoek te doen naar HR-praktijken die dit bewerkstelligen. Aldus Dorien Kooij in haar oratie. Bron: TU.


Mindfulness is geen quickfix: zo ga je slechte werkgewoonten tegen
Vormt mindfulness een oplossing voor werkstress? Dat kan, mits het hele bedrijf meedoet, dus ook het hogere management. ‘Een eenmalige cursus mindfulness maakt je werknemers niet ineens blijer en gezonder’, stelt A&O-psycholoog Inge Wolsin. Bron: MT.nl.


‘Big brother’ op de werkvloer – Thuiswerker wil graag gezien worden
Thuiswerkers worden liever op afstand geobserveerd door hun werkgever dan genegeerd of vergeten. Dat blijkt uit het onderzoek naar digitale innovatie op de werkvloer van Ella Hafermalz. Bron: VU.
 
Boeken
Groepsdynamica – Werken in en met groepen
Monique Bekker
Er is veel geschreven over groepsdynamica, maar dit boek is uniek omdat het zich richt op de (aankomende) groepsbegeleider die zelf ook deel uitmaakt van groepen.

De HX Factor – Waarom het beter is om mensen geen ‘resources’ te noemen en nog 99 ideeën om organisaties menselijker te maken
Hans van der Heijden, Ronald Meijers et al.
Human Resources Management (HRM) moet veranderen in Human Experience Management (HXM) en zelf de leiding nemen over deze transformatie.

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid – Van dialoog naar rendement
Peter Dona
Duurzame inzetbaarheid is een hot topic in het brede gebied van gezondheid, vitaliteit ontwikkelen en loopbaanmanagement. Peter Dona introduceert een nieuw fenomeen: de DI Analytics.

Leiders leren met vallen en opstaan
Jeroen Seegers
Dit boek levert een praktijkgerichte bijdrage aan het leren van leiderschapscompetenties door leiders op topposities in organisaties, maar wel vanuit een wetenschappelijke onderbouwing.

Van uitgeblust naar energiek – De beproefde methode om uit je burn-out te komen
Anita Rogier
Dit werkboek bij het succesvolle ‘Handboek coachen bij stress en burn-out’ geeft coaches, psychologen, artsen en hun cliënten de instrumenten in handen om verantwoord en effectief te herstellen.

De code van creativiteit – Hoe AI leert schrijven, schilderen en denken
Marcus Du Sautoy
‘De code van creativiteit’ is een fascinerende verkenning van zowel kunstmatige intelligentie (AI) als de essentie van wat het betekent om een bewust, emotioneel mens te zijn.


Lees meer over deze boeken  
From career to calling – A Depth Psychology Guide to Soul-Making Work in Darkening Times, 1st edition
Suzanne Cremen
Routledge, 2020

Extending the Charismatic, Ideological, and Pragmatic Approach to Leadership – Multiple Pathways to Success, 1st Edition
Edited by Samuel T. Hunter & Jeffrey B. Lovelace
Routledge, 2020
 
101 Coaching Supervision Techniques, Approaches, Enquiries and Experiments, 1st Edition
Edited by Michelle Lucas
Routledge, 2020

Workplace Wellbeing – A Relational Approach, 1st Edition
James Costello
Routledge 2020

 
Internetpublicaties
Bouwhuis, S. (2020). Exploring multiple job holding and its consequences for health and work participation. Proefschrift. Vrije Universiteit Amsterdam.
Beleid met als doel het ondersteunen van multi-jobbers bij het vinden van een nieuwe baan, bijvoorbeeld levenslang leren of actief arbeidsmarktbeleid, kan bijdragen aan het verminderen van inadequaat werk onder multi-jobbers. 

Kools, M.T. (2020).Schools as learning organisations: the concept, its measurement and HR outcomes. Proefschrift. Erasmus Universiteit Rotterdam.
Een school als lerende organisatie heeft een positieve invloed op HR-zaken als werktevredenheid, zelfdoeltreffendheid en resposiviteit aan behoeften van het personeel. En een verbetering in die HR-zaken beïnvloedt de prestaties van de organisatie, betere leerresultaten, positief.

Nauta, A. (2020, 21 april).Leren van het imperfecte. actieleernetwerk.nl.
Als er één ding belangrijk is om medewerkers voor de zorg te behouden, is het dat ze hun authentieke zelf kunnen en mogen zijn, inclusief hun imperfecties, en inclusief de ruimte om van die imperfecties te kunnen leren.

Peeters, M. (2019). Duurzame prestaties in tijden van digitalisering: van paradox naar potentie. Oratie. Technische Universiteit Eindhoven.
Technologische innovaties veranderen de aard van ons werk in toenemende mate. Vaak wordt het werk er efficienter en gemakkelijker van en stijgt de productiviteit. Maar niet altijd en niet voor iedereen. Hoe komt dat?

Van Sprundel, M. (2020, 14 april). Oververmoeidheid is het grootste risico voor zorgpersoneel. NEMO kennislink.nl.
Door de vele coronazieken staan verpleegkundigen en artsen onder hoge druk. Even bijtanken is er nauwelijks bij. Kunnen we een golf van psychische klachten verwachten onder zorgverleners?

Wilthagen, T. & Bongers, P. (2020, 19 maart). Veerkracht in een geïnfecteerde samenleving. Herstellen en vernieuwen, naar sterkere en betere maatschappij. innovatiefinwerk.nl.
Veerkracht is het vermogen om op een schok te anticiperen, om te herstellen en terug te keren naar de normale toestand. Maar we zijn ook in staat om als maatschappij uiteindelijk sterker en beter te worden, zelfs van een uitzonderlijke crisis als gevolg van de corona-uitbraak.



 
Oproepen
Actief lidmaatschap sectie A&O NIP
Ben je psycholoog en werkzaam binnen de A&O/A&G? Wil je meer doen met je kennis en ervaring en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het werkveld? Durf je initiatief te nemen en mee te denken op niveau? Meld je dan aan voor een actief lidmaatschap via sectieao@psynip.nl.  

Met jouw masterthesis 'in the picture'
Wil je in 2020 met je masterscriptie in A&O-items in beeld komen in de rubriek Masterthesis? Mail dan naar A&O-items via
aeno-items@kpnmail.nl voor nadere informatie.


Draag bij aan de kwaliteit binnen de A&O/A&G-psychologie
Het NIP zoekt nieuwe Commissieleden voor de accreditatiecommissie A&O/A&G en voor de registratiecommissie A&O. Zet uw expertise in voor uw vakgenoten en solliciteer!


Schrijven voor A&O-items
Wil je af en toe een artikel of column voor A&O-items schrijven? Over actuele onderwerpen gerelateerd aan het werkveld van de A&O/A&G-psycholoog. Schroom niet en mail voor meer informatie naar A&O-items via aeno-items@kpnmail.nl.
WAOP Small Group Meeting
 
Call for Proposals – deadline submissions June 1st, 2020

WAOP’s mission is to promote and support the development of Work and Organizational Psychology (WOP) in The Netherlands and Flanders. One obvious way to do this is to get both practitioners and researchers in the field of Work & Organizational Psychology together to explore mutual interest and build collaborative networks.

In addition to its successful annual congress, WAOP therefore launches and stimulates, through start-up funding, Small Group Meetings (SGM) ‘science meet practice’ – small-scale conferences that bring together research and practice (for 20-25 participants).

WAOP members interested in organizing such a meeting are invited to submit a proposal for such a SGM to the WAOP Executive Board (EB).
More information  
 
 
Agenda

DIGITAAL via NIP-Webinar!
Crisis vanuit Positief Psychologisch Perspectief
30 april 2020: 19.30 uur

Kansen creëren en plezier in ondernemen (NIP)
26 juni 2020: Utrecht

Dag van de Coach: Werk-Druk
7 september 2020: Ede

NIP A&O-Winterschool: Burn-out – van klacht naar kracht (herhaling)
30 oktober 2020: locatie volgt

NIP A&O-Winterschool: Alles over duurzame inzetbaarheid (herhaling)
6 november 2020: Utrecht

CALL FOR PAPERS: deadline 4 september 2020!
EAWOP Small Group Meeting (SGM): A Resources Perspective on Sustainable Careers
18-19 januari 2021: Antwerpen, België

 
 

   
  Archief       

     
Colofon      
 
   
Reageren     

 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin