En: webinar 'Crisis vanuit Positief Psychologisch Perspectief' online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
april 2020
 
 
Webinar 'Crisis vanuit Positief Psychologisch Perspectief'
30 april, 19.30 uur, exclusief voor NIP-leden
Benieuwd hoe er vanuit de positieve psychologie naar de coronacrisis wordt gekeken? GZ-psycholoog dr. Gert Jan Kloens geeft in dit webinar vijf voorbeelden van hoe we COVID-19 kunnen inzetten als mogelijkheid om te leren en te groeien. Gert Jan bracht hier eerder vanuit quarantaine in Israël het artikel The Positive Imapct of COVID-19 on Western Society over uit. Het webinar vindt plaats op 30 april om 19.30 uur en is exclusief en gratis toegankelijk voor NIP-leden en SPS-NIP leden.

De sectie GGZ heeft besloten al haar donderdagbijeenkomsten exclusief en gratis aan te bieden voor NIP leden. Heb je suggesties voor een bepaald thema of een bepaalde spreker die je graag zou zien? Dan horen we dat graag! Laat het weten via sectieggz@psynip.nl
Meld je meteen aan  
Derde versie richtlijn GGZ en corona
De richtlijn GGZ en corona is herzien. De derde versie van de richtlijn is op 21 april gepubliceerd op ggzstandaarden.nl. In deze versie zijn wijzigingen doorgevoerd die voortvloeien uit het feit dat de Nederlandse ggz zich aan het voorbereiden is op de inrichting van de ‘anderhalve meter-maatschappij’ en getracht wordt de reguliere zorg weer op gang te brengen.

Belangrijk is dat de richtlijn stelt dat face-to-face behandeling kan plaatsvinden, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. Face-to-face contact kan vervangen worden door alternatieven op afstand, zoals beeldbellen, indien de fysieke kwetsbaarheid van cliënt, mede-cliënt of behandelaar daar aanleiding toe geven. De keuze voor een behandelvorm is altijd het resultaat van shared decision making.

Lees de belangrijkste wijzigingen  
 
Oog voor diversiteit tijdens de coronacrisis
 
Parnassia Groep, Pharos en ARQ Centrum ’45 hebben de handreiking 'Oog voor diversiteit ten tijde van coronacrisis' opgesteld. De coronacrisis treft ons allemaal, maar migranten, vluchtelingen en asielzoekers kunnen extra kwetsbaar zijn voor de psychosociale gevolgen daarvan. De handreiking is o.a. geschikt voor professionals in de ggz.
Bekijk de handreiking  
Kijk het webinar over Slaap terug
 
Het webinar over Slaap werd door zo’n 400 NIP-leden live bijgewoond. Wil je dit webinar ook zien of nog eens terugkijken? Zowel de presentatie als het webinar zijn nu terug te vinden op de NIP-website. Ook eerder gegeven NIP-webinars zijn hier terug te kijken.
Kijk de webinars terug  
Blijf up-to-date via het NIP corona-themadossier
Het NIP corona-themadossier wordt dagelijks aangevuld met nieuwe informatie. Je vindt hier alles rondom veelgestelde vragen, regelgeving, richtlijnen en financiën, maar ook NIP-psychologen in het nieuws, wetenschappelijke artikelen, blogs en vlogs.

We horen graag van onze leden waar zij momenteel tegen aan lopen in hun werk. Mis je iets in het corona themadossier of heb je hulp nodig bij een andere kwestie? Laat het ons weten via info@psynip.nl

Open het themadossier  
 
Aangepast besluit vermelden BIG-nummer
Het NIP heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit dat BIG geregistreerden op tal van plaatsen hun BIG nummer zouden moeten vermelden. Het besluit is daarop aangepast. Op 2 april 2020 is het aangepaste besluit met de regels voor de verplichting het BIG-nummer te vermelden officieel bekend gemaakt. 
Lees het besluit  
 
NIP: Maak meer werk van bevorderen contractering
Het NIP is kritisch op het wetsvoorstel ‘bevorderen contractering omdat we signaleren dat overheid en zorgverzekeraars zich vooral richten op het terugdringen van het aantal ongecontracteerden. Het NIP volgt het proces de komende tijd nauwlettend en blijft verbetervoorstellen doen.
Lees het nieuwsbericht  
 
NIP-bijeenkomsten
Alle NIP-bijeenkomsten tot 1 september zijn afgelast of verzet. Er worden daarvoor in de plaats digitale bijeenkomsten in de vorm van webinars georganiseerd.
Bekijk de volledige NIP-agenda  
 
30
Apr
Webinar 'Crisis vanuit Positief Psychologisch Perspectief' - In dit webinar bespreekt dr. Kloens zijn artikel en de theoretische achtergrond van haar centrale boodschap. Hij zal een vijftal praktische implicaties voor professionals en onze cliënten tegen het licht gehouden worden. Er is ruimte om vragen te stellen.
17
sep
Lezing 'Psychotrauma bij vluchtelingen' - Save the date, mogelijkheid tot inschrijven volgt.
8
OKT
Donderdagbijeenkomst Ellen Laan - Hoe maak je seksuele problemen bespreekbaar, wat kan je zelf doen en wanneer is het beter om door te verwijzen? Welke basiskennis over hoe seks ‘werkt’ heb je nodig in de spreekkamer? Dit en meer leer je tijdens deze lezing.
3
JUN
'21
Symposium 'Behandelingen in het psychotraumaveld'Het traumaveld is een zeer divers veld met vele verschillende doelgroepen en een veelheid aan beschikbare behandelvormen. Kom naar hét symposium over behandelingen in het psychotraumaveld om geïnformeerd te worden over de laatste ontwikkelingen, met collega’s kennis en ervaringen uit te wisselen, en je netwerk verder uit te bouwen.
Vergroot je netwerk!
Samen met 3500 andere sectie GGZ leden op de hoogte zijn van het laatste sectienieuws? Volg ons dan ook op LinkedIn en Facebook.
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin