En: interessante webinars

online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief Startende Psychologen
april 2020
 
 

Beste Startende Psycholoog,

Sinds de vorige nieuwsbrief is er veel gebeurd in de wereld. Van destijds enkele besmettingen van het corona-virus in Nederland naar een heuse intelligente lockdown. We hopen dat je en iedereen die je liefhebt in goed gezondheid verkeert. In een tijd waarin alle dagelijkse zekerheden door elkaar geschud zijn hopen we dat je zelf de rust en kalmte kunt vinden om de constante factor te zijn. De verspreiding van het virus moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Hierom heeft het NIP, samen met de NVvP, P3NL, LVVP, V&VN, GGZ-instellingen en GGZ Nederland een richtlijn ontwikkeld die steeds geüpdatet wordt. Het is raadzaam om deze zo nu en dan door te nemen. Het nieuws wordt gedomineerd door het corona-virus, maar toch hebben we enkele artikelen kunnen vinden die over iets anders gaan, bijvoorbeeld schermverslaving, social mindfulness, welke stappen je kunt nemen na de opleiding psychologie en een optie tot intervisie als masterpsycholoog. Uiteraard sluiten we weer af met een podcasttip en boekentip.

Veel leesplezier en sterkte de aankomende tijd,

Bestuur Startende Psychologen

Bekijk het uitgebreide NIP Coronadossier
 
Het NIP is dagelijks in overleg met overheid, zorgverzekeraars en andere partijen over de gevolgen van het corona-virus voor psychologen. Alles over financiële en aangepaste regelgevingen, richtlijnen, nieuwsberichten, wetenschappelijke artikelen en nog veel meer, vind je in het NIP Coronadossier op de NIP-website. De informatie in het NIP Coronadossier wordt dagelijks geüpdatet.
Bekijk het Coronadossier  
Webinars
De face to face NIP-bijeenkomsten zijn tot 1 juni afgelast wegens de COVID-19 crisis. De komende tijd zullen er een aantal interessante webinars worden georganiseerd, zoals het webinar m.b.t. ‘Werken aan kwaliteit door het EFP’ en ‘Crisis vanuit Positief Psychologisch Perspectief’.
 
Houd hier de NIP-agenda in de gaten voor de geplande webinars.
 
Bekijk hier alle NIP-webinars van de afgelopen periode terug.
 
Agenda

Let op: Het NIP neemt waar nodig maatregelen maatregelen omtrent het coronavirus. Het kan daardoor zijn dat een bijeenkomst wordt afgelast. Houd de NIP-website goed in de gaten.

4 september
A&O Summerschool Psychologie in de boardroom

21 september
Workshop Schematherapie

25 september
A&O Summerschool Van burn-out naar bevlogenheid

8 oktober
Seksualiteit bespreekbaar maken door Ellen Laan

9 oktober
A&O Summerschool Duurzame psychische gezondheid

 
Aanvragen dienstmerk Psycholoog NIP vereenvoudigd!
 
Vanaf nu mogen alle GZ-psychologen, Psychotherapeuten, Klinisch (Neuro)Psychologen, Registerpsychologen NIP A&O/A&G/K&J en Orthopedagogen Generalist je verklaring voor het aanvragen van het dienstmerk Psycholoog NIP ondertekenen. Deze personen hoeven dus niet eerst zelf het dienstmerk Psycholoog NIP toegekend te hebben gekregen en hoeven zelf ook geen NIP-lid te zijn om te kunnen tekenen. Uiteraard dien je zelf nog wel NIP-lid te zijn om het dienstmerk te kunnen aanvragen.
Meer weten?  
Schermverslaving ligt op de loer: Hoe je afkickt van dat schermpje
Gedwongen te digitalisering door het corona-virus zitten de meeste mensen momenteel meer achter een scherm dan zij normaal doen. Vaak leidt dit op den duur tot verschillende klachten als slechter slapen, afnemende aandacht of stress. Het NRC geeft drie tips om dit tegen te gaan.
Bekijk de drie tips  
‘’We zijn automatisch social mindful’’
 
Wanneer je op de fiets je snelheid matigt zodat andere fietsers minder last van je hebben, noemen we dat social mindfulness. Professor sociale psychologie aan de VU Paul van Lange onderzoekt dit construct bij zowel volwassenen als kinderen, en ziet het ook terugkomen tijdens de corona-crisis. 
Lees meer  
De opleiding psychologie afgerond, en dan?
De meeste studenten starten na het afronden van de opleiding psychologie een baan als therapeut, onderzoeker of docent. Maar wat nou als je dat niet ziet zitten? De American Psychological Association had hier in 2017 een blog over, die goed is om nogmaals uit te lichten.
Lees de blog  
Intervisie-tip
 
Als bestuur vinden we de ontwikkeling van onze leden erg belangrijk. Al langer hadden we het idee om intervisie te organiseren voor masterpsychologen zodat er geventileerd en gereflecteerd kan worden op het eigen handelen, en men zich kan ontwikkelen. GZ-psycholoog Karin van Maurik had hetzelfde idee. Mocht je hier interesse in hebben en willen benaderen? Klik dan op onderstaande button.
Ik heb interesse  
Mocht je het gemist hebben...
250 euro korting voor NIP-leden op de CGT basiscursus!
De jaarlijkse CGT basiscursus van Guido Machielsen gaat weer van start! Guido Machielsen, klinisch psycholoog, hoofddocent behandeling aan de RINO voor de GZ-opleiding, supervisor en leertherapeut geeft al jaren via het NIP de CGT basiscursus en dus ook speciaal voor NIP leden met wel €250 korting! 
Lees meer en schrijf je in!  
Boekentip: Socratisch Motiveren - Martin Appelo
 
De boekentip van de maand is Socratisch Motiveren van Martin Appelo. Appelo zet in dit boek 5 stappen uiteen waarin je leert te motiveren op een socratische manier. Hoe herken je waar je cliënt in de veranderingsbereidheid zit, en welke stappen neem je dan? De verschillen met motiverende gespreksvoering (Miler & Rollnick) worden uitgelegd en alles wordt geïllustreerd middels praktijkervaringen van Appelo zelf. Een aanrader voor iedere (startende) psycholoog, zeker voor hen die geneigd zijn harder te werken dan de cliënt. 
Bestel het boek  
 
Brene Brown aan het woord in podcastserie 'Unlocking us'
 
De podcasttip van deze maand is een aflevering uit Unlocking Us, de podcastserie van Brene Brown. Brown is professor aan de universiteit van Houston en doet al jaren onderzoek naar emoties, kwetsbaarheid, moed, empathie en schaamte. In deze aflevering zoomt ze in op haar eigen ervaringen van over- en underfunctioning, effectieve korte termijn coping strategieën om met angst om te gaan. Klik hier voor de aflevering op Spotify en Apple Podcasts.
Beluister de podcast op de website van Brene  
Verdien 350 euro met jouw masterscriptie over psychotrauma!
Verdien 350 euro met jouw masterscriptie over psychotrauma! Stuur je scriptie in naar de werkgroep Psychotrauma van het NIP en ding mee naar de felbegeerde prijs!
Kijk hier hoe je kunt deelnemen  
Contactgegevens
Bestuur 
Eline van Lieshout – Voorzitter
Nicole Gordon – Secretaris
Katja Feiler – Penningmeester
Claire Muris – PR-functionaris Extern/Intern
Ruben Atteveld – PR-functionaris Intern/Extern
Jeske Schouten – SPIN-coördinator
Lieke van den Heuvel – Algemeen bestuurslid
Jeroen van Raak – Student in Sectie (SIS)


Mail | Website | Facebook | LinkedIn
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin