Over coronavirus en lobby-voortgang online lezen  |  afmelden
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief Sectie A&O
maart 2020
 
 
Bericht van het sectiebestuur
Beste collega’s,

Het coronavirus is voorlopig niet weg en houdt de gemoederen bezig, ook binnen het A&O-werkveld. Het is duidelijk dat de A&O/A&G-psycholoog bij uitstek de expert is op het gebied van psychologische effecten van thuiswerken, van gedwongen en vrijwillige quarantaine, digitalisering van contact en kennisoverdracht, de gevolgen van overbelasting en onderbelasting, en niet te vergeten, de positie van de manager.

Het is ook goed om alvast na te denken over het post-crisis tijdperk. De wijze waarop we werken en werk inrichten gaat waarschijnlijk enorm veranderen. Wellicht zijn er nu kansen om een 32-urige werkweek in te voeren, waarvan 8 uur thuiswerk. Ik hoef niet uit te leggen wat hiervan de voordelen zijn. Dit is ons vakgebied. Er is een belangwekkende ontwikkeling onder de naam workdesign aan de gang. Het recente overzichtsartikel van Professor Sharon Parker (2020) is zeer de moeite waard om te raadplegen.

Leden helpen leden
Het A&O-bestuur inventariseert graag de ideeën, wetenschappelijke inzichten en creativiteit van de A&O/A&G-leden met betrekking tot het bovenstaande. Wie bijvoorbeeld mee wil werken aan een handleiding voor leidinggevenden, is zeer welkom. We willen ook een kleine denktank formeren. Per periode bundelen we de verzamelde en relevante informatie en sturen dat rond naar de leden. De richtlijn van de EFPA over het corona-virus, een factsheet over online werken en andere handige en actuele artikelen en links vind je in het NIP-themadossier over het coronavirus.  

Een andere kwestie is de eigen positie. Hoe zit het met (angsten over) blijvend inkomensverlies, niet goed weten hoe arbeidstijdverkorting aan te vragen, zelf overbelast of onderbelast te zijn? Input over deze onderwerpen kan verstuurd worden aan NIP-beleidsmedewerker Melanie Bouwknegt via melanie.bouwknegt@psynip.nl  

Bestuurlijke vorderingen
We zijn vorig jaar conform het beleidsplan een mooie weg ingeslagen en daar gaan we niet van afwijken. Die weg is het stevig verankeren van de A&O-psychologen in het bedrijfsleven en andere arbeidsorganisatiesWe zijn nu ruim een jaar verder. En tot onze grote vreugde is er veel moois te delen. Ons beleid -  via de politiek invloed organiseren - werpt vruchten af. Met plezier schets ik in mijn volledige brief de aanpak, oftewel: ons aanvalsplan.

Hoe dan ook, we zorgen voor elkaar.

Met warme en collegiale groet,
namens het sectiebestuur A&O
,

Paul Kop - Voorzitter Sectie A&O
Cora Reijerse
Theo Stor
Jan Kwint
Marjan van Meelis
Claudia Denis
Caline Horvath
Louk Tammes

Lees de volledige brief van Paul Kop over de lobby-voortgang  
Volg onze A&O-lobby ook op LinkedIn  
Opeens veel thuis: 'Psychologische effecten zijn zwaar', zegt Paul Kop op Nu.nl
De negatieve psychologische effecten van een lange periode van thuisisolatie en zeker van gedwongen isolatie zijn zwaar, zegt arbeid- en organisatiepsycholoog Paul Kop (NIP). "De effecten kunnen langdurig zijn en voor sommigen zelfs traumatisch."
Lees het hele artikel op Nu.nl  
Psychologen gezocht voor redactieraad Tijdschrift Conflicthantering
Het tijdschrift voor conflicthantering zoekt nieuwe psychologen voor hun redactieraad. Interesse? Laat het weten aan Nicole Janssen via nicole.janssen@psynip.nl
Neem een kijkje op de website van het tijdschrift  
 
NIP-bijeenkomsten ten tijde van corona
Alle NIP-bijeenkomsten t/m 1 juni zijn afgelast of verzet. Voor bijeenkomsten na 1 juni worden digitale alternatieven onderzocht. Heeft u zich ingeschreven voor een van deze bijeenkomsten, dan krijgt u vanzelf bericht.
Bekijk de volledige NIP-agenda  
Blijf up-to-date via het NIP themadossier over corona  
27
mrt
UITGESTELD NAAR 26 JUNI
Kansen creëren en plezier in ondernemen
Meld je hier aan voor de nieuwe datum
29
mei
UITGESTELD
Vrijdagmiddagbijeenkomst Coachen met het Thomas Kilmann Instrument (TKI)  

Houd de agenda in de gaten voor de nieuwe datum
26
jun
Kansen creëren en plezier in ondernemen
Meld je hier aan
4
sep
Summerschool A&O - Psychologie in de boardroom, lessen voor psychologen
Meld je hier aan
25
sep
A&O Summerschool 'Van burn-out naar bevlogenheid' door prof. dr. Wilmar Schaufeli
Bekijk hier meer informatie en meld je aan
9
okt
A&O Summerschool dag 2 'Duurzame psychische gezondheid vanuit de capability benadering door prof. dr. Jac van der Klink
Bekijk hier meer informatie en meld je aan
6
nov
Winterschool A&O - Alles over duurzame inzetbaarheid (herhaling)
Kijk hier voor meer informatie en meld je aan
Terugblik bijeenkomst Werk & Verslaving 29 januari
 
29 januari vond de bijeenkomst 'Vermoeden van overmatig alcoholgebruik bij een werknemer of client' plaats. Tijdens deze bijeenkomst is er een presentatie gegeven, was er een trainingsacteur en was er ruimte om met elkaar in dialoog te gaan.

Onder andere het alcohol, drugs en medicijn-beleid en het tweesporenbeleid van de NS zijn aan bod gekomen. Dit zijn manieren die een werkgever kan hanteren om de veiligheid en efficiëntie van het werk te waarborgen. Dit kunnen zij bijvoorbeeld aan de hand van regels, begeleiding en evaluaties met de medewerkers doen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de alcohol loze borrels op de Universiteit van Utrecht. Ook is het herkennen van een alcoholverslaving aanbod gekomen, zo zijn lichamelijke, geestelijke en sociale aspecten van een verslaving voorbijgekomen.

Naast de presentatie heeft een van de deelnemers geoefend met de trainingsacteur. Hier werd nagespeeld hoe iemand te confronteren met zijn of haar alcoholprobleem. De rest van de deelnemers konden meekijken en hebben handvatten en feedback kunnen geven. Voor alle deelnemers was dit een fijne manier om met elkaar in dialoog te zijn.

Als afsluiting gaven de deelnemers aan dat zij, herkennen van het eerste stadium van drugs gebruik en de combinatie van verslaving en trauma graag terug zouden willen zien in een eventuele volgende bijeenkomst.

+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin