En: persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief Ouderenpsychologie
maart 2020
NIP-nummer onbekend
 
 
Draag je de volgende keer ook bij aan de nieuwsflits?
Een nieuwe editie van de nieuwsflits! Onze twee nieuwste bestuursleden stellen zich voor, en daarnaast is deze editie weer gevuld met allerlei diverse items. Veel leesplezier! En mocht je zelf een keer iets willen bijdragen aan de nieuwsflits? Je bijdrage is van harte welkom via ouderenpsychologie@psynip.nl
 
Save the date - bijeenkomst Probleemgedrag en de Wet zorg en dwang
14 mei 2020 18.00-21.30
14
mei
De Wet zorg en dwang is bijna een half jaar in werking. Een mooi moment om met elkaar ervaringen te delen. Daarom organiseren NIP en NVO een bijeenkomst in Utrecht over probleemgedrag en de Wet zorg en dwang. Na een korte update over de stand van zaken van de Wzd ga je in gesprek met elkaar over je ervaringen in het afgelopen halfjaar met de Wzd. Een goede gelegenheid om met collega’s psychologen/orthopedagogen ervaringen uit te wisselen over waar je zoal tegenaan loopt in je rol als Wzd-functionaris of zorgverantwoordelijke of over wat je vooral hebt geleerd. Hierna volgt een bespreking van de richtlijn rondom probleemgedrag in relatie tot de Wzd. Aanmelden is binnenkort mogelijk via de agenda van het NIP.
Interview bijzonder hoogleraar Debby Gerritsen
 
Op 16 april vind de oratie plaats van bijzonder hoogleraar Welbevinden van kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte in de langdurige zorg Debby Gerritsen, met als onderwerp ‘Ode aan kwetsbaarheid’. Naar aanleiding hiervan heeft onze student in sectie Birgit Goossens Debby Gerritsen geïnterviewd.
Lees het interview  
 
Even voorstellen: nieuwe bestuursleden Frederik Jan Bruijel en Barbera van der Schans
Frederik Jan Bruijel, GZ-psycholoog C.I.: 'Na min of meer bij toeval in de ouderenzorg verzeild geraakt te zijn, er waren geen andere banen te vinden, werk ik nu al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier en voldoening in dit dynamisch en veelzijdig vak.' 

Barbera van der Schans, GZ-psycholoog & Wzd-functionaris: 'Ik werk sinds 2004 als psycholoog in de ouderenzorg. Na 13 jaar met veel plezier bij de Zonnehuisgroep Vlaardingen gewerkt te hebben, werk ik sinds 2018 eveneens met veel plezier als GZ-psycholoog bij Laurens in Rotterdam. Mijn hart heeft altijd het meest gelegen bij mensen met dementie.'
Lees meer over deze nieuwe bestuursleden  
Over het proefschrift: Behandelen van probleemgedrag met psychofarmaca - Correctief voorschrijven in perspectief gezet
Een medische studie wat heb ik daar als psycholoog aan? Als de psycholoog wil je natuurlijk het liefst dat er geen psychofarmaca voorgeschreven worden, maar als het dan toch gebeurt, moet dat weloverwogen zijn. Dit soort studies dragen daaraan bij. Om mee te kunnen praten over verantwoord voorschrijven is het handig om op de hoogte te zijn.
Lees verder  
 
Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen
 
Op dit moment loopt er een promotieonderzoek bij Atlant, in samenwerking met UMCG en UKON. Doel van het onderzoek is:

  • Inzicht krijgen in de ontwikkeling van persoonlijkheidsstoornissen op oudere leeftijd; 
  • Valideren schemavragenlijsten;
  • Inzicht in de invloed van het verpleeghuis als omgevingsfactor op de schema’s van verpleeghuisbewoners;
  • Haalbaarheid schematherapie in het verpleeghuis.
Lees het onderzoek van Atlant  
Lees ook dit interessante artikel van PsyXpert  
Podcast Bob: zeer de moeite waard!
Podcasts zijn gemakkelijk te beluisteren via diverse kanalen. Een van de populairste podcasts is 'Bob'. 'Bob' is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord. Wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?
Beluister de podcast  
 
Recensie: Je suis dementie - Bère Miesen
Miesen schetst in zijn boek herkenbare situaties voor mensen die in enige vorm met dementie te maken krijgen. Hij biedt daarbij handvatten hoe om te gaan met dementie en het probleemgedrag dat daarbij komt kijken. Een breed scala aan onderwerpen wordt aangehaald, wat maakt dat er voor iedereen wat tussen zit.
Lees de hele recensie  
 
Vergroot je netwerk!
Ervaringen, artikelen of evenementen met elkaar delen? 
Word lid van de LinkedIn-groep van Ouderenpsychologie  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin