En: wanneer ben je een patiënt? online lezen  |  afmelden
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief Sectie Revalidatie
maart 2020
 
 
Van het bestuur
Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van 2020. Centraal staat een onderwerp dat gepaard gaat met niet alleen recentelijk media-aandacht, maar ook met veel vraagtekens: licht traumatisch hersenletsel. Ik zie mensen met een dergelijke diagnose regelmatig in mijn dagelijkse praktijk. Noem je het een hersenschudding? Een commotio cerebri? En de bijbehorende klachten een post-commotioneel syndroom? Welke klachten vallen daar eigenlijk onder? Hoe verklaren we deze klachten? Waarom herstellen deze klachten niet altijd? En welke interventies kunnen herstel faciliteren? Is herstel nog wel mogelijk?

Sluitende antwoorden zijn er helaas niet. Gelukkig kan het onderwerp rekenen op steeds meer aandacht. In Nederland ontbreekt een uitgebreide richtlijn voor diagnostiek en behandeling van klachten na licht traumatisch hersenletsel. In deze nieuwsbrief worden de ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten beschreven. Ook de behandeling van Cognitive FX in het Amerikaanse Utah passeert de revue. Leidend daarbij is de vraag: hoe kunnen we onze patiënten het best helpen? Om het kaf van het koren te scheiden is wetenschappelijk onderzoek nodig. En een flinke portie geduld. In de tussentijd wens ik jullie veel leesplezier!

Dennis Felling
GZ-psycholoog, Bestuurslid sectie Revalidatie

Redactieleden
Marthe Ford: m.ford@heliomare.nl
Evelien Kums: e.e.m.kums@umcg.nl
Hannie van Beers: h.vanbeers@mariendael.nl
Elze Wijnalda: e.wijnalda@basaltrevalidatie.nl
Mariska Peeters: sisrevalidatie@gmail.com
Vrees-vermijdingsmodel als verklaring voor aanhoudende klachten?
Binnen de pijnrevalidatie is behandelen met als uitgangspunt het vrees-vermijdingsmodel al jaren gangbaar. Maar hoe zit dat met mensen die het vertrouwen in het hoofd kwijt zijn? In hoeverre verklaart het vrees-vermijdingsmodel de aanhoudende klachten na een hersenschudding? Melloney Wijenberg van Maastricht University heeft dit onderzocht. Benieuwd naar het vervolg? Dit jaar worden de resultaten van verschillende studies verwacht.
Lees het onderzoek  
 
Alternatieve aanpak na hersenletsel: fake of doorbraak?
Amerikaanse privékliniek claimt sensationele resultaten met Cognitive FX-behandeling.

Sommige patiënten met traumatisch hersenletsel, zoals een ernstige hersenschudding, lopen vast in de zorg en wijken uit naar een gespecialiseerde kliniek in de VS. Die pakt het probleem radicaal anders aan en meldt opvallend gunstige resultaten. Dat vraagt om een kritische beschouwing. 

Lees verder  
 
Brain Awareness Week - 12 maart 2020
 

Het is schrijnend wanneer jongeren, na een ogenschijnlijk klein ongeluk, na lange tijd nog steeds klachten hebben en niet volledig kunnen participeren. Een revalidatiebehandeling kan dan in relatief korte tijd heel effectief zijn.

De kracht van de behandeling zit in drie elementen:
1) erkenning en analyse van klachten en herstelbelemmerende factoren;
2) educatie over de meest recente inzichten van herstel na hoofdletsel;
3) het meenemen van de belangrijke ander; ouders, andere hulpverleners en school. Wanneer deze educatie en analyse goed aansluiten, zijn jongeren doorgaans zelf in staat om weer grip te krijgen op hun leven.

Op 12 maart wordt er een symposium georganiseerd over de ontwikkelingen en onderzoek gerelateerd aan de zorg voor kinderen en jongeren met niet aangeboren hersenletsel. Tijdens het symposium verzorgen Ingrid Rentinck en Jan Allemekinders een workshop over NeuroRevalidatie light. Ingrid en Jan zijn al lange tijd werkzaam bij De Hoogstraat Revalidatie, in het behandelteam voor kinderen en jongeren met NAH.

Bekijk het programma  
 
Richtlijn licht traumatisch hersenletsel?
 
Op dit moment bestaat er nog geen landelijke richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van blijvende klachten na een hersenschudding. Voor patiënten is het vaak een zoektocht naar passende zorg, soms zelfs buiten de grenzen van Nederland. Het zou mooi zijn als we binnen Nederland een goed geprotocolleerde behandeling kunnen aanbieden.

Op initiatief van Sven Stapert (Maastricht University), Marthe Ford en Coen van Bennekom (Heliomare Revalidatie) zijn er inmiddels twee bijeenkomsten georganiseerd met geïnteresseerde artsen, psychologen en onderzoekers vanuit verschillende revalidatiecentra en ziekenhuizen. Doel is het uitwisselen van kennis en afstemmen van onderzoek. Ook is subsidie aangevraagd om een landelijke richtlijn te ontwikkelen. Tot die tijd kunnen we inspiratie opdoen uit richtlijnen uit het buitenland, zoals de Guideline Concussion van de Ontario Neurotrauma Foundation.
Bekijk de Guideline  
Onderzoek naar chronische klachten na een lichte hersenschudding
Slechts een klein deel van de mensen met een hersenschudding houdt langer dan drie maanden last van klachten. Hoe kan het dat deze klachten zo lang aanblijven?Dit onderzoek in Journal of Neurology beschrijft hoe fysiologische- en psychologische factoren bijdragen aan de chroniciteit van klachten.




Lees het onderzoek  
 
Wat voorspelt de lange termijngevolgen na licht traumatisch hersenletsel?
Onderzoek laat zien dat al langer bestaande psychische klachten de aanwezigheid van meer klachten in de eerste twee weken na de hersenschudding voorspellen. Ook een lager activiteitenpatroon in de (post)acute fase bij kinderen en jongeren is een goede voorspeller van een lager niveau van activiteiten en participatie zes maanden later. Letselgerelateerde factoren zoals bewustzijnsverlies blijken de gevolgen op langere termijn niet te voorspellen.
Lees het onderzoek  
 
Stichting Hersenschudding
 
Stichting Hersenschudding heeft de missie om herkenning en erkenning van een hersenschudding – met het daarbij horende postcommotioneel syndroom – te bevorderen en de positie van mensen met een hersenschudding of postcommotioneel syndroom te verbeteren, zowel nationaal als internationaal. Op hun site vindt u regelmatig activiteiten, filmpjes en artikelen die deze missie ondersteunen. Ook worden verschillende meningen van voor- en tegenstanders van cognitiveFX belicht, en komen ervaringsdeskundigen en professionals aan het woord over dit onderwerp. Daarnaast kunnen patiënten naar deze site worden verwezen voor meer informatie.
Bekijk de website  
Dokters van Morgen
 
In deze aflevering van Dokters van Morgen staat hersenrevalidatie centraal. Het belicht o.a. sporters die tijdens het beoefenen van hun sport een hersenschudding oplopen, en laat de verschillen zien tussen behandelwijzen in Nederland en Amerika. Ook het Daan Theeuwes laat in deze aflevering zien hoe de behandeling in het centrum er aan toe gaat.
Bekijk de aflevering  
Verschijnt binnenkort: Hersenschorsing
 
"Per dag mag ik van de ergotherapeut één ding doen waarmee ik mijn hersenen belast. Dus morgen ga ik Dashklei kopen, er een grote bal van kleien en die keihard door de ruit gooien. Dat moet lukken, denk ik."

Wanneer actrice Margôt Ros, bekend van o.a. Toren C, tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk loopt, verandert haar leven volledig. Ze krijgt de diagnose lichte hersenschudding – rustig aan doen is het advies.

In Hersenschorsing beschrijft Margôt Ros op openhartige wijze haar revalidatie, met de humor die we van haar gewend zijn. Ze schreef dit boek samen met haar partner Jeroen Kleijne.
Reserveer een exemplaar  
 
Column: Van een afstandje - Niels Farenhorst
"Heb ik nou iets, of niets?"
Lars is negentien jaar. Acht maanden geleden is hij gevallen toen hij met de mountainbike in het bos aan het fietsen was. Bij die val raakte hij met zijn hoofd een boom. Hij was even wat dizzy en is een klein stukje herinnering kwijt. Vader bracht hem naar de SEH waar men geen duidelijke afwijkingen constateerde. Nu zit hij tegenover mij...
Lees de column van Niels  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin