En: terugblik op een mooi 2019

online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief LWP
januari 2020
Uw NIP-nummer: -
 
 
Beste LWP-leden,

Het jaar 2020 is begonnen. Een nieuw decennium. De jaarovergang – en zeker zo’n mooi, rond jaartal als deze – nodigt uit tot een nieuwe blik, nieuwe ervaringen en sensaties. Zelf probeer ik de nieuwe dagen die komen te verwelkomen met een kleine oefening. Doe alsof je op vakantie bent op plaatsen waar je dagelijks komt. Alsof je de plek en de mensen die je ontmoet voor het eerst waarneemt. Gebruik daarbij al je zintuigen: zien, ruiken, luisteren, proeven en aanraken.
Ook de sectie LWP zet haar zintuigen open dit jaar. We verwelkomen zowel nieuwe als oude leden met een open blik, luisteren naar wat er leeft en maken ruimte voor nieuwe ontmoetingen en verbindingen. We nodigen jullie eveneens uit om je ervaringen met ons te delen, ons open tegemoet te treden en van je te laten horen. Om samen onze beweging voort te zetten.

- Muriël Lindeijer, voorzitter sectie LWP

Terugblik op het jaar 2019: een mooi jaar voor de sectie LWP!
2019 was een mooi jaar voor de sectie LWP. Hieronder een terugblik op een aantal mooie activiteiten en ervaringen, geschreven door deelnemers zelf..
Body of Knowledge -  meten in de lichaamsgerichte psychotherapie
 
Door: Agnes van Swaay, PhD Onderzoeker, Haptotherapeut, gz-psycholoog.
De jaarlijkse LWP-sectiedag, op 20 september 2019, vond plaats in JOINN, een ontmoetingsplek op loopafstand van NS-station Houten. Er waren ongeveer twintig deelnemers. Na een hartelijk welkom door Muriël Lindeijer, voorzitter van de sectie, werd de ochtend verzorgd door Dr. Mia Scheffers en Drs. Marlies Rekkers. Zij hadden beiden een eigen deel van één presentatie, met halverwege een interactief, vrolijk en beweeglijk intermezzo. De middag bestond uit lichaamsgerichte intervisie, geleid door Freya-Joy Tinbergen, gevolgd door Nina Vollbehr, die ons meenam in de wereld van yoga bij depressie.
Lees verder  
Dating the body - speeddatesessies tijdens het NIP Carrière-event
 
Door: Jan-Willem de Goeij, zelfstandig gevestigd gz-psycholoog, lichaamsgerichts werkend psycholoog NIP, core-energetisch therapeut.
Het NIP organiseerde op 21 september 2019 voor (aankomende) gz-psychologen een dag om het werkveld te ontmoeten. Diverse organisaties en opleidingen stonden op de informatiemarkt. Er waren workshops, korte openings- en afsluitingslezingen (over ethiek en als gz-psycholoog werken in de tijd van nu), een ethisch spreekuur, een droombaancoach, VR-brillen én alle tijd en ruimte om met gz-psychologen uit diverse werkvelden in gesprek te gaan. Voor dat laatste mocht ik als zelfstandig gz- en lichaamsgericht werkend psycholoog NIP aantreden voor ‘lichaamsgericht werken bij individuele, relatie- en groepstherapie’. Geheel eigentijds ging dit in de vorm van speeddatesessies.
Lees verder  
Congresdag: zelfcompassie aan den lijve
 
Door: Harriet Hagenbeek, gz-psycholoog en lichaamsgericht werkend psycholoog.
De ochtend van de congresdag op 16 november werd verzorgd Shiva Thorsell en Carola Meijer. Zij werken beiden bij Altrecht Somatiek Eikenboom, waar cliënten met ernstige somatoforme stoornissen (o.a. chronische pijn, chronische vermoeidheid of conversiestoornis) worden behandeld. In een later stadium van de behandeling wordt vaak zelfcompassie ingezet, waarin cliënten leren zichzelf met meer mildheid te benaderen. Want juist mensen met somatoforme stoornissen blijken minder compassievol met zichzelf om te gaan. Naast het lijden onder de somatoforme klachten stapelt zich het lijden als gevolg van een sterk kritische houding naar zichzelf, ook wel de innerlijke criticus, of innerlijke pestkop genoemd
Lees verder  
Stichting Bewegen voor je Brein in het leven geroepen
 
Op 14 november 2019 is Stichting Beweging voor je Brein in het leven geroepen, met steun van de sectie LWP.  We zijn trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren. Hiermee steunen we het initiatief om meer mensen in beweging te brengen en het lijf actief te betrekken in de behandeling en preventie van psychische en lichamelijke klachten. Samen met verschillende professionals, waaronder Eric Scherder (hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen), maakt Muriël Lindeijer (voorzitter LWP) deel uit van de Raad van Advies & Comité van Aanbeveling.
Kijk op bewegenvoorjebrein.nl  
 
Boek: Psycholoog en (zelf)regulatie
Ex-voorzitter van de LWP, Puck van Groningen schreef in 2019 het boek ‘Psycholoog en (zelf)regulatie. Beste vakgenoten, De laatste dagen van 2019 breken aan. Tijd voor mij om de geestelijke en lichamelijke balans op te maken. Hoe was mijn lichaamsgerichte jaar als ex-voorzitter van de LWP?
Lees verder  
 
Podcasttip: Hanno Pijl over leefstijlpreventie
In november 2019 bezochten we het congres Let’s Move On met als onderwerp gezondheidsbevordering in de ggz. Een van de sprekers was hoogleraar Hanno Pijl. Hij sprak over leefstijlgeneeskunde en hoe we bepaalde ziektes kunnen voorkomen en soms zelfs omkeren met aanpasingen in het voedingspatroon.
Beluister de podcast  
 
Vooruitblik 2020
  • De Rino opleiding lichaamsgerichte psychologie module b gaat weer van start. We zijn er trots op dat deze module voor de tweede keer wordt aangeboden. Klik hier voor meer informatie.
  • We zijn weer bezig met het vormgeven van de evenementen voor 2020. Mocht jij tips of ideeën hebben voor mooie onderwerpen of interessante suggesties die dit jaar niet mogen ontbreken, stuur ons dan een mail.
 
Vacatures bestuur sectie LWP
Er zijn vacatures vrijgekomen binnen het bestuur van de LWP voor:
 
  • algemeen lid

  Ben jij ons nieuwe bestuurslid?
Bekijk de vacature  
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2020 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin