En: nieuwe boekentip

online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief LWP
2 september 2019
Uw NIP-nummer: -
 
 
Beste LWP-leden,
Na afgelopen zomer brengen we je in deze LWP-nieuwsbrief graag op de hoogte van de aankomende LWP-activiteiten.
Een daarvan is onze sectiedag ‘Body of Knowledge', waar we eveneens onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering zullen houden, intervisie faciliteren en graag met je in gesprek gaan over waar de sectie zich volgens jou mee bezig moet houden. Onze LWP Congresdag dit najaar staat in het teken van Zelfcompassie. In deze nieuwsbrief hebben we leestips opgenomen die inhoudelijk aansluiten bij onze komende activiteiten.

Veel leesplezier!
Promotieonderzoek: Bodyrelatedness bij Somatische symptoomstoornis van Hanneke Kalisvaart
 
Patiënten met een somatische symptoomstoornis lijken vaak een verstoorde verhouding tot hun lichaam te hebben, waarbij ze hun lichaamssignalen niet voldoende herkennen en begrijpen. De verstoorde verhouding tot hun lichaam zorgt er vaak voor dat de patiënt ernstig gehinderd wordt in het dagelijks functioneren. Het promotieonderzoek van Hanneke Kalisvaart kijkt naar hoe patiënten zich idealiter tot hun lichaam zouden willen verhouden en daarnaast welke meetinstrumenten nodig zijn om de juiste behandeling te bieden en de behandeling te evalueren.
Lees het volledige promotieonderzoek  
20 september 2019 - Sectiedag: Body of Knowledge - Meten in de lichaamsgerichte psychologie

Meten is weten. Maar is het weten altijd meetbaar? En hoe doe je dit als je werkt met lichaamsgerichte interventies in de klinische praktijk? Op de LWP sectiedag 2019 staan wij stil bij deze vragen en bij huidige wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied. Er komen lichaamsgerichte wetenschappers aan het woord die ons meenemen in hun bevindingen uit recent onderzoek. Daarnaast is er ruimte voor ervaringsgerichte oefeningen en intervisie. Hoe pak jij het meten van (lichaamsgerichte) behandeling aan en waar loop je tegenaan? 

Ontdek het op de LWP sectiedag  
 
16 november 2019 - Congresdag: Zelfcompassie - aan den lijve

Zelfcompassie is een transdiagnostische factor die samenhangt met verschillende vormen van psychopathologie. Behandeling die de (zelf)compassie bevordert, vermindert psychische klachten en vergroot het welbevinden. Het helpt cliënten zichzelf beter gerust te stellen, vaker positieve emoties te ervaren en vriendelijker voor zichzelf te worden. Op deze congresdag van de sectie Lichaamsgericht Werkende Psychologen ervaar je aan den lijve je hoe Pesso-therapie en Compassion Focused Therapy de (zelf)compassie bevorderen. 

Ondervind de LWP congresdag  
 
Vanaf september 2019: Opleidingsroute lichaamsgerichte psychologie module A van start

Voor de derde keer gaat de eerste module van de opleiding lichaamsgerichte psychologie dit najaar weer van start.

Mis het niet!  
 
Boekrecensie
 
Compassie als sleutel tot geluk - voorbij stress en zelfkritiek - Monique Hulsbergen, Ernst Bohlmeijer
In aanloop naar het congres over compassie dat de LWP in het najaar organiseert alvast wat extra focus op dit onderwerp.
Compassie wordt in dit boek beschreven als een kwaliteit die we kunnen ontwikkelen. Het is een zelfhulpboek met een hele overzichtelijke opbouw en duidelijke opdrachten, dat door cliënten heel goed als werkboek gebruikt kan worden. Voor de geoefende lezer mist het hier en daar wellicht wat verdieping qua theorie, echter de praktische toepasbaarheid van dit boek is groot door de vele oefeningen die aangeboden worden.
Dit boek geeft een korte, maar duidelijke uitleg over hoe chronische stress kan ontstaan door een disbalans tussen onze emotiesystemen (het beschermingssysteem, het verzamel- en jaagsysteem en het kalmeringssysteem). Verder is er is aandacht voor liefdevolle zelfcorrectie in plaats van zelfkritiek, liefdevolle zelfzorg en hulpbronnen voor zelfvriendelijkheid. Ook wordt er stilgestaan bij het met compassie kijken naar je eigen jeugdervaringen, waarin vaak de basis ligt voor het uit balans zijn van onze emotiesystemen. Dankzij de aandacht voor mindfulness als tool is er ook aandacht voor het lichaam.

Op de congresdag van het LWP over compassie zal er extra aandacht zijn voor de lichaamsgerichte aanpak rondom het thema compassie. Als je hier meer over wilt weten, aarzel dan niet om je aan te melden voor deze dag op 16 november.
Meld je aan voor de congresdag  
Boekentip
 
Aan den lijve - Lichaamsgerichte Psychotherapie volgens Pesso - Marietta van Attekum
In het lijfelijk contact tussen ouder en kind wordt de basis gelegd voor de psychische ontwikkeling. Psychische problemen blijven zich ook lichamelijk uiten. Ons lichaam weerspiegelt hoe het ons vergaat. Toch wordt in de meeste vormen van psychotherapie vooral gepraat. Al Pesso stelt in zijn therapie het lichaam centraal. Lijfelijke signalen vormen de leidraad bij het uiten van gevoelens en het zoeken naar de betekenis ervan. Wat zegt je lichaam van je zieleroerselen? Aan den lijve is een reisgids voor wie op zoek is naar een gedegen en veilige vorm van lichaamsgerichte psychotherapie, die 'de gehele mens' erkent. Op heldere en bewogen wijze belicht Marietta van Attekum de uitgangspunten en werkwijze van de Pesso-therapie. De Pesso-psychotherapie is inmiddels in Nederland goed geworteld met een eigen vereniging en opleiding voor therapeuten.
Draag bij aan het mooie LWP-vak!
Heb jij ideeën over het beter op de kaart zetten van de lichaamsgerichte psychologie? Of wil je vaker vakgenoten ontmoeten en opkomen voor de belangen van lichaamsgericht werkende psychologen?

Je kan het LWP-bestuur komen versterken in de functies van:
 
Ben jij enthousiast over lichaamsgericht werken en misschien wel ons nieuwe bestuurslid?
Ontdek de mogelijkheden  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2019 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin